Aktuális

Korán érõ éretlenek – II. rész





Módszerek, szövődmények

Éppen ezért sokan döntenek úgy, hogy nem vállalják a szülést. Tizennyolc éves kor alatt a tizennyolcadik terhességi hétig lehet megszakítani a terhességet. Ez azonban veszélyeket rejt magában, mert a tizenkettedik héttől nő a szövődmények kockázata. A terhesség-megszakítás leggyakoribb formája a rövid altatásban elvégzett műtét: méhszájkímélő tágítás után vákuumszívó eljárással ürítik ki a méh tartalmát. A legóvatosabb beavatkozásnak is lehetnek következményei. A korai időszakban jelentkezhet – többnyire a műszerek okozta – utóvérzés, ritkán előfordulhatnak a méh átfúródásos sérülései, amelyek műtétet igényelnek. A méh gyulladása sem ritka, ezt antibiotikumos kezeléssel gyógyítják. A késői, rettegett szövődmény pedig a meddőség.


– Korábban szó volt arról, hogy hazánkban is bevezetik az úgynevezett abortusztablettát, de azóta sem került a gyógyszertárakba. Miért?
– A tabletta nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Tévhit, hogy kíméletesebb, hogy nem okoz meddőséget és kisebb a kockázata – magyarázza Takács doktor. – Ez egy szteroid hormonkészítmény, amely a terhesség védőhormonjának, a progeszteron (sárgatesthormon) hatását semlegesíti, ezzel a méhlepény és a magzat fejlődését akadályozza. Azt tapasztalták, hogy a tabletta ugyan megszakítja a terhességet, de az embrió és a lepény nem ürül ki teljes egészében. A méhben maradt szövetmaradványokat később méhkaparással kell eltávolítani. Szövődmények sorát váltja ki, például rendellenes, igen erős vérzést okozhat. Ahol alkalmazzák, szigorú megkötések vannak érvényben, például csak a terhesség korai stádiumában és harmincöt éves kor alatt javasolt, emellett nagyon drága. Ezért Magyarországon nincs forgalomban, és valószínűleg nem is fogják bevezetni. Mint szó volt róla, a műtétes abortusz sem teljesen kockázatmentes, de kórházi körülmények között, a megfelelő előkészítés, érzéstelenítés után még mindig a legkíméletesebb, legbiztonságosabb és leghumánusabb módszer.


Óvszer, pirula, injekció

Hogy az ilyen testi és lelki terheket ne kelljen elszenvedni, érdemes időben védekezni a nem kívánt terhesség ellen, minden életkorban. Ehhez ma már nagyon sok készítmény kapható Magyarországon. A mechanikus fogamzásgátlás mellett lehetőség van a gyógyszeres védekezésre, illetve – ez természetesen tinédzserekre nem vonatkozik – a művi meddővé tételre is. Az első csoportba tartoznak az óvszer, a hüvelyi pesszárium és a méhbe helyezhető eszközök, köznapi nevükön spirálok. A kondom fogamzásgátló hatása mellett nagy előnye, hogy véd a szexuálisan terjedő fertőzésektől és az AIDS-től is. Akik nem kedvelik ezt a módszert, idegenkednek a méhen belüli eszközöktől, sőt, gyógyszert sem szedhetnek, remekül használhatják a pesszáriumot. A spirál biztonságos, kevesebb odafigyelést igényel, viszont általában negyvenöt éves kor után nem ajánlott. Hormont is tartalmazó változata még megbízhatóbb. Ma már a gyógyszerek széles skálája áll rendelkezésre, célszerű az alacsony hormontartalmú és modern progesztogén-származékokat tartalmazó tablettákat választani.

– Napjainkban olyan – fitnesz, wellness jeligével született – készítmények vannak, amelyek a nemi élet elkezdésétől a változás koráig szedhetők – mondja Takács doktor. – Csaknem száz százalékos védelmet nyújtanak a nem kívánt terhességtől, ugyanakkor nem okoznak elhízást, csökkentik a túlzott szőrnövekedést, sőt, a serdülőkori bőrproblémákat is rendezhetik. Több vizsgálat bizonyította, hogy a tabletta szedésével csökken a mellrák kialakulásának kockázata. Gondos kivizsgálás után, folyamatos orvosi ellenőrzés mellett ajánlom az egészséges lányoknak, asszonyoknak. Hazánkban sajnos, teljes árat kell fizetni a gyógyszerekért, azonban Nyugaton vannak országok – például említhetem Angliát –, ahol ingyenes a fogamzásgátló tabletta. Jó lenne, ha a társadalombiztosító Magyarországon is térítené, ha nem is teljes egészében, legalább részlegesen. Ez a fajta védekezés ma havonta ezer-ötezer forintba kerül.

Nehezítik a fogamzásgátlást a szív- és érrendszeri megbetegedések, a vérnyomásproblémák, a neurológiai panaszok, illetve az anyagcsere-betegségek. Az ezekkel küszködők kénytelenek a hagyományos védekezési módok közül választani. Művi meddővé tételt a harmincöt év fölötti, háromgyermekes családanyák kérhetnek, akik végérvényesen elhatározták, hogy nem szeretnének több gyermeket. A műtéti beavatkozás viszonylag egyszerű laparoszkópos (hastükrözéses) eljárás, amelynek során a szakorvosok elzárják a petevezetéket. Korábban ez visszafordíthatatlan folyamat volt, de – ha a szülők kérik – napjainkban az úgynevezett lombikbébiprogram lehetőséget adhat az újabb terhességre. (Volt rá példa, hogy a szülők balesetben elvesztették gyermekeiket, és a korábbi – végérvényesnek hitt – döntésüket követő meddővé tétel ellenére ismét utódra vágytak.)

– Régi-új, egyre kedveltebbé váló fogamzásgátló eljárás az injekciós módszer – folytatja Takács doktor. – A páciens háromhavonta mindössze egyetlen injekciót kap, amely megakadályozza a peteérést, így nem jöhet létre a terhesség. Előnye, hogy kényelmes, hiszen semmilyen odafigyelést nem igényel. Mellékhatása, hogy időszakos pecsételő vérzést okozhat, illetve néhány havi alkalmazás után elmaradhat a menstruáció, amely az injekció abbahagyása után a fogamzóképességgel együtt visszatér.


– Ajánlja valakinek az úgynevezett sürgősségi fogamzásgátlást?
– Nagyon senkinek sem, de segíthet felelőtlen fiataloknak, akik még nem élnek rendszeresen nemi életet, és nem védekeztek időben. A tablettát az aktust követő hetvenkét órán belül be kell venni, és havonta legfeljebb négyszer alkalmazható. Ez nagy „hormoncsapás” a szervezetnek, és vérzési rendellenességet idézhet elő. Veszélyei miatt csak szakorvos utasítására és ellenőrzése mellett szedhető. Az ideális az lenne, ha a biológiai, szellemi érettség elérésével, tartalmas lelki és testi kapcsolat kialakítása után, felelősséggel terveznék meg jövőjüket és a gyermekvállalást a párok. Ebben a felvilágosításnak is nagy szerepe van.


Sürgős segítség

A hazánkban működő ötvenhat sürgősségi fogamzásgátlási ambulancia a nap huszonnégy órájában, ingyenesen vehető igénybe. Az ambulanciák az ország bármely pontjáról a 06-30-303-0456-os telefonszámon érhetők el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top