Aktuális

Allergia, asztma, ekcéma

Itt a tavasz, örülünk a napsütésnek és a virágba boruló természetnek, ugyanakkor egyre többünket kínoz az allergia. Egyes szakértõk állítják: ez a huszonegyedik század pestise.





Magyarországon nincs pontos felmérés az allergiások számáról, a betegség feltehetően a lakosság húsz százalékát érinti. Az allergia túlérzékenység: a szervezet megváltozott, a szokásostól eltérő reakcióképessége bizonyos anyagokkal szemben. Allergiás reakciót a természetben előforduló bármilyen molekula kiválthat, például fű, fa, virág pollenje, vagy állati szőr, ürülék, nyál. A betegség oka pontosan nem ismert, a feltevések szerint kialakulása összefügg a környezetszennyezéssel és más civilizációs ártalmakkal. Egy családon belül több embernél is előfordulhat. A szakemberek feltételezik, hogy az allergiás hajlam öröklődik.





Betegítő pollenek


– A leggyakrabban a virágpor, idegen szóval pollen okoz allergiát – mondja dr. Szemere Pál egyetemi tanár, belgyógyász-immunológus professzor. – A különféle növények, virágok kora tavasztól késő őszig folyamatosan szórják porukat. A pollenekre érzékenyek allergiás panaszokról, úgynevezett szénanátháról, a szem kötőhártya-gyulladásáról, hörghurutról, illetve a legsúlyosabb esetben tüdőasztmáról számolnak be. Sajnos, a betegek többsége nemcsak egy, hanem több virágporra is érzékeny, ezért előfordulhat, hogy akár fél évig is küszködnek allergiájukkal.

A betegségnek különböző típusai vannak. A szezonális allergiák csak bizonyos évszakokban jelentkeznek (ilyen a virágpor-allergia). Vannak egész éven át tartó tünetek, például a szakszóval indoor – azaz lakáson belüli – allergia esetén. Ilyenkor a fő bűnös a padlószőnyegben megtelepedő poratka, vagy a tapéta ragasztója, amely a penészgomba kiváló táptalaja. Veszélyesek lehetnek a különféle háziállatok: a macska, a kutya vagy a hörcsög szőre, esetleg a papagáj tolla is okozhat bajt. A harmadik az alkalomszerű allergiák csoportja, például nem megfelelő fogkrém használatakor, ilyenkor az allergén kiiktatásával elkerülhető a kínzó tünetek kialakulása.

A legfontosabb, egyben első lépés az allergiát kiváltó anyag azonosítása. Erre a szakemberek – immunológusok, bőrgyógyászok, fül-orr-gégészek – a speciálisan készített allergén-kivonatokkal úgynevezett bőrpróbát végeznek. Egy másik eljárással a beteg véréből határozzák meg, hogy mire érzékeny.





Segít a naptár


A pollennaptár megmutatja, hogy mikor milyen virágporok okoznak allergiát, így már virágzást megelőzően el lehet kezdeni az általános kezelést. A tabletták, a különböző orr-, illetve szemcseppek, valamint a sprayk segítségével viszonylag jól átvészelhetők az allergiás időszakok.

Az allergiások gyakran szenvednek mentális bántalmaktól is. Különösen igaz ez az elcsúfító bőrbajok és asztma esetén. A betegek hajlamosak a szorongásra és a depresszióra. Az allergia eredményes kezelésével lelkiállapotuk is javulhat, de sokszor pszichoterápiára is szükségük lehet.
Az allergének egy másik csoportja nem belégzéssel kerül a szervezetbe, hanem a bőrrel vagy a nyálkahártyával érintkezve okoz betegséget.

Számtalanszor érintkezünk a vegyiparilag előállított anyagokkal: öltözködünk, mosakszunk, mosunk, mosogatunk, takarítunk, kozmetikumokat és gyógyszereket használunk, bizsukat, ékszereket hordunk. Újabban kimutatták, hogy a korábban fogtöméshez használt fémek egy része szintén előidézhet allergiás tüneteket.





Szűrés itthon és külföldön


Az iparilag fejlett államokban a lakosság huszonöt-harminc százaléka potenciálisan allergiás. Azaz ha a szervezet találkozik az allergiát kiváltó anyaggal, megjelennek a tünetek. Svédországban az egész lakosság körében végeztek allergológiai szűrést. Ugyanez hazánkban sajnos, egyelőre nem valósítható meg, nagy munka lenne és sokba is kerülne. Természetesen regionális szűréseket nálunk is végeztek már.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top