nlc.hu
Életmód
Testi fogyatékosságot hazudott a juttatások miatt, közben pedig maratonokon indul

Testi fogyatékosságot hazudott a juttatások miatt, közben pedig maratonokon indult

Börtönbüntetésre ítélték.

Egy brit nő bevallotta, eltúlozta testi fogyatékosság iránti kérelmét, hogy nagyobb juttatásban részesüljön, miközben több mint 70 futóversenyen vett részt. Sara Morrist 2005-ben szklerózis multiplexszel diagnosztizálták, de 4 évvel ezelőtt egy, átszámítva 9 milliós járadékot igényelt – eltúlozva a tüneteit –, amelyre azonban nem volt jogosult.

A 49 éves nő azt állította, hogy alig tud kilépni a kádból, rossz az egyensúlyérzéke, a tűzhely előtt sem képes állni, valamint egyedül felöltözni is képtelen. Azt is állította, hogy annyira szorong, amikor el kell hagynia a házat, hogy még egy rövid út a gyógyszertárba is alaposan megviseli. Mindezek nyomán átszámítva havi 1 millió forintos juttatásban részesülhetett, miközben több tucat 5, illetve 10 km-es futóversenyen is részt vett.

Valamilyen oknál fogva Sara Morris nem érezte szükségét, hogy a közösségi médiában titkolja a futás iránti szenvedélyét, annak ellenére, hogy tudta: hazudott a fizikai állapotáról a Munka-, és Nyugdíjügyi Minisztériumnak. Mindössze két nappal azután, hogy igénybe vette a megemelt juttatásokat, a háromgyerekes anyuka fotókat tett közzé egy futóversenyről, amelyen részt vett, majd ezt követően más maratonokról is posztolt, amelyeken ugyancsak indult.

A minisztérium illetékeseinek azonban feltűnt, hogy az asszonynak a futóversenyes fotóin korántsem látszanak azok a problémák, amelyek alapján igényelte a komoly juttatást. Segítség nélkül futott, valamint egyensúlyproblémák sem mutatkoztak nála. A Munkaügyi Minisztérium vizsgálatot indított, és megállapította, hogy Sara Morris legalább 73 versenyen vett részt, miközben azt hazudta, hogy súlyosbodott a szklerózis multiplexe.

A nő végül bűnösnek vallotta magát abban, hogy tisztességtelenül járt el, hazudott a juttatásért, de hozzátette, hogy a futás volt az egyik módja annak, hogy kezelje a szklerózis multiplexét. A bíró azonban nem vette be ezt a magyarázatot. Morris – szándékos csalás miatt – 8 hónapos börtönbüntetést kapott.

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top