Aktuális

Tej, tojás és eper – a fõbûnösök – II. rész

Mi a keresztallergia?

A pollenek, illetve a zöldségek, gyümölcsök, fűszerek között úgynevezett keresztreakciók állhatnak fenn, ennek oka törzsfejlődésbeli rokonságuk vagy azonos kémiai anyagtartalmuk lehet. Az emberben ugyanolyan allergiás reakciót váltanak ki: „keresztbe reagálnak”.
– A beteg pollenallergiában szenved először, akár évtizedekig, amelyhez hirtelen étel-túlérzékenység társul, esetleg anélkül, hogy az allergizáló ételt egyáltalán fogyasztotta volna – magyarázza Szemere professzor. – Sok esetben ennek már kiderítették molekuláris hátterét, vagyis az allergia nem az egész élelmiszer, hanem annak egy kis része ellen irányul. Keresztreakció élelmiszerek és gyomnövények között is előfordulhat. Leggyakoribbak a zeller-fekete üröm, a parlagfű-görögdinnye, és a nyír-sárgabarack, alma-burgonya, paradicsom-mogyoró keresztreakciók. Ritka, hogy valaki két vagy három ételnél többre legyen allergiás.

Nem vész el, csak átalakul

Az ember immunrendszere és allergiás válasza korával együtt változik. Mint ahogy központi idegrendszere és egyéb szervei növekszenek, úgy az immunrendszere is fejlődik, életkorától függően alakul. Másfajta túlérzékenységi reakciói vannak az újszülöttnek, és ismét mások a csecsemőnek, illetve a kisgyereknek. A legkorábban a bőrgyógyászati, majd az emésztőszervi allergiák jelennek meg, tehát a bőrgyulladás, illetve később a hasfájás, hasmenés. Iskoláskor körül jelentkezik az allergiás asztma.

– A csecsemő- és gyermekkori allergiák nagy része a kor előrehaladtával „magától elmúlik”, ugyanakkor más típusú túlérzékenység jelentkezik – folytatja Szemere professzor. – A gyermekkori asztmák egy része látszólag megszűnik, majd gyakran kiújul. Úgy is mondhatnám: az allergia a legtöbbször nem vész el, csak átalakul…

Gyermekek között a leggyakoribb allergének a tehéntej, a tojás, a répa, a marha- és csirkehús, a csokoládé meg a paradicsom. (Összehasonlításul egy érdekes adat: az Amerikai Egyesült Államokban az összes gyermekkori allergia nyolcvan százalékát a tojás, a földimogyoró, a tej, a répa, vagy a liszt okozza.) A túlérzékenység megállapításához gyerekeknek két-három éves kor alatt nem szabad bőrpróbát végezni. Ehelyett speciális vérvizsgálat, bizonyos esetekben pedig székletvizsgálat segít a meghatározásban.

Az allergiáról további hasznos információkat, érdekességeket olvashatnak a Nők Lapja Évszakok tavaszi számában.

Bölcsőtől a sírig
Kétségtelen, annak ellenére, hogy az allergia miatt általában nincs szükség kórházba vonulni, műtéti beavatkozást végezni, mégis az egyik legnehezebben kezelhető betegség. Nagy türelmet igényel, vannak, akiket a bölcsőtől a sírig elkísér. Az ételallergiában szenvedők táplálkozása nem egyszerű, bár ma már egyre több olyan élelmiszer kapható a boltokban, amelyet ők is fogyaszthatnak. Kaphatóak például laktózmentes tej- és tejtermékek, natúr, tartósítószerektől és egyéb adalékoktól mentes készítmények, biotermékek. Igaz, ezek sem oldják meg teljes mértékben az allergiások gondjait, hiszen például nem vehetnek részt a közétkeztetésben, nem ehetnek étteremben. És még az sem nyújthat vigaszt számukra, hogy sajnos, egyre többen vannak…

Húsz éve megállíthatatlanul nő
Az allergiás betegségek körülbelül húsz éve szaporodtak meg. Amit erről tud az orvostudomány, az főleg az utóbbi tizenöt-húsz év kutatásain alapszik. Calkhoven és munkatársai 1987-ben írták le a nyírfapollen és a különböző gyümölcsök (például alma), zöldségek (sárgarépa, krumpli) közötti keresztallergia immunológiai alapját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top