nlc.hu
Életmód
Patkányinvázió Budapesten?

Patkányinvázió fenyegeti Budapestet az árvíz után

Ostromolják a rágcsálók a fővárost.

Véget ért a fél évszázados idilli helyzet, hogy Budapest az egyetlen patkánymentes milliós nagyváros a világon. Az utóbbi hónapokban ugyanis megszaporodtak a lakossági észlelések – írja az Index. Értesüléseik szerint a 2023-as év azonos időszakához képest nyár derekáig, 40-50 százalékkal több bejelentés érkezett a Fővárosi Önkormányzathoz.

Mint a portál megjegyzi, volt már hasonló helyzet 5 évvel ezelőtt is, amikor sokan patkányinváziót kiáltottak: akkor is megugrott az észlelések száma (10 hónap alatt 10 ezerre).

A vándorpatkányok a pincéket, ólakat, csatornákat, és mivel jó úszók, a víz közeli területeket szeretik. Szürkületkor előbújnak és szüntelenül mozgásban vannak, naponta egy kilométert is megtehetnek. Betegségek, járványok fő terjesztőiként tartjuk őket számon, mindenevőként pedig súlyos károkat okoznak az élelmiszerkészletekben.

Az 5 évvel ezelőtti patkányészlelési csúcs éppen egybeesett azzal az esettel, hogy a fővárosi közgyűlés váratlanul egy új irtótársaságot (RNBH Konzorcium) bízott meg, leváltva a patkánymentesítést addig 47 éven keresztül végző Bábolna Bio Kártevő Kft.-t. Az évekig tartó pereskedés kedvezhetett a rágcsálók elszaporodásának; volt, hogy hetekig nem irtották a kártevőket – emlékeztetett az Index.

A Főpolgármesteri Hivatalnál a következőkkel indokolták a patkányészlelések számának drasztikus növekedését: “A rágcsálók esetében 3-4 évente gradációs folyamat alakul ki, amely azt jelenti, hogy a populáció nagysága meghaladja az átlagos értéket. Az elmúlt évben több rágcsálófaj (…) esetében jelentkezett gradáció. A gradációt nagymértékben elősegítik az időjárási viszonyok (enyhe tél és a hosszú forró nyár) is.” Mindemellett az okok között az is szerepelhet – jegyzi meg a portál -, hogy 3 évvel ezelőtt leszerelték a fővárosi kukák egynegyedét, a túlcsorduló szemetesek pedig mágnesként vonzzák a patkányokat is.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top