Életmód

5 napos dinnyediéta – megmutatjuk, hogy csináld

A görögdinnye az egyik legízletesebb nyári gyümölcsünk. Magas víz-, alacsony cukor- és kalóriatartalma miatt ideális fogyni vágyóknak. Ha gyorsan szeretnél megszabadulni néhány fölös kilótól, próbáld ki a dinnyediétát. Segítünk, hogyan csináld.

A görögdinnye 91 százalékban vizet, cukrot pedig mindössze 6 százalékban tartalmaz. Jótékony hatása magas vitamintartalmának is köszönhető, hiszen tele van C-vitaminnal, béta-karotinnal, B1-, B6-vitaminnal, nem beszélve az antioxidánsokról és az olyan ásványi anyagokról, mint a kalcium, a foszfor, a cink, magnézium és kálium. A görögdinnye egészségre gyakorolt jótékony hatásai mellett ráadásul kalóriatartalma is alacsony, mindössze 29 kcal 100 grammonként, így ideális kiegészítője a fogyókúrának.

5 napos dinnye diéta - megmutatjuk, hogy csináld

A dinnyediéta az egészségre is jótékonyan hat

Ugyanakkor nem csupán a fogyásban segít, hiszen a görögdinnye fogyasztása hozzájárul a szív egészségéhez, a megfelelő vérnyomáshoz, a normál vércukorszinthez, és a vesék működésére is jótékony hatást gyakorol. Gondoltad volna, hogy ez a gyümölcs a férfiak természetes Viagrája? Bizony így van, bármily meglepő.

A dinnyediéta megtisztítja a beleket, ezzel a szervezet természetes méregtelenítője is. A gyümölcsöt lepréselheted, és a levét megihatod, de fogyaszthatod természetesen a teljes gyümölcsöt is. Mivel számtalan vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz, fogyasztása közben nem kell hiánytünetektől tartani. Leadnál 2-3 kilót? Mutatjuk, hogyan csináld végig az ötnapos dinnyediétát.

5 napos dinnye diéta - megmutatjuk, hogy csináld

Így épül fel az 5 napos dinnyediéta

Reggeli

  • 1. nap: egy csésze kávé vagy zöld tea, 1 szelet görögdinnye (kb. 30 dkg héjastól), 1 pohár natúr joghurt
  • 2. nap: 1 csésze kávé vagy zöld tea, 2 szelet teljes kiőrlésű toast 1 főtt tojással
  • 3. nap: 1 csésze kávé vagy zöld tea, 1 szelet teljes kiőrlésű toast 1 szelet sonkával, 1 szelet görögdinnye
  • 4. nap: 1 csésze kávé vagy zöld tea, 1 szelet teljes kiőrlésű toast 1 pohár natúr joghurttal, 1 szelet görögdinnye
  • 5. nap: 1 csésze kávé vagy zöld tea, 1 szelet teljes kiőrlésű toast 1 tükörtojással, 1 szelet görögdinnye

Ebéd

  • 1. nap: fél csirkemellfilé roston sütve vagy grillezve, köretnek párolt brokkoli. 1 evőkanálnyi olívaolajat használhatsz a sütéshez.
  • 2. nap: párolt karfiol két darab, sütőben sült csirkeszárnnyal. Natúr joghurttal ízesítheted a köretet.
  • 3. nap: 1 szelet grillezett lazac vagy bármilyen hal, friss zöldsalátával.
  • 4. nap: Fél csirkemell roston sütve vagy grillezve, zöld salátával és 10 dkg barna rizzsel.
  • 5. nap: Sárgarépapüré 1 szelet grillezett hallal.

Az 5 napos dinnyediéta alatt vacsorára görögdinnyét fogyassz. Két-három szeletet is megehetsz, de lehetőség szerint elosztva, ne egyszerre tömd meg vele a gyomrod.

5 napos dinnye diéta - megmutatjuk, hogy csináld

A dinnyediéta alatt nagyon fontos!

Ha az étkezések között nagyon megéheznél, megehetsz 1-2 szelet görögdinnyét. A diéta ideje alatt a napi 3 liter szénsavmentes ásványvíz fogyasztásáról ne feledkezz meg. Gyógynövényteát, például csalánt, citromfűteát ízesítés nélkül napi 3 csészével megihatsz. Az ételeket kevés sóval, borssal ízesítheted.

Ha kibírod, a hatodik napra beilleszthetsz egy teljes dinnyenapot is. Ezen a napon csak görögdinnyét fogyassz, a 3 liter víz ezen a napon is nagyon fontos. Tízórait, uzsonnát is beilleszthetsz az étkezésedbe. Alkalmanként kb. 20-30 dkg dinnyét fogyassz egyszerre, de emellett is fontos a 3 liter ásványvíz. Ezt a napot mindenképpen töltsd otthon… Fontos, hogy másnap reggel ne ess neki a hűtőszekrénynek, hanem lehetőség szerint még az 1. nap reggelijét fogyaszd. Ebédre választhatod a megszokott ételeket.

Természetesen a dinnyediétát követően is érdemes görögdinnyével kiegészítened az étkezésedet.

A dinnyediéta nem javasolt vesekő-, cukorbetegség esetén, és várandós nők, gyerekek számára sem ajánlott.

További dinnye és diéta témájú cikkek az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top