Aktuális

Nõk Lapja Autószalon – II. rész

A praktikus Opel Meriva

Az ötszemélyes kocsi az alapfelszereléshez tartozó Flexspace-rendszer segítségével üléskiszerelés nélkül, pár mozdulattal négy-, három-, két- illetve együléses egyterűvé alakítható. Öt utassal is tekintélyes, 350-560 literes csomagtérrel rendelkező autó, ha viszont a vezetőülés kivételével mindenhová pakolni szeretnénk, valóságos áruszállítóvá varázsolhatjuk az Opel új egyterűjét, ahová két köbméteres rakodótérbe rendezhetjük el a szállítani kívánt dolgokat. Kezdetben két gazdaságos és dinamikus benzinmotorral, illetve kétfajta erőteljes, ám alacsony fogyasztású, környezetbarát dízel erőforrás között választhatnak a vásárlók. A modellekhez rendelhető egyebek mellett Twin audiorendszer, DVD alapú Autovision szórakoztató berendezés, navigációs és mobiltelefonos rendszer, klímaautomata és Parkpilot tolatássegítő is. A napfényes utazásról két tetőablak gondoskodik.

A sokoldalú Opel Zafira

Az Opel Caravan modelljei évtizedek óta bizonyítják, hogy az attraktív külső, a kényelem valamint a nagyfokú variálhatósággal párosuló célszerűség egymást erősítő fogalmak. A Zafira tizenöt másodperc alatt alakítható át hétüléses személyautóból 1700 literes rakterű, kétüléseses furgonná, az intelligens FLEX7 ülésrendszernek köszönhetően. A harmadik sori üléseket szükség esetén elsüllyeszthetjük a jármű padlójában, így teljesen sík rakodóterületet kapunk.

Az új Mazda 2

Sportos formavilág, precíz irányíthatósági tulajdonságok, temperamentumos motor jellemzik a Mazda márkához tartozó kocsikat, minden kategóriában. A Mazda 2 utasterében új fejlesztésű, anatómiai szempontok figyelembevételével kialakított ülések gondoskodnak arról, hogy az utasoknak több száz kilométer megtétele után se kelljen elgémberedett lábbal kikászálódni a kocsiból. Kategóriájában szokatlan, nagyméretű csomagtér rejlik az autóban, ami a hátsó ülések lehajtásával tekintélyes 1044 literesre növelhető. Az 1,4 literes benzines, illetve a dízelmotorral felszerelt típusokhoz rendelhető az automatikus és kézi kapcsolást is lehetővé tévő ASM-váltómű, amely egyesíti magában az automata váltók kényelmét a manuális sebességváltók rugalmasságával és takarékos üzemanyagigényével. A biztonsági felszerelések közé tartozik az első és hátsó utasokat is védő függönylégzsák, az energiaelnyelő belső kárpitozás és a hátsó ülésen található ISOFIX gyermekülés-rögzítő szerkezet.

A tekintélyes Mazda 6

A Mazda középkategóriás modellje három változatban – elegáns limuzin, praktikus ötajtós és sportos kombi külsővel – választható. A Mazda 6 minden részletében újragondolt változata a tervezők szerint “vezetőnek készült”. Izgalmas külseje dinamikus vezetési élménnyel társul. Az autót kivételes kezelhetőség, kényelem, biztonság, a legmodernebb technika, a funkcionalitás, a teljesítmény és környezetvédelem legmagasabb szintje jellemzi. A tervezők célja az volt, hogy felvegyék a versenyt, sőt, túlszárnyalják a legjobb európai márkákat a menetdinamizmus, a vezethetőség és a teljesítmény terén, miközben nyugodtabb járást és finomabb kivitelt biztosítsanak a legjobb japán vetélytársak autóinál is. “Olyan emberek számára tervezték ezt a modellt, akik szeretik az autókat és egyéniséggel rendelkező járművet választanak” – mondta Iwao Koizumi, a cég vezető tervezője. Moray Callum pedig egy sportdzsekit viselő atlétához hasonlítja a Mazda 6-ost, amely külsejével a belül rejlő dinamizmust és technológia erejét hangsúlyozza, minden idegenszerű feltűnősködés nélkül.

Az elegáns Daewoo Kalos

Az első pillantásra megnyerő külsejű kocsi alakja egy neves olasz formatervező céget dicsér. Az utastér az autó kategóriájában meglepően tágas, öt főnek sem kell szorongani benne. A kellemes komforttal rendelkező családi kisautó ideális a városi forgalomban, de hosszabb utakra is jól használható. Fogyasztása városi és országúti használatnál is bőven nyolc liter alatt marad.

