nlc.hu
Életmód
Hogyan fejleszd a memóriád az életviteleddel?

Hogyan fejleszd a memóriádat az életviteleddel?

Ha már eleged van abból, hogy mindig, minden kimegy a fejedből, és szeretnéd fejleszteni a memóriádat, akkor kövesd a következő életmódbeli változtatásokat.

Vannak emberek, akiknek az elefánt a lélekállatuk: olyan acélos a memóriájuk, hogy soha, semmit nem felejtenek el. És itt vagyunk mi, Szenilla humán változatai. Két perc alatt elillan minden újonnan érkezett infó az agyunkból, az pedig, hogy kutathatjuk, hová tettük a szemüvegünket (a fejünkön van), vagy a telefonunkat (a kezünkben van) pedig már a napi rutin részévé vált.

Na de ennek nem kell örökké így lennie! Ahogy Szenillának is megvannak a maga módszerei – még, ha nem túl hatásosak is –, úgy nekünk is. Elég néhány életmódbeli változtatást eszközölnöd, és máris jobban kezdenek pörögni az agyad fogaskerei is. Szenilláéval ellentétben pedig ezek a tippek tényleg be is válnak, ráadásul az egészségedre en bloc jó hatással lesznek.

Szenilla nyomában

Fotó: RTL Sajtóklub

Csavard a maximumra a testmozgást

Kutatások kimutatták, hogy a mérsékelt és erőteljes fizikai aktivitást végzők magasabb kognitív pontokat érnek el a memóriateszteken. Azaz, a testmozgás jó hatással van az emlékezőképességünkre. Ráadásul az agyra gyakorolt fiziológiai hatásain túl az edzéshez önmotiváció, társas interakciók és tervezés szükséges, melyek mindegyike stimulálja a kogníciót.

Ezzel most nem azt mondjuk, hogy kezdj el maratonokat lefutni. Egy kiadós séta, HIIT edzés, a tánc vagy az úszás is abszolút szóba jöhet. Sőt, minél összetettebb egy mozgásforma, annál jobban fogja szeretni az agyad is.

Fektess nagyobb hangsúlyt az alvásra

Éjszakáról éjszakára egyre rosszabbul alszol? A kialvatlanság sajnos befolyásolja a memóriánkat is. „Kutatások bizonyítják, hogy az alvás olyan időszak, amikor az agy eltávolítja és megtisztítja magát a fehérjéktől és a méreganyagoktól – mondta Dr. Douglas Scharre neurológus. –

Fontos, hogy mélyen aludj, hogy a lehető legjobban ki tudd pihenni magad. Ha nem alszol eleget, alváshiányossá válsz, ez pedig gondolkodási zavarokhoz vezethet

 

. És ha nem töltesz elég időt mélyalvásban, akkor az agy nem tud olyan hatékonyan megszabadulni a toxinoktól sem.” Amikor viszont prioritássá válik a jó minőségű alvás, akkor napközben éberebbnek érzed magad, és az eszed is jobban vág majd.

Csak nyugalom

Amikor feszült vagy és szorongsz, a stresszhormon, a kortizol szintje az eget veri, ami kihatással van a hippokampuszra és az agy egyéb, emlékezésért felelős részeire. Szóval, ha nem találod a kulcsaidat, és már felforgattad érte a lakást, állj meg egy pillanatra. Még akkor is, ha már késésben vagy. Ülj le, vegyél egy-két mély levegőt. Amint az agyad kellőképpen megnyugodott, te is jobban fogsz tudni fókuszálni.

Evéssel az emlékezetért

„Az étel egyértelműen befolyásolja a memóriát. Az agynak oxigénre, megfelelő tápanyagokra és vitaminokra van szüksége az optimális működésért. Ha valamiben hiányt szenvedsz, az agy és a neuronjai nem fognak jól funkcionálni” – magyarázta Dr. Scharre.

A szakértő ezért a mediterrán diétát ajánlja, ami zöldségolajokban, illetve zöldségekben, gyümölcsökben gazdag, valamint vöröshúsokban és feldolgozott cukrokban szegény. Olyan dolgok jellemzik tehát, melyek mind jól jönnek a megfelelő agyműködéshez. Ez az étrend ráadásul segít a magas koleszterin- és glükózszint elkerülésében is. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top