Életmód

Mi a különbség a fétis és a szexuális fantázia között?

Ne mossuk el a határokat a fétis és az alternatív szexuális érdeklődés között!

Mostanában már mindenre rámondják, hogy fétis, pedig a legtöbbször szó sincs róla, inkább csak az átlagostól eltérő szexuális érdeklődésről beszélhetünk, amit nevezhetünk akár szexuális fűszernek, fantáziának is. Dr. Sara Sloan szexterapeuta szerint fontos lenne, hogy elkülönítsük a köztudatban a kettőt egymástól.

Mi a különbség a fétis és a szexuális fantázia között?

1. A fétis egy szükséglet

A fantázia kiélése inkább a különböző alternatív szexuális magatartásformák felfedezésére irányul, míg a fétis egy szükségletet jelöl. Olykor a kettő átfedésben van, leginkább az alapján lehet elkülöníteni őket, hogy a vágy felkeltéséhez szügséges vagy csak egy lehetséges, izgalmas opció az adott magatartás.

Amikor csak fel akarják a párok dobni az együttléteket, ezért például egy szőrös bilinccsel kikötik egymást az ágyhoz, az nem fétis, hanem a saját szexuális látókörük tágítása. Ha viszont valaki csak attól jön izgalomba, ha az ágykerethez kötözik, akkor már beszélhetünk fétisről. Ugyanígy a fenekelés sem feltétlenül fétis, mert attól függ, milyen kontextusban, milyen céllal használják egymás között a párok.

Nem minden szexuális fantázia jelent fétist

Nem feltétlenül fétis az, ha bőrruhában szexelsz (Kép forrása: Profimedia)

2. Ha bőrben szexelsz, az is rendben van

Nem minden fantázia fétis. Ezt fontos leszögezni. Ha valaki talpig bőrbe öltözve szexel, az nem feltétlenül fétis miatt van, ahogy a szájpecket is lehet úgy használni, hogy egy fantáziát teljesítünk vele. 

3. Néhány fétis kifejezetten veszélyes

Azért lenne érdemes megkülönböztetni jobban a fantáziákat a fétisektől, mert a határok összemosásával a párok kevésbé mernek újdonságot vinni a szexuális életükbe. Mert a fétis szó ijesztő, és valóban van olyan köztük, ami mentálisan vagy fizikailag veszélyes is lehet. Ha valakinek mondjuk komoly lábfétise van, akkor folyamatosan olyan partnert keres, akivel ezt ki tudja élni, és akár odáig is eljuthat, hogy az élete a fétise körül forog – ezzel veszélyezteti a mentális egészségét. Egyéb fétisek, mint például a kukkolás, pedig másokra nézve ártalmasak, tehát ezért nevezhetők veszélyesnek. De fantáziaként egyikkel sincs semmi probléma, ha közös megegyezéssel a partnerükkel csináljunk otthon.

Míg a fantáziák nem lépnek át egy határt, nem veszik át az uralmat fölöttünk, addig a fétisek kényszerpályára lökhetik az életünket. A szakember tehát arra bíztat, hogy nyugodtan engedjünk teret a hálószobában a szexuális fantáziáknak, ne bélyegezzük fétisnek rögtön mindet, beszéljünk róla őszintén a párunkkal, mit szeretnénk kipróbálni, mert semmi probléma nincs azzal, ha meg akarjuk fűszerezni a szexuális életünket.

Olvass többet a fétisekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top