Aktuális

Koccintsunk!

Laisz András, a "koktélkirály" szerint, a pezsgõ önmagában is finom. A Perignon úr által meghonosított módszerrel készülõ, eredeti francia pezsgõt például nem keverné semmivel.

Ha egy palack Veuve Clicot negyven-ötvenezer forintos bolti árára gondolunk, igazat kell adnunk neki. Szerencsére kiváló pezsgőket kaphatunk ennél jóval olcsóbban is, melyekkel lelkiismeret-furdalás nélkül kipróbálhatunk néhány huncutságot.







Lajsz András
Buborékos illemszabályok

A pezsgő ünnepi ital, tehát – ellentétben a borral – nem igazán fontos, hogy milyen étel fölött koccintunk vele. A hőmérséklet viszont nagyon lényeges: a pezsgő hat-nyolc fokon a legfinomabb! Nagyjából erre számíthatunk, ha jéggel és vízzel hűtött pezsgősvödörből emeljük ki a palackot. Mielőtt ilyen elegánsan tálaljuk a nemes italt, hófehér kendővel töröljük szárazra az üveget!
Bár meglehetősen vidám hangulatról árulkodik, ha percenként halljuk az üveg száját elhagyó dugók pukkanását, az az elegáns, ha hangtalanul távolítjuk el a palackot ledugaszoló parafát.





Az ideális pezsgőspohár a talpa felé egyenletesen szűkül, nem szerencsés az alul kiöblösödő kehelyalak. Krúdy Gyula idejében még bizonyos hölgyek cipőiből is trendi volt a Veuve Clicot, de ez mára kiment a divatból.
Aperitifként kizárólag száraz pezsgőt kínáljunk – tanítják az ortodox pezsgőhívők, ám mivel sokan jobban kedvelik a kevésbé autentikus, viszont édesebb italokat, szerintem inkább kérdezzük meg, ki mit szeret! Koccintás közben nézz a szemembe, ne a pohárra mereszd a szemed – tanította nagyapám; kávé után ne kínáljunk pezsgőt – ajánlják a gasztronómia felkent papjai. Ezzel nagyjából be is fejeztem e röpke használati utasítást, mindössze annyit tennék hozzá, hogy boldog ünnepeket!



Bellini Törleyvel


A Törley család alapította pezsgőgyár termékeit a “koktélkirály” bátran ajánlja az ínyenceknek is, különösen a cég palackos erjesztésű, Methode Traditionelle Brut márkájú csúcstermékét, amely önmagában is kiváló. Az ínyencek azért akár ezzel, akár más száraz Törleyvel készíthetnek koktélt is. A Bellini fantázia nevű italhoz fehér húsú őszibarackot pépesítünk, (így év vége felé azok járnak jól, akik nyáron lefagyasztottak a finom gyümölcsökből), keverőpohárban felöntjük pezsgővel, majd koktélszűrőn át poharakba töltjük.







Testa Rosa Hungária


A Hungária Extra Dry az egyik legkedveltebb magyar márka, főleg azok kedvelik, akik szerint az édes pezsgő nem pezsgő. Elérhető árú, jó minőségű ital, az sem vall vele szégyent, aki ezzel állít be a szilveszteri buliba. Koktélkészítésre is kiváló, Laisz András a Testa Rosa nevű koktélhoz ajánlja. Ez ugyanúgy készül, mint a Bellini, csak őszibarack helyett eperpürét használunk hozzá.







Indonéz csók, Henkell módra


A német precizitás ötvöződik a francia könnyedséggel – megbízható, egyenletesen jó minőségű, az ínyencek számára is élvezhető pezsgő. Ez jellemzi a Henkell cég által palackozott pezsgőket, melyek közül, mint a koktélokhoz általában a száraz (“trocken”) fajtát ajánlja az italmester.

Javaslata: egy öntet indonéz zöld banánlikőrt – Laisz András megesküszik, hogy minden jobb boltban kapni Pisang Amlone néven – fölöntünk Henkell pezsgővel, majd egy csöpp gránátalmalikőrrel megbolondítjuk. Ugyanilyen finom, ha a zöld banán helyett dinnyelikőrt használunk.







Martini Unicummal


Egy csöpp Unicumot kockacukorra csöppentünk, egy icipici konyakkal felturbózzuk, majd az egészet felöntjük Martini Brut pezsgővel. Állítólag nagyon finom, bár aki nem szereti a gyomorkeserűt, az inkább igya magában az olasz cég pezsgőit! Laisz András bevallotta, hogy azért kedveli az itáliai pezsgőket, mert ezeknél a “brut” (száraz) föliratot viselő palack sem rejt túlságosan savanykás italt.







Balatoni Mimóza


Fél pohár – száraz, vagy félszáraz – BB pezsgő, ugyanennyi narancsdzsússzal felöntve. Kezdő pezsgőzőknek, fölhevült táncosoknak egyaránt jólesik. Ha az arányokat a gyümölcslé javára módosítjuk, azok is élvezhetik a koccintás szépségét, akiknek csak egy csöpp alkoholt szabad inniuk; ha pedig a pezsgőből töltünk többet, akkor kellemes, de óvatosan fogyasztandó hűsítőt kapunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top