Aktuális

A szociológus szerint nem változna semmi

Ha eltûnne a Mikulás, a nemi szerepek által meghatározott társadalmi különbségek helyét más szempontú csoportosítás venné át. Erõsebb szerephez jutna a kor vagy a foglalkozás szerinti megkülönböztetés.

Rosta Gergely
– És a Mikulással vagy a katolikus egyházzal mi történne? – veti fel a kérdést Rosta Gergely szociológus. – A nőknek át kéne venniük néhány férfias szerepet. Bár a barátnőm szerint biztosan kitalálnának valami megoldást, hogy ne kelljen kemény fizikai munkát végezniük. S a munkamegosztás terén az elmúlt száz évben történt a legnagyobb változás. Ha eltűnnének a férfiak, most jóval kisebb társadalmi sokkot okozna, mint kétszáz évvel korábban. A nemi szerepek által meghatározott társadalmi különbségek helyét más szempontú csoportosítás venné át. Például erősebb szerephez jutna a kor, vagy a foglalkozás szerinti megkülönböztetés, esetleg a falu-város ellentét.

Mit tehet a sejt?

Egy oxfordi genetikus kutatásai szerint az Y-kromoszóma komolyan károsodott, így az elkövetkező évszázadokban nem lesz képes betölteni funkcióját, azaz, hogy a fogantatáskor hímnemű embriót hozzon létre, ettől kezdve tehát csak nők fognak élni a Földön.

dr. Tóth Sára
– Ezt az elméletet szerencsére már megcáfolták a kutatók – kezdi dr. Tóth Sára genetikus, egyetemi docens. – Igaz ugyan, hogy háromszázmillió évvel ezelőtti őseink Y-kromoszómája jóval nagyobb volt, mint ma, de ez nem jelenti azt, hogy folyamatosan sorvadna, végül pedig eltűnne. Eredetileg két egyforma testi kromoszómánk lehetett – nevezzük XX-nek őket. Az evolúció során az egyiken fokozatosan gyűltek a hímspecifikus, a hímnem kialakulásának kedvező gének, de ezzel párhuzamosan – talán egy mutáció következtében – ez a kromoszóma egyre inaktívabb lett, egyre több funkcióját vesztette el, kevesebb fehérjét és ezáltal kevesebb tulajdonságot tudott meghatározni. Végül csak a hímnem meghatározására korlátozódott, így egy nagy kromoszómából kisebb és „funkciószegényebb” keletkezett – e folyamat miatt feltételezték, hogy egyszer akár el is tűnhet. Viszont az ősszel bejelentett kutatási eredmények alapján az Y-kromoszóma meg tudja védeni magát: sajátos, „önbiztosító” rendszere segítségével! A megmaradt, aktív részei ugyanis sokszorosan ismétlődnek, képesek arra, hogy hiba, baj esetén, egy kromoszómán belül átrendeződjenek, átalakuljanak – ezzel a folyamattal ki tudja védeni a mutációk hatását, és mutációt tud javítani is vele. Megakadályozza, hogy funkciói tovább sorvadjanak, és karban tartja a meglévőket.

– A XXI. századi életmód, a környezeti ártalmak nagyobb veszéllyel vannak az erősebb nemre. Sok olyan mesterségesen előállított anyag keletkezik – például a műanyaggyártás során –, amelynek hatása a női nemi hormonhoz hasonló, így nagyobb ilyen terhelés éri a nőket és a férfiakat is. Az előbbiekben ez kevésbé okozhat gondot, utóbbiakban viszont annál inkább. Feltételezések szerint emiatt nőtt az utóbbi években bizonyos férfiakat érintő daganatok (például a hererák) száma, illetve emiatt csökken világszerte a spermiumszám. Csökken a fiú-születések száma is.

– Játsszunk el a gondolattal, ha nem lennének férfiak, megoldható lenne a szaporodás nélkülük?

– Egyelőre nem. Kezd nyilvánvalóvá válni, hogy az emberi klónozás – a tudomány jelenlegi állása szerint – nem működik. Annyi mindent nem tudunk még, hogy lelkiismeretlen, erkölcstelen dolog lenne ezzel biztatni az embereket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top