Aktuális

Célkeresztben a páciens – II. rész





Kudarclánc az ágyban

A szakemberek szerint előbb-utóbb minden férfi – és rajtuk keresztül minden nő – találkozik a merevedési zavar okozta problémákkal. Annak ellenére, hogy csak orvos írhatja fel e zavarokat megoldó gyógyszereket, nem ritka, hogy valaki barátaitól kér azokból – ám arra nincs garancia, hogy az így szerzett tabletták valóban az illető számára megfelelő hatóanyagokat tartalmazzák. A negyvenhét éves ügyvéd, László orvos barátjához fordult, amikor észlelte, hogy a merevedése nem olyan erős, mint korábban, ő számol be tapasztalatairól:

– Már napközben is csak erre tudtam gondolni – mondja. – Úgy képzeltem, hogy a tabletta hatására rögtön merevedésem lesz. Amikor először vettem be, nem történt semmi, ám amint akcióra került a sort, minden a régi volt. Egy óra kell a szeretkezés előtt, hogy hasson a szer, ha tele gyomorra veszem be, még több is. Időnként, főleg ha alkoholt iszom mellé, fáj a fejem tőle. Néha olyan erősen, hogy fájdalomcsillapítót is be kell vennem.

Egy kis történeti visszatekintéssel kezdi Dr. Páczelt Ferenc, a MÁV Kórház urológus főorvosa:

– Az afrodiziákumok az emberiség történetével egyidős szerek, Casanova is használt stimulánst. De az első, valóban hatásos, a szakma által is elismert szerek a most forgalomban lévő tabletták. A merevedési zavar gyógyszeres kezelése két csoportra osztható. Az úgynevezett eseménytablettákat az aktus előtt fél-egy órával kell bevenni, ellazítják a záróizmokat, vérbőség lép fel, ez pedig maga az erekció. Ezek csak az orvos javaslatára szedhetők, más nitráttartalmú készítményekkel együtt szedve ugyanis súlyos keringési zavarokat, akár szívinfarktust is okozhatnak. A gyógyszerek másik csoportja kúraszerűen alkalmazva a libidót erősíti. Ha a tabletták nem válnak be, lehetőség van öninjekciózással hasonló szerek beadására.
Dr. Szabó János pszichoterápiával is foglalkozó családorvost arra kértük, beszéljen a merevedési zavarok pszichés hátteréről.

– A felfokozott életritmus elősegíti a merevedési zavarok kialakulását. Az irreális szexuális teljesítmények ábrázolása, – például pornófilmekben – a férfiak jelentős részében szorongást, teljesítménykényszert vált ki. Tudatosan kezdenek figyelni az erekciójukra, s ez a merevedés legnagyobb ellensége. Az első kudarc további szorongást válthat ki, és máris merevedési zavarról beszélhetünk. Több fiatal, vezető beosztású betegem arra panaszkodott, hogy szeretkezés közben is a másnapi programjaira gondol, nem tud megfelelő módon ellazulni. A gyógyszerek jó megoldást nyújtanak, de a gond gyökerének megkereséséhez mindenképpen tanácsos pszichoterápiás segítséget igénybe venni. Gyakori igény, hogy a partnert ne vonjuk be a kezelésbe, pedig a pszichoterápiában nagyon fontos a problémát elfogadó, segíteni kész társ jelenléte.

Defektes bicikli





“Mint a legtöbb gyakori betegséggel, a merevedési zavarral küzdők is sokféle “segítség” közül választhatnak. Próbaképpen jelentkeztem egy újságból kiválasztott hirdetésre. A hangja alapján középkorú úrtól a következőket tudtam meg: vidéken működő orvosi vállalkozása merevedési és magömlési problémákat gyógyít “nagyon szép eredménnyel, és pénzvisszatérítési garanciával. Ezt írásba is adom.”

Egyetlenegyszer kell vidékre utaznom, ekkor egyéni foglalkozás keretében “mindent föltérképezünk, beállítunk, betanítunk, sínre rakunk, letesztelünk. Hosszútávon vállaljuk az egésznek a végleges orvosi hátterét, ezt ugyanúgy karban kell tartani, mint a magas vérnyomást vagy a cukorbetegséget.” Mindez negyvenezer forintba kerül.

