nlc.hu
Életmód
Ez Novák Katalin új állása

Itt dolgozik most a kegyelmi ügybe belebukó Novák Katalin

Visszatért az egykori köztársasági elnök.
Novák Katalin

Kormányoknak adna tanácsot a csökkenő születésszámok okozta problémák megoldására a volt államfő, Novák Katalin. Egy brit kutatóval közösen alapított civil szervezetük szerint az emberiséget fenyegető legnagyobb veszély az, hogy egyre kevesebb gyerek születik.

A kegyelmi ügybe belebukó volt köztársasági elnök az X-en jelentette be két napja, hogy új munkahelye van: társalapítója és vezetője lett egy civil szervezetnek, az X·Y Worldwide nevű non-profit cégnek, és azon dolgozik majd, hogy világszerte növelje a születések számát – írja a 24.hu. Novák Katalin a bejegyzésében azt is elárulta, hogy a világ vezetőivel, politikai döntéshozókkal és oktatókkal dolgozik együtt, hogy bizonyítékokon alapuló, fenntartható stratégiákat dolgozzanak ki, amik segítenek a nemzeteknek leküzdeni a globális születésszám-csökkenés hatásait.

Az X·Y Worldwide szervezet társalapítója Stephen J. Shaw demográfus, aki többször járt Magyarországon, a Kopp Mária Intézetben tartott előadást, emellett rendezett egy Birthgap nevű dokumentumfilmet is, amelyben a születésszámok globális visszaesését kutatta. Tavaly pedig a budapesti demográfiai csúcson volt előadó. 

Az RTL Híradónak nyilatkozó szociológus szerint nem látni, hogy milyen szakmai szempontok alapján választotta éppen őt Novák Katalin. “Már négy dokumentumfilmet is rendezett, de nem jegyzik tudományosan. Ez számomra azt jelenti, hogy ez valami jól eladható ötlet, amit fene tudja, hogy milyen módon akarnak majd érvényesíteni. De nem tűnik annak, hogy ez valamiféle koordinált akciója lenne komoly szervezeteknek” – vélekedik Sik Endre, aki úgy látja, az úgynevezett tervezett gyermektelenség a fejlett világ tehetősebb rétegeinek a problémája, miközben a Föld összességében túlnépesedéssel küzd. A szakértő szerint a volt államfő szervezete inkább üzleti vállalkozásnak tűnik, mint világmentő akciónak.

Kiemelt fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top