A családi Toyota Corolla Verso

A világ egyik legmegbízhatóbb autójának egyterű változata. Igazi családi kocsi, dinamikus és elegáns külsővel. Az egész família kényelmesen utazhat benne nyaralni, de akkor sincs gond, ha rengeteg a szállítanivalónk, hiszen pár mozdulattal az utastér nagy része hatalmas rakodóterületté alakítható. Gondoljunk a nyárra is: a légkondícionáló az alapfelszerelések közé tartozik.

A megújult Toyota Yaris

Kívül-belül megújult az európai autóvásárlók egyik kedvenc kiskocsija. Még sportosabbnak, fiatalosabbnak tűnik, mint elődje, miközben úgy a dízel, mint a benzines változatokat továbbra is csúcstechnológiájú motorok röpítik. Az új Yarishoz rendelhető egy úgynevezett MMT sebességváltó is, amelyet kényelmes automata és félautomata üzemmódban is használhatunk. A kategóriájában amúgy is kiemelkedően biztonságos Yarist a ABS- és EBD-rendszerrel szállítják.

MINI: legenda a XXI. században

Amikor 1957-ben Alexander Arnold Constantine Issigonis ebéd közben egy szalvétára firkantotta a kicsi, dobozszerű jármű körvonalait, még nem tudhatta, hogy mérföldkövet állít az autózás történetében. A MINI negyven év alatt valódi kultuszkocsi lett. Ezeket a hagyományokat folytatja a BMW által újraálmodott huszonegyedik századi MINI, amely nemcsak megjelenésével, hanem kiváló műszaki tartalmával is hódít.

BMW 3-as sorozat

A BMW 3-as sorozata bemutatkozása óta a legnépszerűbb BMW modellcsalád. Menetdinamikája, formája, kényelme és biztonsága mellett, népszerűségének egyik alapja egyedisége: a kárpitok, a színek és a legkülönfélébb extrák variációja óriási, ezért minden vásárló személyre szabott autót állíthat össze magának. Emellett a 3-as sorozat most háromféle – Lifestyle, Sport és Exkluzív – speciális csomaggal egészült ki, amelyek mind jelentős árkedvezményt kínálnak.

BMW 3-as Compact

A Compact, a BMW 3-as család legkisebb tagja fiatalos könnyedséget sugároz, sportos megjelenése kifinomult, elegáns vonásokkal párosul. A Compact változat mintegy huszonnyolc centiméterrel rövidebb, mint a limuzin, emiatt még agilisabb, dinamikusabb a megjelenése. A Compact nemcsak a vezetőjének nyújtja a maximumot, hanem az összeállítók a kényelemre is nagy gondot fordítottak, ezért az utastér kialakításában a design mellett a praktikusság, variálhatóság is nagy szerepet kapott. A Compact belső kialakítása a 3-as limuzin luxusát tükrözi, csakúgy, mint az utasok biztonságáért felelős berendezések. A BMW 3-as Compactnál ez év márciusában történt modellfrissítés.

Land Rover Freelander

A Land Rover hobbiterepjárója, a Freelander megjelenése óta rendkívüli népszerűségnek örvend. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a gyár mérnökei rendkívüli ügyességgel ötvözték a terepjárók királynőjének tartott Land Rover hagyományos értékeit, egy személyautó tulajdonságaival. Ennek köszönhetően a Freelander nem vérbeli terepjáró, de könnyebb terepen így is kiválóan megállja a helyét, aszfaltúton pedig olyan, mint egy személyautó, csak a magasabb üléspozíció tudatja velünk, hogy egy speciális járműben ülünk. A Freelander háromféle karosszériaformában kapható: a háromajtós változatot kemény- és puhatetős változatban is rendelhetjük, míg az ötajtós kizárólag keménytetős verzióban kapható.

Rover 75

Az MG Rover Csoport zászlóshajója, a Rover 75-ös az elmúlt években méltán tett szert hatalmas népszerűségre az egész világon, így hazánkban is. A megjelenése óta eltelt három évben tucatnál is több nemzetközi díjat nyert el az elegáns brit limuzin, ami jól érzékelteti sikerét az autós szakma körében is. A legtöbb vásárlót az autó egyedisége fogja meg: a klasszikus, már-már retróirányba hajló forma és a huszonegyedik századi technika találkozása igazán különlegessé teszik a kocsit. A közelmúltban mutatkozott be hazánkban is a Rover 75 két új modellváltozata, az 1,8 literes turbó benzines és a megújult kétliteres dízel.

Nissan Micra, az élményautó

A Micra játszótérré teszi a városi utcákat. Könnyen vezethető, szinte arra bátorít arra, hogy vágjunk bele a forgalom sűrűjébe. Ésszerűen tervezett belsejével, nagyszerű úttartásával és fix járású, rugalmas motorjával tökéletes társ a rohanó mindennapokban.
Aki szeret vezetni, az szeretni fogja a Micrát. Élénk, gazdaságos motorjával, könnyen kapcsolható sebességváltójával és az úton biztosan gördülő futóművével élménnyé teszi az utazást. Városban vagy vidéki utakon, mindenütt örömet szerez.

