Életmód

Lehet, hogy te is sapioszexuális vagy?

A Tinderen divatossá vált a sapioszexuális megnevezés, mint szexuális orientáció, de mit jelent ez pontosan?

Meg nem nevezett forrásaink szerint a Tinderen főleg lányok körében elterjedt, hogy a szexuális érdeklődéshez nem heteroszexuálist (vagy bármilyen más szexuális irányultságot), hanem sapioszexuálist írnak. De vajon tudják, mit jelent?

Ki a sapioszexuális?

Azokat az embereket hívják sapioszexuálisnak, akikben fizikai és érzelmi szinten is az intelligencia ébreszt vonzalmat, nem pedig a külső jegyek. Értjük tehát, hogy a Tinderen miért írják a lányok, hogy sapioszexuálisok, azt értik alatta valószínűleg, hogy szeretnék, ha az izmokon kívül agya is lenne a leendő randipartnernek, de a valóságban nem pont ezt jelenti ez a fogalom.

Casey Tanner párteraeputa így fogalmazta meg a definíciót: „A sapioszexualitást az intelligencia iránt ébredt erotikus vonzódás jellemzi. Tehát a partner intelligenciája az, amitől vágy ébred a sapioszexuálisban, nem pedig a külső vagy a társadalmi státusz alapján éreznek vonzalmat.”

A sapioszexualitás jelei:

A szakember nem hagy minket kétségek között, leírta, milyen jeleket kell figyelni magunkon, melyek alapján eldönthetjük, hogy tényleg sapioszexualitásról van szó, vagy csak szeretnénk, hogy ne csak egy dekoratív szobanövénnyel kelljen randizni.

1. Jobban érdekel a partnered intelligenciája, mint a kinézete vagy a személyisége

A sapioszexuális beállítottságú ember sokkal inkább élvezi, ha beszélgethet könyvekről vagy politikáról az első randin, mint hogy szexi pillantásokkal próbálja elcsábítani a partnerét. Jó eséllyel az online randioldalon a bemutatkozása is inkább arra fókuszál, hogy milyen sikereket ért el a karrierjében, és milyen céljai vannak a munkájában.

A sapioszexuális a partner intellektusa iránt érez szexuális vágyat

A szexuális vonzalomhoz az intellektuson keresztül vezet az út (Kép: Unsplash)

2. Szexuális vágyat érzel, ha a beszélgetőpartnered okosnak tűnik

Nem csupán érzelmekről van szó, hanem fizikai vágyról is a sapioszexualitás esetében, amit nem a megnyerő külső, hanem az intellektus vált ki. Ha azt tapasztalod, hogy egy hosszú irodalmi vagy politikai vita hoz lázba, és szexelni támad tőle kedved, akkor esélyes, hogy sapioszexuális vagy.

„A sapioszexuálisoknak az intelligencia nemcsak a hab a tortán – mondta el Tanner –, amitől még vonzóbbá válik az amúgy is vonzó partner, hanem maga az intellektus váltja ki a nemi vágyat.”

3. Az érintésnél többet ér egy beszélgetés

Tanner leírása szerint a sapioszexuális embernek nehézséget okozhat a szexuális élet, ha az előjátéknak nem része egy intellektuális beszélgetés. Számukra az intim kapcsolódás nem az érintésen, hanem az elmén keresztül történik inkább.

„A sapioszexuális embernek intellektuális kapcsolatot kell építenie, mielőtt a szexuális vonzalom felébredne benne. Ez még az érzelmi vonzalomnál is erősebb hajtóerő számára” – írja Tanner.

Bár a többség beteszi az LMBTQ+ ernyő alá a sapioszexualitást, valójában nem mondható rá a szó szoros értelmében, hogy ez szexuális irányultság lenne. A sapioszexuális ember lehet hetero-, homo-, bi-, pánszexuális, és minden más, ami belefér az irányultságok közé. A sapioszexualitás nem arról szól, hogy kit, milyen nemű embert szeretünk, hanem arról, hogyan ébred bennünk szexuális vonzalom.

Olvass még többet a szexuális orientációkról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top