Ezo

Játssz a tűzzel! – így ünnepeld a nyári napfordulót!

Nyári napforduló van ma, június 21-én mindannyian megkezdjük hathetes utazásunkat a tűzzel, ami a kreativitásunk, a szenvedélyünk és a szexualitásunk motorja lesz a következő hetekben. Hogy a nyári napforduló ünnepére hogyan készülj, arról Sarkadi Kriszta mesél.

Alessandra Belloni olasz-amerikai énekesnőt, dobost és táncost 2008-ban ismertem meg, amikor a Budapesten megrendezett Nemzetközi Istennő Fesztivál előadóművésze volt. Óriási megtiszteltetés volt együttműködni vele és megmártózni tüzes, szenvedélyes természetének megnyilvánulásaiban.

A legnagyobb öröm akkor ért, amikor június 21-én este – amikor a fesztivál keretében a nyári napfordulót ünnepeltük – arra kért, hogy amíg ő dobol, én táncoljak egy tűzébresztő táncot, miközben meggyújtjuk a szertartásosan megépített máglyát. Jó érzés volt megtapasztalni, hogy ismer és bízik bennem, tudja, hogy nem kell próbálnunk, mert amikor ő dobolni kezd, bennem megmozdul a mindannyiunkban ott szunnyadó tűz, szabadon engedem a testem, és kiárad belőlem a tánc.

Nyári napforduló

Természetesen idén is lesz nyári napforduló, és június 21-én mindannyian megkezdjük hathetes utazásunkat a tűzzel.

A tűz egyrészt pozitív energia: bevilágítja az utunkat, felmelegít, ha hideg van, és megszárít, ha eláztunk. Megfőzi és megsüti az ételünket, és ott táncol minden gyertya lángjában. Imádunk hosszan a tűzbe nézni, ezért tartunk az otthonunkban gyertyákat és mécseseket. Ezért építünk kandallót, és ezért szeretünk nyílt lángon sütni-főzni. Belső tüzünk szolgáltatja a muníciót a kreativitáshoz, a szenvedélyhez, a szexualitáshoz. Ettől a tűztől hajtva tudunk alkotni, lelkesen élni, és megmártózni a szerelemben.

Ma is a tűz energiáját használjuk ünneplésre, megtisztulásra és beavatásra: valahányszor egy szertartás keretében gyertyát gyújtunk, ez történik. Ám, ha a tüzet kiengedjük az ellenőrzésünk alól, akkor romboló is lehet: felemészti a házainkat, elpusztítja az erdőket, és vulkánként kitörve forró lávával árasztja el a földünket. Belső tüzünk táplálja a haragunkat is, amely ugyanilyen pusztító erővel teheti tönkre a kapcsolatainkon keresztül életünk összes területét.

Ezért fontos, hogy tisztában légy vele: ez a tűz ott rejlik benned is. Nem kell tőle félned, nem kell elfojtanod magadban, mert épp ez által robban elő belőled gyakran végletesen romboló módon. Használd a most következő hat hetet arra, hogy összebarátkozz belső tüzeddel, megismerd őt, és a lehető legnagyobb teret add neki az életedben.

Játssz a tűzzel! - így ünnepeld a nyári napfordulót!

Minden tűzzel kapcsolatos szokásodat elevenítsd fel erre a hat hétre!

• Legyél sokat kinn, és engedd, hogy feltöltsön a nap energiája.
• Napkeltekor és napnyugtakor menj ki a természetbe, és nézd a napot olyan sokáig, ameddig csak lehet. Napkeltekor érezd meg, amint egy új nap elkezdődik, és élettel, energiával, fénnyel, meleggel telik meg. Napnyugtakor pedig érezd meg, amint az eltelt nap lezárul, elcsendesedik, és engedd, hogy megszülessen benned a hála mindazért, ami történt.
• Ha teheted, rakj tüzet, vagy látogass el olyan programokra, ahol tűzgyújtás is lesz.
• Ha eddig kacérkodtál a tűzön járás kipróbálásának gondolatával, akkor most jött el az ideje, hogy ezt a vágyadat beteljesítsd.
• Menj el olyan helyekre, ahol dobszót hallhatsz és szabadon táncolhatsz.
• Amikor egyedül vagy otthon, tapasztald meg tested tüzes energiáit: hallgass intenzív, felpörgető zenét, és ugrálj, sikoltozz, kiabálj, nevess.

Használd a tűz erejét!

Ha a lehető legteljesebben szeretnél ráhangolódni a tűz éltető energiájára, akkor érdemes az alábbi szertartásokat is elvégezned. Az egyiket bármelyik életterületre alkalmazhatod, a másik pedig kifejezetten a szexualitáshoz kapcsolódik, ami a párkapcsolatokban élő tűz egyik legfontosabb megnyilvánulása.

Mindkettőre szánj legalább egy-egy órát, hogy nyugodtan, kényelmesen összekapcsolódhass a benned is ott élő tűzzel. Erre az időre némítsd el az összes elektronikus eszközödet, hogy senki és semmi ne zavarjon meg. Érdemes magadnál tartani egy naplót és egy tollat, hogy az élményeidet, a felismeréseidet, az ötleteidet lejegyezhesd. Így lesz a tűznek alkalma arra, hogy megtisztítson, felforrósítson, és felkészítsen az újra.

