nlc.hu
Aktuális
Beleestem a kollégámba!

Beleestem a kollégámba!

Olyan helyes! Olyan jóképû! Olyan jókat mond az értekezleteken! Tudom, én is tetszem neki, egyelõre mégsem közeledünk egymáshoz. Hiszen kollégák vagyunk.

Annyira necces terep ez, hiszen kirúghatnak, lebukhatunk, csalódhatunk… Sokáig mégsem tudunk parancsolni az ösztöneinknek. Ismerős helyzet? Csigó Katival a munkahelyi szerelmekről beszélgettünk.





– Sokszor megesik, hogy a céges bulikon, többnapos tréningeken alkalmi – vagy tartós – viszonyok születnek. Ennek az az oka, hogy ilyenkor mindenki lazább, mint egyébként?

– Igen, és van, aki ezt az ellazultságot kontrollvesztésként éli meg, olyan, különleges helyzetként, ahol bármi megtehető, ahol nem érvényesek a munkahelyi szabályok, és esetleg az sem, hogy egyébként párkapcsolatban él.

– Egyik ismerősömnek az az elve, hogy a céges bulikról mindig (majdnem) józanul kell távozni, nehogy valami – később vállalhatatlan – őrültségbe menjen bele az ember.

– Ha tréningről beszélünk, akkor a tréning vezetőjének felelőssége, hogy mennyire hagyja, hogy a résztvevők ellazuljanak. Ez kicsit hasonlít arra, amikor gyerekkorunkban iskolai táborozásokon vettünk részt, akkor is a határokat feszegettük, mit lehet tenni, meddig mehetünk el – ez általában a tanároktól is függött.

– Szerinted máshogyan néznek arra a kollégára a többiek, aki szerelembe esik egy munkatársával?

– Ez egészen biztos. Gondolj bele, a kollégák óhatatlanul belelátnak a pár magánéletébe, előttük zajlik minden, és rájuk egyre kevesebb figyelem jut. Egy ilyen viszony veszélyezteti az egyéb munkahelyi kapcsolatokat – hiszen minden szerelem úgy kezdődik, hogy a két ember csakis egymásra figyel. Így a pár elhanyagolja majd a többi kollégát.





– Tehát bomlasztó hatást gyakorolnak a csoportra? Ezért válogattak be az egyik valóságshow szereplői közé egy párt?


– Ezt a jelenséget úgy hívjuk, hogy “pár a csoportban”, és az az érdekes, hogy milyen csoportdinamikai helyzet alakul ki, amikor egy pár belép egy csoportba. Azért nagyon fontos lélektani helyzet ez, mert törvényszerű, hogy a pár feszültséget robbant ki a csoportban. “Koalíciók” alakulnak ki, egyesek mindkettejükkel, mások csak egyikükkel, megint mások pedig egyikükkel sem szimpatizálnak. Tehát a szerelmesek jelenléte vagy felbomlasztja a csoportot, vagy a pár bomlik fel. Nagyon kivételes eset, ha semmi ilyesmi nem történik, ha a szerelmesek a csoportban nem “funkcionálnak” párként.

– Ennél is bonyolultabb, ha a főnök és a beosztott között alakul ki viszony, nem?

– A többi beosztott úgy érezheti, hogy a kollégájuk, aki a főnök kegyeit élvezi, kivételes helyzetbe került, és szélsőséges esetben ki is közösíthetik ezt a munkatársat. Ha ez hosszú távú, tartós kapcsolatnak ígérkezik, akkor érdemes valamelyiküknek állást változtatnia.

– Mi a teendő, lehet-e a továbbiakban együtt dolgozni, ha a két kolléga szerelme véget ér?

– Ha szakítunk valakivel, általában a feldolgozás része, hogy nagy távolságot tartunk egymástól. Ám ha munkatársak vagyunk, akkor nyilván továbbra is együtt kell dolgoznunk. Így nehezebb érzelmileg túljutni az ügyön. Azt gondolom, szakítás után érdemes elmennie legalább az egyik félnek hosszabb szabadságra, legalább addig, amíg nem érzi úgy, hogy szorongásmentesen tud szembenézni a volt partnerével.

Kérdezd a Nők Lapja Cafe munkapszichológusát >>


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top