nlc.hu
Életmód

A főtt tojás sárgájának kék pereme nem véletlen. Fontos információ rejlik a jelenség mögött, amit érdemes tudnod

A főtt tojás elszíneződése nem veszélyes, hanem egyszerű kémiai oka van.
Főtt tojás

A főtt tojás szinte mindannyiunknak időnként a tányérjára kerül, legyen szó egy tápláló reggeliről, egy finom tojáskrémről vagy akár ínycsiklandó rakott krumplitól. Legtöbben pedig már találkoztunk a jelenséggel, amikor a főtt tojás sárgája körül kék színű perem alakul ki. De vajon miért lesz kék, és mit tehetünk azért, hogy elkerüljük ezt a hibát?

Miért lesz kék a sárgája körül?

Ha már találkoztál a kemény tojás sárgája körüli kék színnel, valószínűleg benned is felmerült a kérdés, hogy mi okozza. Szerencsére ártalmatlan jelenségről van szó, amely a tojás főzése közben jön létre, de esztétikai szempontból gyakran nem a legvonzóbb. Sokan ilyenkor azon kezdünk el gondolkodni, hogy vajon a tojás frissessége vagy biztonsága kérdésessé vált-e. Valójában viszont valami egészen másról van szó. 

A jelenség hátterében egy kémiai reakció áll, amely akkor indul el, amikor a tojásokat magas hőmérsékleten főzzük. A sárgájában található vas és a fehérjében lévő kén reakcióba lépnek egymással, és vas-szulfid vegyületek képződnek. Ezek a vegyületek adják a sárgája körüli kék színt, amely a jellegzetes kék peremet eredményezi.

Hogyan kerülhetjük el a kék peremet?

Ha szeretnénk elkerülni a kék perem kialakulását, érdemes néhány egyszerű lépést követnünk. A tojásokat tedd egy lábasba, és önts rájuk annyi hideg vizet, hogy teljesen ellepje őket. Ezt követően melegítsd forrásig a vizet, majd főzd a tojásokat 8-10 percig, figyelembe véve a tojás méretét és a személyes ízlésedet. A pontos főzési idő tehát némileg változó is lehet.

Miután a tojások elkészültek, azonnal tedd őket egy tál jeges vízbe, hogy megállítsd a főzési folyamatot és megelőzd a kék perem kialakulását.

A tökéletes eredmény

Ha hideg vízben kezded a tojásfőzést, annak ideje nem tart forrástól számítva 10-11 percnél tovább, majd gyorsan le is hűtöd a tojásokat, pucolás után észre fogod venni, hogy a sárgája nem tartalmaz semmilyen kék elszíneződést. Nyugodtan élvezheted tehát az esztétikailag is tökéletes végeredményt.

via

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top