Elengedés – égesd el!

1. Keress egy olyan területet az életedben, ahol csalódottságot és frusztrációt érzel. Írd ki magadból mindazt, ami az eszedbe jut. Írd le, mitől érzed rosszul magad, mi az, ami bánt.

2. Fogalmazd meg egy összefoglaló mondatban, mi az, amit elvársz ezzel a helyzettel kapcsolatban; mi az az elképzelés, amihez ragaszkodsz. Amiről azt érzed: ennek így kell lennie, nem másképp.

3. Majd fogj egy tűzálló edényt (a mosogató is alkalmas), tépd apró darabokra a papírt, és égesd el.

4. Közben hangosan jelentsd ki az alábbiakat:

“Most lemondok arról, amit elvártam és elképzeltem, így végre továbbléphetek. Elengedem az elvárásaimat, és beengedem az életembe a csodát és az újfajta gondolkodásmódot, mert tudom, hogy ez vezet a sikerhez. Szívesen tanulok. Kíváncsian és nyitottan várom, mit hoz a következő pillanat.”

Játssz a tűzzel! - így ünnepeld a nyári napfordulót!

Szexualitás – mondd ki!

1. Idézd fel az összes eddigi, szexualitással kapcsolatos tapasztalatodat, és sorold fel azokat a helyzeteket, amelyekben nem érezted jól magad. Írj le mindent, ami nem tetszett, írd le az összes olyan helyzetet, amelyben nem bántak jól veled, vagy esetleg egyenesen bántottak.

2. Ezek azok a dolgok, amikből – gondolom – nem kérsz többet. Fontos, hogy ezt a szándékodat kinyilvánítsd. Ezért most alakítsd át azt, amit írtál, és írj le újra minden mondatot úgy, hogy ezzel kezdődjön: “Tehát nem kérek több…”.

3. Aztán írd össze, hogy mit szeretnél mindezek helyett:

“Ehelyett kérek inkább:”

4. Majd sorold fel azokat a helyzeteket, amelyekben kifejezetten jól érezted magad. Írj le mindent, ami tetszett, írd le az összes olyan helyzetet, amelyben szenvedéllyel, mégis gyengéden, kedvesen, szeretetteljesen, méltó módon bántak veled.

5. Aztán alakítsd át azt, amit írtál, és írj le ismét minden mondatot így (ez megint egy szándéknyilatkozat): “Továbbra is kérek tehát…”

6. Ha ott van melletted a párod, akkor mindezt beszéld meg vele is, sőt az a legjobb, ha együtt végzitek el a szertartást.

7. Ez után a teljes listát égesd el, és a hamut tedd bele egy kis, zárható üvegedénybe. Egy alkalmas napon menj ki a természetbe, és a hamut szórd ki a szélbe vagy egy folyó vizébe.

8. Végül lassan és hangosan olvasd fel magadnak az alábbi imádságot, amelyet ismét Marianne Williamson: Illuminata című könyvéből fordítottam:

Édes Istenem, ahogy minden más, úgy a szexualitás is a Te akaratod szerint legyen az életemben.
Legyen a gyógyulás, a szeretet, és a megszentelt erő eszköze számomra, és mindenki másnak is, akivel összekapcsolódom.
Hadd ismerjem meg általa a spirituális ösvény titkait.
Törlődjön ki az elmémből és a testemből minden csúf, olcsó vagy szeretet nélküli szexuális gondolat és tapasztalat.
Hadd lépjen a helyére Isten szelleme.
Hadd tegyem, amit Te akarsz, hogy tegyek;
Hadd tudjam, amit Te akarsz tudatni velem;
Hadd legyen, amit megtapasztalok, ez, és csak ez.
Soha nem akarom alábecsülni a hatalmat, sem a megszentelt felelősséget, amellyel felruházol, amikor ezen a módon kapcsolódom össze valaki mással.
Hadd legyen a szexualitás egy szentséggel teljes élmény nekem is, és annak is, akivel együtt vagyok.
Csak ezt a szentséget akarom megtapasztalni, semmi mást.
Hálásan köszönöm.
Ámen.

Párkapcsolati Gyorsszervíz: Sarkadi Kriszta – tanító, gyógyító, papnő
“Szeretni nem kell megtanulnunk, mert a szeretet ott lakozik mindannyiunkban – ez alapvető, megmásíthatatlan természetünk. Ezért nekem pusztán az a dolgom, hogy utat mutassak abban, hogyan tudod eltakarítani a szeretet áramlásának útjában álló, belső akadályaidat. A részedről pedig ehhez semmi másra nincs szükség, mint egy kis hajlandóságra: annak felismerésére, hogy ha nem vagy maradéktalanul boldog, akkor itt az idő, hogy új döntést hozz. Akár csoportban, akár négyszemközt találkozunk, megtartalak, miközben változol, én végigkísérlek az utadon. Örömmel vagyok a bábája újjászületésednek.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top