Életmód

3 dolog, ami garantálja az éjszakai édes álmokat

Tudtad, hogy az esti tevékenységek befolyásolják leginkább az álmaidat? És persze a legtitkosabb vágyaink is nagyban közrejátszanak abban, hogy miről álmodunk éjszaka. Íme 3 dolog, amit megtehetünk azért, hogy kellemes éjszakánk legyen.

1. Vigyázz, mit csinálsz este!

Az éjszakai álmok „csak” vágyaink kivetülései, vagy igaz, hogy a napközben bennünket ért történéseket, aggodalmakat, félelmeinket dolgozzuk fel bennük? Sigmund Freud szerint igenis szoros összefüggés van a napi tevékenység és az álmok között, még akkor is, ha azok néha nagyon furcsák és abszurdak, telis-tele megfejtésre váró szimbólumokka, a legújabb kutatások pedig arra jutottak, hogy az esti tevékenységeink vannak álmaink alakulására a legnagyobb befolyással: így például a film, amit lefekvés előtt néztünk meg, vagy a könyvborító, amit lámpaoltás előtt az éjjeliszekrényen láttunk. 

2. Alakíts ki esti rutint!

A békés, ténylegesen pihentető alvás alapvető fontosságú jó egészségi állapotunk megőrzése szempontjából. Fontos lenne, hogy mindentől függetlenül jól aludjunk, pedig sokak számára már az elalvás is lehetetlen vállalkozás. Éppen ezért jó ötlet, ha kialakítunk egy esti rutint, ez legalábbis a megkérdezettek 64 százalékának bejön. 38 százalék az este végét az arctisztításnak, arcápolásnak szenteli, 29 százalék pedig egy jó hosszú zuhanyzásra vagy kádban ejtőzésre esküszik, de van olyan is, aki gyógyteát készít lefekvés előtt, ami meghozza az édes álmokat (17 százalék). Akármit is teszünk, a lényeg az, hogy mielőtt ágyba kerülnénk, kezdjük el megtisztítani a fejünket a stressztől, és koncentráljunk a nap pozitív történéseire, hogy ne tartozzunk az emberek 75 százalékához, akik zaklatottnak érzik álmaikat a napjuk miatt.

Tired Zzz GIF - Find & Share on GIPHY

Discover & share this Baby GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

3. Teremts komfortos körülményeket!

Ha túl kemény az ágy, annál már csak egy rosszabb van: ha túl puha. És persze az sem szerencsés, ha nincs jó illat a hálószobában. Az életünk harmadát alvással töltjük, így nagyon nem mindegy, milyen körülmények között pihenünk. Egy kényelmes, biztonságot árasztó, kellemes illatú helyen garantáltan végig tudjuk aludni azt a nyolc órát, ami szükséges ahhoz, hogy kipihenjük magunkat. Válasszunk megfelelő keménységű ágymatracot, a párna ne okozzon törést a gerincünknek, legyen a szobában mindig friss az ágynemű és a levegő, és főleg ne legyen túl meleg.

Tired Bed GIF - Find & Share on GIPHY

Discover & share this Dog GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

+1 Koncentrálj és emlékezz!

Ha lefekvés előtt erősen koncentrálunk arra, amiről álmodni szeretnénk, azzal valóban befolyásolhatjuk az álmainkat. Ahhoz pedig, hogy megtudjuk, valóban jót és szépet álmodtunk-e, ébredés után kutakodjunk a gondolatainkban, és ha sikerrel jártunk, rögtön jegyezzük is le, vagy meséljük el a párunknak, hogy mit álmodtunk. Így a jó álmok biztosan nem merülnek feledésbe.

Sweet Dreams GIF - Find & Share on GIPHY

Discover & share this Sweet Dreams GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top