Életmód

Jóga és étrend – 5 fontos étkezési szabály jógázóknak!

Miért rossz a kávé és miért jó a dió? A jó étrend nemcsak a testi, hanem a szellemi és lelki egészségünket is támogatja. A következő tippeket nemcsak jógázóknak tanácsos megfogadni!

A jóga egy életstílus, így ha elkötelezted magad a jóga mellett, az étkezésedre is oda kell figyelned! Mutatjuk, mikre ügyelj, és te kiegyensúlyozott leszel, emésztésed pedig egészséges!

Jóga és étrend – 5 fontos étkezési szabály jógázóknak!

 

Ezekben készítsd az ételeket! 

Kezdjük a legelején: az ételeket kerámia-, üveg- és rozsdamentes acél edényekben készítsd, és a mikrohullámú sütőt felejtsd el! Lehet, hogy a mikró kényelmes, de az a sugárzás, amit az ételek a melegítés során kapnak, nem támogatják egészségedet, ebben biztos lehetsz. 

Így étkezz! 

Az egyik legfontosabb alapszabály, hogy akkor együnk, ha éhesek vagyunk, és ne töltsön be az étel hiánypótló, unaloműző vagy vigasztaló szerepet. Rendkívül fontos, hogy megfelelő lelkiállapotban együnk: ha idegesek, dühösek vagyunk, először nyugtassuk le magunkat, és csak utána álljunk neki falatozni! Az étkezések során ne együnk kapkodva, hanem rágjuk meg alaposan az ételt, így elkerülhetjük a túlevést is. 

Egyél kevesebb húst! 

Ha eddig nem voltál vegetáriánus, nem mondjuk, hogy légy az, de érdemes átgondolnod a kevesebb hús fogyasztását! A jóga a lakto-vegetárius, vagyis az olyan növényi alapú táplálkozást részesíti előnyben, ahol a tejtermékek fogyaszthatók, de a tojást mellőzi. A jógában a hús, a hal, a tojás, a félkész, konzervételek, az alkohol a tamasztikus, vagyis a sötét, tudatlan, lusta energiákhoz kapcsolódnak.

Jóga és étrend – 5 fontos étkezési szabály jógázóknak!

 

Bánj csínján a fűszerekkel és az édességekkel!

A túl intenzív ízek, a fűszeres, csípős ételek a radzsasztikus, vagyis a nyugtalan, agresszív, tüzes energiához társíthatók a jóga szerint. Ilyen például a fekete kávé, a csokoládé, a fekete tea, vagy az édességek és a túl fűszeres ételek fogyasztása. Ezekről eleve tudhatod, hogy nem feltétlenül szolgálják az egészségedet, így igyekezz mértéket tartani, és ha érzed magadban az erőt, teljesen elhagyni például a kávét! 

Egyél friss zöldségeket, gyümölcsöket! 

A zöldségek és a gyümölcsök a szattvikus, vagyis a harmonikus, nyugodt, kiegyensúlyozott testi-lelki állapot eléréséhez segítenek hozzá – ez maga a jóga alapja is. Ide sorolhatók a zöldségek, gyümölcsök, az olajos magvak, a gabonafélék és a tejtermékek. Ha a hüvelyesek puffadást okoznak, a főzés előtt enyhe ecetes vízbe áztasd őket, majd fedő nélkül főzd, így kisebb az esélye a lufihatásnak! Minél több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztasz, annál jobban támogatod tested méregtelenítő, tisztító folyamatait, de a nyers zöldségek fogyasztását ne vidd túlzásba, őrizd meg az egyensúlyt!

 

Olvass még jógáról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top