Beszélgetőtársam kedvesen feloldotta a problémámmal kapcsolatos gátlásaimat: “El sem tudja kezdeni az aktust? Vagy közben leenged, mint a defektes bicikli?” Ez utóbbit választottam. Nos, ez a kórkép szerinte egy-két órás kezeléssel gyógyítható, melynek célja a gyógyszer alkalmazásának betanítása, amiről csak annyi mondható el telefonban: “fölépítünk egy mesterséges merevedést, aminek következtében egy igen magas élvezeti értékű aktust fogunk kapni, és várhatóan szerencsés esetben ez visszabillen a saját kerékvágásába”.

A “betanuláshoz” nincs szükség a partneremre.”


A fenti esetről megkérdeztük Dr. Huszár Andrást, a Magyar Orvosi Kamara Etikai Bizottságának vezetőjét:

– Ez egyértelműen etikátlan eljárás – állítja. – Volt már hasonló ügyünk, abban elmarasztaltuk az orvost. Ebben az esetben azt sem garantálja semmi, hogy valóban szakember végzi a kezelést. A cég olyan ígéreteket tesz, amilyeneket felelősségteljes orvos nem tehet, emellett ez egyértelműen egy reklámcélú ajánlat. A visszafizetési garancia pedig üzleti fogás.





Candida, a titokzatos kór?

Sokféle tünetről olvasunk, hallunk, amely a candida felszaporodását jelezheti. Egyre több szó esik erről, ezzel egy időben egyre többen vélik, hogy candidájuk van, vetik alá magukat különböző kezeléseknek (szigorú diétáknak, gombaölő terápiának), sokszor megalapozott diagnózis nélkül.

– “Gomba van a véremben!”, ezzel a kijelentéssel sok beteg keresi fel orvosát – meséli Dr. Simon Gyula mikrobiológus, az Országos Bőr- és Nemikórtani Intézet munkatársa. – A candidosis a Candida albicans és néhány más sarjadzógomba által okozott fertőzés, amely valóban okozhat például bőr- és nyálkahártya-fertőzéseket, hüvelygombásodást, immunhiányos állapotban lévő betegeknél belső szervi fertőzéseket is.

A hisztériakeltők bűne, hogy a gomba normális számú jelenlétét is fertőzésként tudatosítják a betegben. Ha egy páciens szervezetében candidát mutatnak ki, nem jelenti azt, hogy beteg. Ha a gomba mégis elburjánzik, az még mindig csak az “előszoba”, később – valamilyen hajlamosító tényező hatására – kialakulhat a tényleges fertőzés. Ez orvosilag jól diagnosztizálható, de ettől nem hullik az ember haja, nem püffed, nem szárad ki a torka, nem lesz depressziós. A valós betegség tünetei a megjelenési formák szerint változnak. Viszont, ha egy ténylegesen meglévő betegségért tévesen felelőssé teszik az “álcandidát”, akkor az egyoldalú, rosszul beállított diéta vagy a bél-hidroterápia nagyon súlyos következményekkel járhat. Ráadásul rengeteg tévhit kering az alkalmazandó diétáról is, például a kenyértől való tiltás. Pedig a pékárukban lévő élesztő, amely a sarjadzógombák erjesztését segítheti, már megsült, inaktív, ezért nem lehet ráfogni semmit. A másik tévhit, hogy nem lehet gombát enni, mert az “mutációba” lép a szervezeten belül fejlődő candidával, holott a kettőnek semmi köze egymáshoz!

Egy nyugat-európai felmérés bizonyította, hogy az “álcandidában” szenvedők nyolcvan százaléka nő, akiknél pszichoszomatikus tényezőkre, elsősorban lelki problémákra vezethetők vissza a tünetek. Ezek a hölgyek folyamatosan gombaölő szereket szednek, szakorvosi kezelés helyett, így kiirtják a szervezet mikrobiális egyensúlyát biztosító gombákat is – véli a mikrobiológus.







Dr. Simon Gyula mikrobiológus
Még a candidáról


A betegséggel és kórokozójával kapcsolatban sok-sok további információ olvasható a világhálón is többek között:

dieta.lap.hu

gomba.lap.hu

A nlc.hu oldalon pedig megtalálható Hulej Emese munkatársunk a Nők Lapjában korábban megjelent cikke Candida – Új népbetegséget hordoz? címmel.
Ezen írások között biztosan lesz olyan, amelynek szemlélete eltér a mikrobiológusétól, de úgy gondoljuk, ez nem baj. A baj az lenne, ha az egymásnak ellentmondó vélemények közül valamelyiket elhallgatnánk.





Rosszkedv vagy depresszió?

