Életmód
Szponzorált tartalom

5 ok, miért fogyassz több zöldséget

A zöldségek és gyümölcsök fontos elemei a mindennapi étkezéseknek, de sajnos mégsem fogyasztunk belőlük eleget! Milyen pozitív hatásai lehetnek, ha megemeljük a napi zöldségadagunkat? Hoztunk 5 nyomós érvet!

1. Kiváló vitaminforrás

A zöldségek, illetve gyümölcsök a legjobb természetes vitaminforrásként szolgálnak. Mindenképpen iktassuk be a napirendünkbe a nyers zöldség fogyasztását, mert főzve, illetve sütve sokat veszítenek a fontos tápanyagaikból. Mindemellett érdemes megemlíteni a folyadékpótlást is, hiszen a zöldségek nagy része vízből áll, ami szintén elengedhetetlen a szervezet tökéletes működéséhez. A legmagasabb vitamintartalma a narancsnak, kivinek, epernek, áfonyának, grapefruitnak, sárgarépának, brokkolinak és a karfiolnak van.

Fotó: iStock

2. Fokozza az anyagcserét

Amikor valaki fogyni szeretne, akkor az egyik legfontosabb, hogy az anyagcseréjét felpörgesse. Ez esetben mindenképpen nyers formában érdemes fogyasztani a zöldségeket, hogy magas rosttartalmukból ne veszítsenek. Az anyagcsere-pörgetésben a spenót, brokkoli, alma, és a grapefruit jó szolgálatot tesznek.

3. Csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát

A rendszeres, megfelelő mennyiségű és minőségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás a kutatások szerint csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos típusú daganatos megbetegedések (pl. máj, garat, gége, nyelőcső, gyomor, tüdő) kialakulásának kockázatát. A leveles zöldek, mint például a rukkola, a spenót és a kelkáposzta kiváló nyirokrendszer-tisztítók is. Sok fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek növelik a nyirokrendszernek azon képességét, hogy tisztán és egészségesen tartsa a szöveteket.

Tudtad? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi minimum 400 g gyümölcs és zöldség bevitelét javasolja, és ebbe nem számítja bele a burgonyát és más keményítőtartalmú gumós növényeket.

4. Nélkülözhetetlen ásványi anyagok, antioxidánsok

A kalcium, magnézium, vas, folsav, cink, csak pár a fontos ásványi anyagokból, amelyekre szüksége van szervezetnek. A zöldségek és gyümölcsök ezek felvételét és beépülését is segítik, ráadásul remek antioxidánsok is.

5. Erősebb csontozat

Az olyan zöldségek, mint a kelkáposzta és a spenót, nagy mennyiségű alkáli ásványi anyagot tartalmaznak, mint a kalcium és a magnézium. Mindkét ásványi anyag segít a szervezet kémiai egyensúlyát megtartani, így hozzájárul a gyulladások enyhítéséhez és a csontok egészségének javításához.

+1 védi a szemet

A leveles zöldek igazi lutein-aranybányák. A lutein a szem egészségének fenntartásához és a látás megőrzéséhez, valamint a szem betegségeinek megelőzéséhez kiemelten fontos tápanyag.

Tutit tipp: így együnk több zöldséget és gyümölcsöt!

Ha a konyhában vagy az étkezőben egy kínálóba tesszük a gyümölcsöket, akkor biztosak lehetünk benne, hogy hamarabb fog elfogyni, mint a pult alatt elrejtve. Járjunk minél többet piacra, mert a friss zöldségek és gyümölcsök látványának biztosan nem tudunk majd ellenállni. Szeleteljük fel a zöldségeket és tegyük be a hűtőbe, vagy vigyük magunkkal, és ha nassolni támadna kedvünk, akkor csipegessünk belőle. Készítsünk smoothie-kat, amelyek nemcsak laktatók, de igazi vitaminbombák is.

(Nyitó kép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top