nlc.hu
Életmód
A Harvardra vették fel Tamarát, évi 30 millió forint a tandíja

A Harvardra vették fel Tamarát, évi 30 millió forintba kerül a tandíja

A világ legerősebb és legdrágább felsőoktatási intézményében fog tanulni a magyar diáklány.

A 18 éves törökbálinti Lehoczky Tamara sikeresen felvételizett a világ legjobbnak tartott egyetemére, az amerikai Harvardra, ahová 100 jelentkezőből alig hármat vesznek fel. Az 1636-ban alapított magánegyetemen – ahol jeelenleg 20 ezer diák tanul – már számtalan elnök, színész és üzleti guru végzett, többek között Barack Obama, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Natalie Portman, Matt Damon és Tommy Lee Jones is. Nemcsak a világ legjobb, hanem leggazdagabb egyeteme is: 50 milliárd dolláros alapítványi vagyonnal rendelkezik, ami több mint 18 ezer milliárd forint.

Politikatudományt fog tanulni a Harvardon Tamara, akinek az erőssége a kommunikáció és az idegen nyelvek. Mint mondja, teljesen máshogy kellett felkészülnie a felvételire, mintha egy magyar egyetemre jelentkezett volna. “Nem szokott annyit számítani a lexikális tudás, meg a jegyek. (…) Sokkal jobban számít az, hogy kinek milyen a személyisége, ki milyen ember, kit mi érdekel”mesélte a Fókuszban a mindig is kiváló tanuló és sportoló diáklány, akinek az a célja, hogy az ENSZ-ben érjen el egy magas pozíciót, a világszervezet emberi jogi vagy menekültügyi főbiztosi posztja, valamint az ENSZ főtitkári posztja vonzza.

“Mindig célom volt, hogy valahogy jobbá tegyem a világot, bármennyire is naivan és optimistán hangzik ez. (…) Mindig érdekelt a politika, emberek életének ideális esetben jobbá tétele” – vallotta be Tamara, aki összesen 14 külföldi egyetemre jelentkezett Kínától Angliáig, közülük 8-ra fel is vették.

A Harvard a világ egyik legdrágább egyeteme is: egy tanév díja 55-63 ezer dollár között van, ehhez jön még a bentlakás költsége és sok más is, összesen 82 ezer dollár (mintegy 30 millió forintot) körüli összeget kell fizetni évente, Tamarának is. Szülei azt nyilatkozták, hogy ösztöndíjjal és támogatók segítségével minimalizálható ez az összeg.

Az amerikai felsőoktatásban amúgy kevés magyar tanul: évente körülbelül 50, a Harvardra jelenleg mindössze 3 magyar jár.

Kiemelt fotó forrása: RTL / Fókusz – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top