nlc.hu
Életmód

Figyelmeztetnek: a hiba, amit ne kövess el, ha olívaolajat vásárolsz a boltban

A jó minőségű olívaolaj rendkívül jótékony hatással lehet az egészségre, és a népszerű mediterrán étrendnek is szerves részét képezi. De a boltokban nagyon nem mindegy, melyiket vesszük le a polcról - a szakértő elmondja, mit olvass el mindenképp a címkén.

Az extra szűz olívaolaj különösen gazdag értékes összetevőkben, így telítetlen zsírsavakban és vitaminokban egyaránt. Amikor azonban a helyi szupermarket polcain válogatunk, számtalan különböző változattal találkozhatunk, ami megnehezítheti a választást – hiszen nem mindig egyértelmű, melyik termék valóban jótékony hatású – írja az Express.

Olivaolaj az asztalon

Fotó: Unsplash

Egy belgyógyász szakértő azonban felhívta a figyelmet egy gyakori hibára, amelyet soha nem szabad elkövetni olívaolaj vásárlásakor: ez pedig az, ha nem olvassuk el alaposan a címkét.

Ez is érdekelhet Vásárolni éhesen vagy sem?! Megnézem

A TikTokon „Mr Gut Health” néven ismert szakértő, aki évek óta osztja meg tapasztalatait a mediterrán étrendről, elárulta, hogyan ismerhetjük fel a valódi, minőségi olívaolajat az üzletek polcain.

Erre figyelj, ha olívaolajat vásárolsz

Elmondása szerint három kulcsfontosságú tényezőre kell figyelni vásárláskor – és ezek közül az első a leglényegesebb.

„A legfontosabb szabály: ha a címkén az szerepel, hogy extra szűz, az már egy biztos jel arra, hogy jó minőségű termékről van szó” – mondta a szakértő.

A második szempont az olaj származási helye, amelyet a címkén mindig fel kell tüntetni. Egy Filippo Berio márkájú olívaolajat bemutatva így magyarázta: „Bizonyos extra szűz olívaolajok, például ez is, több országból származó olajbogyók keverékéből készülnek. Bár az egyetlen országban termesztett olajbogyó jobb nyomon követhetőséget biztosít, a több forrásból származó olívaolaj is megfelelő választás lehet.”

A harmadik és egyben utolsó szempont egy kulcsfontosságú mondat, amely általában az üveg hátoldalán található, és elárulja, hogyan készült az olaj.

A szakértő megfordította az üveget, és felolvasta a címkéről:

Közvetlenül olajbogyóból, kizárólag mechanikai úton nyert, kiváló minőségű olívaolaj.

Ez garantálja, hogy az olajat kíméletes eljárással állították elő, megőrizve annak tápanyagtartalmát. És hogy ne legyen kétség: az extra szűz olívaolaj főzéshez is kiváló, ráadásul sokkal egészségesebb választás, mint a vaj vagy a zsír – magyarázta a szakértő.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top