A családbarát Kia Carens

A kocsi személyautós és minibuszos erényeket csillogtat. A Carens emellett rendkívül barátságos is, divatos utastere kimagasló kényelmet és nyugodt vezetési élményt garantál.
Az ülések elrendezése rugalmasan felhasználást tesz lehetővé, a hátsó, 60:40 arányban megosztott ülés ügyes kihasználásával az utas- és teherszállítás sokféle kombinációja alakítható ki.
A sokoldalú járművet elsősorban két-három kisgyermekes, középkeresetű családoknak szánták, de a kisvállalkozókat szintén vonzhatja a Carens használhatósága és elérhető ára.

A legnépszerűbb SEAT: Ibiza

Az új Ibiza háromajtós és ötajtós változatban jelenik meg a piacon, ezenbelül háromféle felszereltség közül lehet választani: Stella, Sport és Signo. Ez a modellsorozat olyan új ötletek iránt nyitott emberekhez szól, akik évente sok-sok kilométert autóznak.
A SEAT legnépszerűbb modelljén végrehajtott legfontosabb újítások közé tartozik az „agilis” futómű. Ezzel a kocsi még mozgékonyabban érzékeli a sofőr minden óhaját. Az új Ibiza kapható 130 lóerős (96 kW) 1.9 PD TDi motorral is, amely ebben a kategóriában a legnagyobb teljesítményű dízelmotornak számít, ezenkívül ez a sorozat első modellje, amelyet hatfokozatú sebességváltóval szereltek fel.

Mercedes-Benz A osztály

A jó három évvel ezelőtt piacra került “Baby-Benz” szimpatikus fellépésével, újszerű ötleteivel nagy feltűnést keltett. Csinos formájának és ragyogó megoldásainak köszönhetően, azóta több mint félmillió A-osztály gurul az utakon. A közelmúltban a családi Mercedes még szebbé, komfortosabbá és biztonságosabbá vált, belső terébe nemesebb anyagok kerültek. A leginkább lényeges újítást azonban az autó méretének megváltoztatása jelentette. A tizenhét centivel megnövelt A-osztály belső terében jóval nagyobb hely jut az utasoknak és a csomagoknak egyaránt. A hátsó ülések állíthatóságának köszönhető, hogy változatosabb igények szerint bővíthető az utastér.

A felfrissített Almera

A Nissan megújult alsó-középkategóriás kocsija három- és ötajtós ferdehátú, valamint négyajtós sedan kivitelben kapható, a piac egyik legerősebb dízelmotor-ajánlatával. Mint az új Micra és az elismeréssel fogadott Primera, úgy az új Almera is beépített rendszerek egész sorával rendelkezik, amelyek valódi segítséget nyújtanak a vezető számára. Ilyen a beépített audiorendszer, amely a műholdas navigáció, a fedélzeti számítógép, valamint a fűtés és szellőzés könnyen használható kezelőelemeit egyesíti egy központi kijelzővel.

Az önjáró Nissan Primera

Az európai Nissannál mérföldkőnek számító, Európában tervezett, és Nagy-Britanniában gyártott Primera futurisztikus stílust, magas műszaki színvonalú kezelőrendszert, valamint a kategória legjobbjai közé tartozó rugózást és menettulajdonságokat kínál. Tele van korszerű megoldásokkal. Ez teszi kategóriájának leginkább újszerű típusává. Azoknak az igényes, jövőbelátó vásárlóknak készült, akik egyéni igényeiket fejezik ki autóválasztásukkal. A középkategóriában a Primera az első autótípus, amely Intelligens Sebesség és Távolságtartó Automatikával szereltek fel. A hagyományos sebességrögzítő kényelmét fokozó ICC infravörös lézerszenzor segítségével tartja a követési távolságot is. A kocsi a motorelektronika és a fékrendszer segítségével gyorsítva, illetve lassítva alkalmazkodik a forgalom tempójához.

Volvo XC90, a luxusterepjáró

A személyautó alapú Volvo XC90 az összkerék meghajtású sportterepjárók új nemzedékét képviseli. Átgondoltság sugárzik a legapróbb részletekből is.
A hétüléses változat második sorának középső ülése például beépített emelőpárnát tartalmaz, és teljesen előrecsúsztatható, hogy a gyermek közelebb kerüljön szüleihez.
Az új Volvo XC90 egyben a kategória legbiztonságosabb szemléletet tükröző autója is. Alapfelszereltségéhez tartoznak az intelligens első légzsákok, a függönylégzsákok, az oldallégzsákokat is magában foglaló SIPS oldalütközés-védelem és a WHIPS ostorcsapás-nyaksérülés elleni védelem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top