nlc.hu
Életmód
Ilyenek a magyarok alvási szokásai

Meglepő tény derült ki a magyarok hálószobai szokásairól

Az IKEA Magyarország legfrissebb felmérésének eredményei szerint a magyarok mindössze harmada értékeli jónak vagy kiválónak az alvását, miközben 67 százalékunk tisztában van azzal, hogy a jó alvás közvetlenül befolyásolja a mindennapi élet minőségét. Ezért az IKEA úgy döntött, hogy a 2025-ös pénzügyi évet a minőségi alvás témájának szenteli, és megfizethető megoldásokat kínál hozzá a vásárlóknak.

Az IKEA szerint az otthon a legfontosabb hely a világon, ezért minden igényünket ki kell elégítenie. A svéd bútoráruház-lánc legújabb kutatásában a hálószobákat vette górcső alá, hogy minél többet tudjon meg a magyarok alvási szokásairól.

Jobban szeretünk egyedül elaludni

A felmérésben résztvevők fele mondta azt, hogy lefekvés előtt nem ölelkezik a partnerével. Ehhez képest a válaszadók csupán 30 százaléka érzi szükségét annak, hogy párja ölelésében aludjon el, míg közel egyötödük (17%) inkább a párnához bújik.

Leggyakrabban az álmaink miatt ébredünk fel éjszaka

A legtöbb magyar számára a nyugodt alvás kulcsa a csendes és zavartalan környezet. A megkérdezettek 63 százaléka mondta, hogy elalváskor a teljes csendet részesíti előnyben. Közel harmaduk pedig a tévé hangjára szokott elaludni (28%). A lényeg azonban nem csak az elalvás, hanem az, hogy egész éjszaka jól és pihentetően aludjunk. Ez pedig nem is olyan könnyű! Az IKEA kutatásából az is kiderül, hogy számos olyan ingernek vagyunk kitéve, amelyek váratlanul felébresztenek minket az éjszaka folyamán. A magyarok 23 százalékát az olykor túl élénk álmaik szokták felébreszteni, míg körülbelül egyötödüket gyerekük vagy gyerekeik (20%), problémáik (19%) vagy partnerük (18%) kelti fel éjszaka.

Sötétségre van szükségünk, és nagyobb figyelmet kell fordítanunk a levegő minőségére

A magyarok nagy többsége (86%) teljes sötétségben szeret aludni, míg egyharmadunknak az ablakok teljes elsötétítésére és minden fényforrás megszüntetésére van szüksége a jobb alváshoz. A válaszadók 39 százaléka növényekkel javítja hálószobája környezetét, de csak 13 százalék használ légtisztítót, ami még inkább hozzájárulhatna az egészséges alváshoz. A jobb alvás másik fontos eleme a megfelelő szobahőmérséklet, amely alvás közben 16 és 18 Celsius-fok között ajánlott. A kutatás azonban kimutatta, hogy a hálószobák átlaghőmérséklete télen 21,5 Celsius-fok körül van, míg nyáron akár a 25 fokot is elérheti.

Kíváncsiak voltunk:

A magyarok

  • 36 százaléka nem ágyaz be reggelente
  • 14 százaléka meztelenül alszik
  • 11 százaléka rendszeresen leírja álmait
  • 18 százaléka soha nem nyitja ki az ablakot éjszaka
  • 16 százaléka vitatkozik a párjával az ideális hálószoba hőmérsékletéről
  • 60 százaléka nem zárja be a hálószoba ajtaját lefekvés előtt
  • 47 százaléka kéthetente cseréli le ágyneműjét, 20 százaléka pedig hetente vagy gyakrabban

Az IKEA megfizethető megoldást kínál a jobb alvási körülmények megteremtésére

A hálószobában az ideális körülmények megteremtésekor az első dolog, amire összpontosítani kell, az ágy kényelme. De hogyan válasszunk megfelelő matracot? Az IKEA bevezetett egy praktikus Alváskomfort-útmutatót, amely segít a vásárlóknak kiválasztani a megfelelő matracot súlyuktól, testalkatuktól vagy leggyakoribb alvási pozíciójuktól függően, a weboldalon pedig további tippeket olvashatunk, többek között a jobb alváshoz vezető 6 lépést is megismerhetjük. Már néhány apró változtatás a hálószobában is nagy változást hozhat. „Az IKEA-nál hiszünk abban, hogy a minőségi alvásnak prioritást kell élveznie. Ezért célunk, hogy emberek millióinak segítsünk legyőzni az idő-, hely- vagy anyagi korlátokat, azzal, hogy a jó alvást megfizethetőbbé és elérhetőbbé tesszük számukra” – mondta Iva Pohlová, az IKEA cseh–magyar–szlovák régiójának marketingkommunikációs vezetője.

Az IKEA további árcsökkentéseket jelentett be az új pénzügyi év kezdetével. Szeptember 4-től további 330 termék árát csökkenti, átlagosan 18 százalékkal. A szeptembertől új, alacsonyabb árú termékek közel fele a teljesértékű alvást szolgálja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top