Ezo

A betlehemi csillag története

Valójában létezett-e betlehemi csillag? Ha igen, vajon mi lehetett az? Számtalan találgatás után a Scolar kiadó gondozásában megjelent Kézikönyv a Bibliához címû, nagy sikerû bestsellerben választ kapunk minden kérdésünkre.

A betlehemi csillag három fő jellemzőjére Máté evangéliumából következtethetünk. A Bibliában leírtak szerint – Máté 2.7 – olyan csillag volt, amely újonnan tűnt föl:
“Erre Heródes titokban magához hívatta a bölcseket és pontosan megtudakolta tőlük a csillag feltűnésének idejét.” 










Az 1858-ban Párizs fölött “álló” Donati-üstökös. A betlehemi csillag is hasonló  lehetett.
 




 

A csillagok háttere előtt, lassan vonult át az égen. A bölcsek először látták “csillagát napkeleten”, ezután Jeruzsálembe érkeztek, ahol Heródes Betlehembe küldte őket, majd “a csillag, amelyet napkeleten láttak, vezette őket”. Miután Betlehem majdnem pontosan déli irányban fekszik Jeruzsálemtől, a csillagnak lassan át kellett haladnia az égen keletről dél felé annyi idő alatt, amennyire a bölcseknek szükségük volt, hogy országukból (Arábiából, Mezopotámiából vagy Perzsiából) Jeruzsálembe utazzanak: ez valószínűleg egy vagy két hónapot vehetett igénybe.

A csillag “megállt” Betlehem fölött. A Bibliában leírtak szerint – Máté 2.9-ben olvasható -, hogy a csillag “vezette őket, míg végre meg nem állt a hely fölött, ahol a gyermek volt”. A hagyomány szerint a csillag pontosan afölött az istálló fölött állt meg, amelyikben Krisztus született, de Máté szerint a csillag Betlehem városa fölött állt meg. Egy és csakis egy égitest van, amelyik kielégíti az előbbi feltételeket: egy hosszú csóvás üstökös. Az üstökös újonnan tűnik fel az égen, és lasssan halad át a csillagok háttere előtt, jellegzetesen napi 1-2 fokot. Úgy tűnik, mintha az üstökös egyhelyben állna, s hosszú csóvájával egy bizonyos helyre mutatna. Ily módon egy ilyen üstökös egyedülálló módon megfelel Máté csillagleírásának.


A kínaiak fokozott figyelemmel kísérték az üstökösöket és egyéb érdekes égitesteket. Az ősi kínai feljegyzések szerint egy látványos, hosszú csóvás üstökös, amely Kr. e. 5-ben tűnt fel, és hetven napon túl volt látható. A kínaiak csak ezt az egy hosszúcsóvás üstököst említik meg a Kr. e. 20 és Kr. u. 10 közötti időszakban, így egyedül a Kr. e. 5-beli üstökös azonosítható a betlehemi csillaggal. A kínai feljegyzések azt az égi helyet is közlik, ahol a szóban forgó üstökös először megjelent, és ebből tudjuk, hogy a bölcseknek először keleten kellett megpillantaniuk, éppen úgy, ahogy Máté leírja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top