nlc.hu
A bőr hónapja: érzékeny bőr

Meglepő okok a száraz bőr hátterében

Nem is hinnéd: meglepő okok a száraz bőr hátterében (X)

A bőr az egyik legfontosabb szervünk. Kinézetünk, érzékelésünk és a fertőzésekkel szembeni védelmünk is tőle függ. A testen jelentkező bőrszárazságnak számos oka lehet, vannak olyanok is, amikre nem is gondolnánk!

A testen jelentkező bőrszárazság hátterében sok minden állhat, kezdve a környezeti hatásoktól és a helytelen bőrápolástól egészen a klinikai esetekig, mint a pikkelysömör és az atópiás dermatitisz.

Tudtad? A bőrgyógyászoknál tett látogatások több, mint 40%-a a száraz bőrhöz köthető panaszokkal kapcsolatos.

A bőr azért szárad ki és válik érdessé, repedezetté, mert a legfelső réteg –, a hámréteg (epidermisz) – nedvesség- és zsírtartalma lecsökken. Ez leginkább a kéz, a könyök, a lábszár, a sarok és az arc bőrét érinti.

Az alábbi tényezők befolyásolhatják ezt:

  • gyakori kézmosás és fertőtlenítés
  • hideg időjárás
  • központi fűtés
  • kézszárítás
  • légkondicionálás
  • stressz
  • túlzottan hosszú tartózkodás klóros vízben
  • forró zuhany vagy kádfürdő
A bőrszárazság

Fotó: Getty Images/Sven Hagolani

De milyen okok állhatnak még a bőrszárazság hátterében?

Dehidratáció

A bőr a nedvességet a testen keresztül szerzi, így hidratáltsága függ a szervezet vízegyensúlyától. Dehidratáció esetén a szervezet lecsökkenti a nedvességellátást a bőr felé, mely jelenség következésképpen lelassítja a víz bőrön keresztül történő természetes áramlását, ez pedig száraz bőrt eredményezhet.

Gyógyszeres kezelés

Bőrszárazság számos gyógyszeres kezelés mellékhatásaként is előfordulhat, mint például a vízhajtó, vérnyomást szabályozó gyógykezelések, amelyek felgyorsítják a szervezet vízkiválasztó folyamatát, de ilyenek bizonyos antibiotikum kúrák és szájon át bevehető, pattanáskezelő kúrák is.

Közrejátszik a genetika is

A bőr nedvességegyensúlyát a genetika is meghatározza. Míg bizonyos embereknek zsírosabb a bőre, addig másoknak szárazabb, ezek a bőrtípusok pedig öröklöttek. Az olyan betegségeknek, mint a pikkelysömör, a cukorbetegség vagy a krónikus viszketés, ugyancsak közük van a genetikai adottságoknak.

Hormonális hatások

A bizonyos hormonok szintjében beálló változások – különös tekintettel az ösztrogén-, valamint a tesztoszteron szintekre – befolyásolhatják a bőr nedvességtartalmának és lipidjeinek szintjét. Ez különösen a változókorban vehető észre, amikor az ösztrogéntermelés csökkenése miatt a bőr szárazzá válik.  Bőrszárazság terhesség miatti hormonális változások következtében is előfordulhat.

Étrend

Mint akármelyik szervünknek, bőrünknek is sokféle tápanyagra van szüksége a megfelelő működéshez. Ide tartoznak a telítetlen zsírsavak és a vitaminok. Ezek bármelyikének hiánya közrejátszhat a száraz bőr kialakulásában. A vas-, illetve egyes  B-vitaminok hiánya miatt is létrejöhet nehezen enyhülő bőrviszketés, főleg az őszi-téli időszakban. Ezek esetén hajhullás, fáradtság is jelentkezik, és gyakran az ajkak is kicserepesednek vagy berepedeznek.

Dohányzás

A cigaretta többek között nikotint tartalmaz, ami lelassítja a véráramlást. Ez a bőr anyagcseréjének lelassulását eredményezi. Ennek következtében pedig a bőr korábban öregedhet és válhat szárazzá.

Bizonyos szakmák

Bizonyos foglalkozások olyan munkakörülményekkel járnak, melyek növelik a bőr kiszáradásának kockázatát. Ezek jellemzően olyan foglalkozások, amelyek során megjelennek a száraz bőr kialakulását okozó főbb tényezők; ilyen, amikor szélsőségesen meleg, vagy hideg időjárási körülményekkel (gazda/halász), az erős tisztítószerek rendszeres használatával (orvos/ápoló/fodrász) vagy kémiai vegyszerek használatával (gépész/takarító) jár együtt a munka.

Tudtad? Az ultraibolya sugárzás (UV) felgyorsíthatja a bőr öregedési folyamatát, a bőr pedig a kor előrehaladtával hajlamosabbá válik a kiszáradásra.

Védjük ki a bőrszárazságot!

  • A kesztyű használata mosogatáskor segít elkerülni a forró víz és az erős tisztítószerek bőrszárító hatását.
  • Próbáljunk olyan mosószereket használni ruhamosáshoz, melyek nem tartalmaznak festék- vagy illatanyagot, mert ezek a ruhán maradhatnak mosást követően, és így irritációt okozhatnak a száraz bőrön.
  • Rendszeresen használjunk testápolót és hidratáló krémet az egész testünkön, különösen a kiszáradásra, érdesedésre és repedezésre hajlamos területeken. Elsősorban olyat vegyünk, ami nem tartalmaz illat- és színezőanyagot és parabént.
  • Igyunk sok vizet, hogy megőrizzük a bőr nedvességtartalmát! Ez különösen fontos az idősebbek számára.
  • Ne szappannal tisztálkodjunk és kerüljük az erős vegyszerekkel való érintkezést.
  • Ne zuhanyozzunk sűrűbben a szükségesnél, és a vízhőmérsékletet állítsuk langyosra forró helyett.

A kiszáradt bőr nem tartozik a súlyosabb egészségügyi problémák közé, de ha nem kezeljük időben, komolyabb gondokhoz, például– ha a szárazság okozta repedések már a bőrfelszín alatti kapillárisokig mélyednek – vérzéshez is vezetnek. Egyéb esetekben bakteriális fertőzés is felléphet, ezek kezelése antibiotikumot igényelhet.

Az ekcémások bőre pedig eleve hajlamosabb a kiszáradásra, hiszen nedvesség- és zsírtartalma genetikai okok miatt alacsonyabb, mint a normál bőré. Náluk különösen fontos a mindennapos általános hidratáló-zsírvisszapótló bőrápolás, szárazság, bőrpír, viszketés jelentkezésekor pedig az érintett területen a tünetek enyhítése kifejezetten erre fejlesztett készítménnyel.

A cikk a Bepanthen Sensiderm krém forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. felkérésére készült.

A Bepanthen Sensiderm krém orvostechnikai eszköz, egyben gyógyászati segédeszköz. 

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép:  Getty Images/ Sven Hagolani)

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top