Aktuális

Kismamajóga – II. rész

Legyőzik a félelmet

– Nagyon sok nem tudatos negatív kép él a kismamákban a szüléssel kapcsolatban – veszi át a szót Gyöngyi párja, Bálint János, aki maga is jógaoktató. – Ezeket is segítenek felszínre hozni az általunk alkalmazott technikák, és így már szembe tudunk nézni velük. A félelemmel való szembesülés önmagában annyira fontos, hogy gyakran ez is elegendő a problémák megoldására. Ha pedig makacsabb félelmekről van szó, elkezdődhet egy másféle munka. Akkor tudatosan készülünk a szorongást ellensúlyozni képes gyakorlatokkal. Az anyukák számára talán legnagyobb segítséget a terhesség harmincnegyedik-harminchatodik hetében kezdődő, úgynevezett szülőpozíciós órák jelentik. Ezeken a szülés közben alkalmazható testhelyzeteket, légzéstechnikákat, a feszültséget csökkentő speciális hangokat tanulják meg. Természetesen mindezeket a papával együtt gyakorolhatják. Megpróbáljuk őket is megtanítani arra, miben segíthetnek a szülés alatt, levezető relexációs gyakorlatokat mutatunk nekik.
Részletesen begyakorolják a vajúdás során alkalmazható légzéseket, hangokat is. Szülés közben a kismamának nyilván nem lesz ideje azon gondolkodni, vajon mit tanult, és pontosan mit is kell csinálnia, ám így biztosan menni fog.

– A vajúdási időszakban a legkonzervatívabb szülészeteken is megengedik, hogy úgy helyezkedjen el a kismama, ahogy ő látja jónak – mondja János. – S egyre több helyen, főleg a fiatalabb orvosok, megengedik azt is, hogy például guggolva szüljön a kismama, ha őt azt érzi természetesnek – meséli Gyöngyi, akinek egyik tanítványa, miután kipróbált néhány szülési pozíciót, kijelentette: egyszerűen arra vágyik, hogy négykézláb szülhessen. Ezt a testtartást több természeti népnél magától értetődő módon veszik föl a vajúdó asszonyok.

A kismamajóga minden esetben a természetességre törekszik, hangsúlyozza a jógás pár. Függőleges pozícióban segítséget jelent például a gravitáció, illetve az, hogy a kisbaba feje által kifejtett nyomás eloszlik a gáti részen, nem egy pontra koncentrálódik, ezáltal kisebb az esély a gátrepedésre.

– Kimutatható, hogy a kismamajógát ismerő és alkalmazó szülő nők esetében nagymértékben csökken gátmetszések szükségessége, igaz, biztonsági okokból az orvosok gyakran mégis elvégzik azt – jelenti ki a jógaoktató.

“Ügyesen” szülnek

– Egyik kismamánkat a vajúdás közben megkérdezték, vajon hány könyvet olvasott a szülésről, mert olyan ügyesen váltogatta az épp legkényelmesebb pozíciót. Mondta, hogy egyet sem, kismamajógára járt – dicsekszik egy picit Gyöngyi. – Orvosok, védőnők hívnak, hogy gratuláljanak a munkánkhoz, mert az általunk tanított technika látványosan segítette a náluk szülőket.

– A legutóbbi kismamajóga-oktató képzésen főleg védőnők és bejegyzett természetgyógyászok vettek részt – folytatja János. – Volt olyan klinika, ahonnan azért kezdtek érdeklődni a módszer iránt, mert feltűnt nekik, milyen „ügyesen szülnek a kismamák”. Egyik anyuka, aki első terhessége alatt járt hozzánk, ráadásul ikreket hozott a világra, mindössze négy órát vajúdott, és nem volt szükség császármetszésre sem. Bizonyára eleve szerencsések voltak a fizikai adottságai is, de az is tény, hogy nagyon intenzíven használta a nálunk begyakorolt technikákat.

Különösen érdekes azoknak a véleménye, akik a második, harmadik babájuknál kezdték el a speciális jógát. Érzik a különbséget, gyorsabban, könnyebben szülnek, nincs feltétlenül szükség gátmetszésre.

Védőnők is tanulják

A jógás pár szerint módszerük egyik különleges értékét az adja, hogy rendkívül nagyfokú tudatosságot biztosít a leendő anyáknak, hihetetlenül erős kapcsolatot hoz létre a mama és a hasában cseperedő baba között. A magzatok három hónapos korukban már minden érzékszervükkel rendelkeznek, és érzékelik a külvilágban, illetve az anya szervezetében lezajló folyamatokat. Kettejük kapcsolatát számos jól bevált technika segíti.

Hangok, légzések, mozgások. Minden inger hasznos, amelyik kellemesen érinti a magzatot. A kismamajóga előnyös a pici fejlődésben lévő idegrendszerének is, hiszen az ingergazdag magzati állapotot követően, a születés után is könnyebben fogja föl az információkat. A tapasztalat szerint az általunk használt és tanított módszerrel születők gyermekeknek az átlagosnál mintegy tizenöt százalékkal magasabb az intelligenciahányadosa.

– A fenti adatokat komoly szakmai vizsgálatok támasztják alá, hiszen Angliában tizenöt-húsz éve használják a módszert a klinikai gyakorlatban. Mi itt, Magyarországon szintén orvosok felügyelete mellett működünk – mondja Gyöngyi.

– Két neves nőgyógyász konzulenssel kezdtük a munkát. Magyarországon ezt a technikát csak mi, illetve a nálunk képzett oktatóink tanítják – hangsúlyozza a jógamester. – Biztos, hogy szükség van arra, amit csinálunk, hiszen a legutóbbi oktatói tréningünkre például a kórházi orvos küldte el védőnőjét, hogy tanulja meg, és utána a kórházban használja a kismamajógát. A kismamajóga a terhesség legelejétől egészen a szülésig tart, de utána sem kell abbahagyni, hiszen ott a baba-mama jóga. Megfigyeltük, hogy azok a babák, akik a mamájuk hasában már jógáztak, sokkal nyugodtabbak, mosolygósabbak, figyelmesebbek a baba-mama jógán – bólogat János, aki a szülés után tanfolyamokban is közreműködik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top