Régebben szégyellték az emberek, ha pszichiátriai betegségben szenvedtek. Az utóbbi időben azonban egyre több szó esik a sokakat érintő depresszióról, s ez jó, hiszen így eljut az üzenet a betegek környezetéhez is: a gyógyulás nem akaraterő, hanem szakszerű kezelés kérdése! Ám gyakran olyanok is felismerni vélik a tüneteket magukon, akik nem biztos, hogy valóban betegek, s nemegyszer ismerőstől, baráttól kérnek orvosságot vélt depressziójukra.

– Gyógyszert csak az szedjen, aki valóban rászorul, és ezt az orvosa rendeli! – figyelmeztet dr. Piczkó Katalin, pszichiáter szakorvos. Mindenkinek lehetnek hangulatingadozásai, rossz napjai anélkül, hogy depresszióban szenvedne. Egy amerikai felmérés szerint a populáció öt-tíz százaléka érintett a betegségben.

– A rossz hangulat és a depresszió között nagy különbség például, hogy hangulatingadozásaink során ritkán vagyunk annyira levertek, hogy ez akadályt jelentene az életvitelünkben – ellentétben a depresszióval. Ez utóbbi esetén annak sem tudunk örülni, ha valami jó dolog történik velünk. Csak akkor beszélhetünk depresszióról, ha a tünetek több mint két hete fennállnak. A gyógyítás leghatékonyabb módszere a gyógyszeres kezelés és a pszichoterápia együttesen.







Dr. Piczkó Katalin, pszichiáter
Lehangoltsági teszt


A következő kérdőív (Pöldinger svájci professzor munkája, dr. Rihmer Zoltán hazai módosításában) kitöltése után választ kaphat arra, ajánlatos-e lehangoltsága miatt pszichiátertől segítségét kérnie.

1. Szomorúnak, örömtelennek érzi-e magát?

2. Változott-e érdeklődése a külvilág iránt?

3. Kevésbé kezdeményező, mint hetekkel, hónapokkal ezelőtt?

4. Kimerültnek, indítékszegénynek, döntésképtelennek érzi magát?

5. Érez-e idegességet, belső feszültséget, szorongást?

6. Változott-e az alvása?

7. Vannak-e fájdalmai, érez-e nyomást a mellkasán?

8. Változott-e az étvágya és a testsúlya az utóbbi időben?

9. Vannak-e nehézségei a szexuális életben?

10. Hajlamos-e az utóbbi időben indokolatlanul vádolni magát?

11. Van-e olyan érzése, hogy az élete értelmetlenné vált?

12. Említett panaszai csökkennek-e délutánra vagy estére?

13. Voltak-e régebben is hasonló panaszai?

14. Volt-e felhangolt, túlzottan vidám, aktív időszaka régebben?

15. Volt-e depressziós vagy más pszichiátriai beteg a rokonai között?

Ha négy-öt kérdésre igennel felelt, könnyen előfordulhat, hogy depresszióban szenved, ezért forduljon pszichiáter szakorvoshoz!

Orvos és páciens véleménye

Egy, a neve lehallgatását kérő orvos így látja a jelenséget belülről:

“A gyógyszercégeknek sem jön rosszul, hogy a köztudatba kerülnek bizonyos betegségek: ezzel egy időben igyekeznek népszerűsíteni termékeiket, megpróbálják az orvosokat rábírni arra, hogy receptköteles készítmények rendelése esetén inkább az ő terméküket írják fel – így sajnos, nem mindig azt a gyógyszert írják fel, amelyik ugyanazzal a hatásfokkal a legolcsóbb áron gyógyítaná a beteget. Az egészségügyben dolgozók fizetése eléggé alacsony, ám elvárják az orvosoktól, hogy folyamatosan képezzék magukat, kongresszusokon vegyenek részt – ezt a problémát “oldják meg” a gyógyszercégek sokszor oly módon, hogy a terméküket nagyobb mennyiségben felíró orvosokat elutaztatják a külföldi kongresszusokra.”

E betegségek “divatja” kedvez az alternatív gyógyítóknak is. Megkereste szerkesztőségünket egy olvasónk, akinek varázspálcával(!) diagnosztizálták a “candidáját”:

“Hetente bélátmosásra rendeltek, szigorú diétát és gombaölő porok szedését írták elő. Végül legyengült állapotban kerültem orvoshoz, s kiderült, nem candida okozta a problémát, hanem gasztroenterológiai betegség.”

Mi is tudjuk, hogy – hál’ istennek – nem ez a jellemző, mégis fontosnak tartjuk újra és újra hangsúlyozni: a beteg felelőssége is megtalálni azokat a hiteles szakembereket, akik valóban jártasak az adott probléma kezelésében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top