Aktuális

Az élet társasjáték

Azt mondja egy fiatal barátném, hogy õ olyan munkára vágyik, amelyben teljesen független lehet.






Keleti Andrea és férje Kovács Zoltán
Neki nem kell főnök, sőt, kolléga sem! Lehetséges, hogy akad ilyen munkakör, bár sokan vélekedünk úgy, hogy nem mindig álomszép az a fene nagy függetlenség, hiszen az élet hatalmas társasjáték. Még az is előfordulhat velünk, hogy úgy kötődünk valakihez – olyan egymásrautaltságban élünk –, mint gomb a kabáthoz. Ennek néha örülünk, máskor berzenkedünk, aztán rájövünk, hogy igaza van a dalnak: egyedül nem megy…

Emlékeznek arra a televízióban is vetített amerikai filmre, amelyben egy tehetséges titkárnő ötleteit ellopja a csöppet sem tehetséges főnökasszonya? A Melanie Griffith által megformált titkárnő egyáltalán nem hasonlított a kabarészínpadok kávéfőzésben jeleskedő Gizikéire, Mancikáira. A munkakör gyökeresen megváltozott – nálunk is! – az utóbbi években.








Tátrai Zsuzsa és György Miklós

Ha a titkárnő igazi (munka)társ…



– Egyáltalán nem érdekel, hogy a titkárnőm tud-e kávét főzni, húszéves-e vagy negyven – jelenti ki György Miklós, egy csúcsvezetők képzésével foglalkozó cég tulajdonosa, aki Franciaországban, Dél-Koreában, Japánban is dolgozott, itthon pedig nyolc évig tevékenykedett a Chinoin vezérigazgatójaként.

– A kávé tényleg nem volt érdekes, de az igen, hogy mindenben megkönnyítsem a munkáját – szól közbe Tátrai Zsuzsa, a „vezér” személyi titkárnője. – A főnöknek hihetetlen a munkabírása, gyakran értem haza este nyolckor, kilenckor. Azt alapfeltételnek tartotta, hogy tökéletesen beszéljek franciául, angolul, hogy értsek a számítógéphez, hogy az idegen nyelvű levelek meg a szerződések hibátlanok legyenek. Elvárta, hogy zökkenőmentesen szervezzem a programjait, okosan “kezeljem” a külföldi és a hazai ügyfeleket, nyugtassam, biztassam a kollégákat, és őt figyelmeztessem arra, hogy kit kell visszahívni. Szellemi vigyázzállás a javából.

– Egy titkárnő akkor jó, ha képes abban segíteni, hogy a főnöke jó főnök legyen: ne ostorcsattogtatással próbáljon eredményt elérni, hanem nyerje meg a munkatársait – veszi át a szót György Miklós. – Ehhez elengedhetetlen, de kevés a titkárnő szaktudása. Szükség van még megbízhatóságra, diszkrécióra, kitartásra, empátiára, diplomáciai érzékre, kommunikációs készségre, és számomra fontos a humorérzék is! A szüntelen stresszben muszáj néha nevetni, feloldódni… A jó titkárnő a főnöke előtt, mellett és mögött tevékenykedik. Amikor előttem áll, akkor véd engem, segít a konfliktusok kezelésében, villámhárítóként működik. Amikor mellettem áll (az árnyékban), akkor jó értelemben olyan, mint egy udvari bolond. Megoszthatom vele a gondjaimat, közben ő vállalja az őszinteséget. Kellő pillanatban odaszól: ezt azért nem kellett volna, főnök… Milyen az, amikor “mögöttem” dolgozik? Amikor kihelyeztek Japánba, nem tudtam, hogy az ottani szokás szerint a beosztottak mindig korábban érkeznek, és később indulnak haza, mint a főnök. Én korán érkeztem, és estig bent maradtam. Egy hónap múlva elém állt a japán titkárnőm: főnök, túl sokat dolgozik! Nem bírják a tempót az emberek! Hallgattam rá, lassítottam.

– Zsuzsa, ez a munkakör szüntelen szolgálat. Hogy lehet bírni?
– Remekül, de csak akkor, ha tehetséges a főnököd! Ha elmondhatod a véleményedet, ha érzed, hogy részese vagy az alkotási folyamatnak. Ebben a nyolc évben a Chinoin modern, európai gyárrá vált. Persze, néha szentségeltem, hogy lassítsunk már, a férjem is morgolódott. De én belehalnék az unalomba, ha nyolc órán át csak aktát tologatnék, és kávét főznék.

Tovább a második részhez >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top