Aktuális

Férfi lett a langaléta kamasz – II. rész





– Valld be, azért drukkoltál a premieren!

– Öt perccel kezdés előtt Enikő összehívott bennünket egy szeánszra. „Fogjátok meg egymás kezét, csukjátok be a szemeteket, nézzetek fel az égre, válasszatok ki egy csillagot – ezt Ruttkai Évától tanulta, mondta közben –, vegyétek le, és tegyétek a homlokotokra. Ne szóljatok egy szót sem, menjetek, készüljetek, repüljetek!”

– És tényleg repültetek.

– Úgy érzem, hogy szeret engem a Jóisten. Mindig akkor találtak meg a szereplehetőségek, amikor azokat ki lehetett tenni a kirakatba. A Valami Amerika után megpróbáltuk ezt a népszerűséget valamennyire eladni a kereskedelmi tévében, de öt hónap után rájöttem, hogy a pénz elszáll, az égés megmarad. Előtte még odajött hozzám egy újságíró azzal, hogy most már lehet rólam írni. Abban az évben három filmben forgattam, azt hittem, az érdekli. De nem…





– Ha nem mondanád, akkor is kitalálnám, hogy mi: Linda.


– Arra gondoltam, amit Linda papája, Verebes István mondott: a fiatal magyar színésznek ma egyetlen adu ász van a kezében, az ismertsége. Főleg, ha ez szakmai sikerből táplálkozik. Be sem kerülhettem volna az újságokba, ha nem vagyok a pályán, és nem játszom jó produkciókban. Miért ne írnának rólunk? Szeretjük egymást. Inkább Lindát zavarja, hogy bármilyen szerepet játszott, mindig Verebes István lánya volt, most meg nem akar Pindroch Csaba babája lenni.

– Tudtad, hogy kinek a lánya?

– Megláttam egy formás feneket tánc közben, az Új Színházban. Kit érdekelt, hogy kinek a lánya? Csak azt éreztem, hogy mellette a helyem. Azelőtt, ha nem volt bajom, kerestem magamnak. Talán a huszadik lehettem, aki kipróbálta az első balatoni jumpingot – halálugrást kötélről –, és majdnem ott is maradtam. Két hét múlva meghalt valaki, mert elszakadt a kötél. Ahogy beindult a pályám, komoly krízisen estem át. Ellopták az autómat, kijött a porckorongsérvem, depresszióba estem. Ha nincs mellettem Linda, ki tudja, hol lennék. Simán menekülhettem volna a piába, bármibe. Amikor az ember padlót fog, onnét már nehéz felállni. Nekem sikerült. Volt, aki megfogta a kezem. És ez a Linda volt, nem az apja. Sokat segített. Kiegyensúlyozottá tett, és boldoggá.

– Jó fiú lett a rossz fiúból?

– Múltkor mentem be a színházba kismotorral, mögöttem lepukkadt kocsiban kopasz, nagydarab pasik. Az egyik megjegyzést tett rám, erre hátraszóltam: „Mi van, kisfiam?” A pofa kiszállt, és szó nélkül benyomott az államba egy akkorát, hogy elterültem a földön. Tudtam, hogyan kellene visszaütni, mégsem tettem. Egy éve kezdtem kempózni, ahol épp a közelharc taktikáját tanítják, és nyáron kitüntetést is kaptam – kamikázé-jelvényt –, mert legyőztem önmagamat, és végigcsináltam az edzőtábort. Ha akkor leütöm a pasit, a többi szétveri az arcomat, premier előtt. Nem, tovább nem keresem a bajt. Kikerülöm. Az én dolgom más. Valaha papnak készültem, ebből annyi maradt, hogy a színházat nem kutyakomédiának tartom, hanem próféciának, tanításnak. Don Quijote a szerepálmom, de soha nem játszanám el. Amit képvisel, azt érzem a magaménak, csak én inkább Sancho Panza vagyok ebben a történetben.





– Harminckét éves vagy. Meddig viseled még a kinőtt nadrágot?


– Mindenki megmarad azon a szinten, ahol a legjobban érzi vagy érezte magát. Erről sokat beszélgetünk Harkányi Bandi bácsival, aki elárulta, hogy négy-öt éves szinten maradt. Én a tizenkét-tizennégy évesnél állapodtam meg. A szemtelenkedős, aki mindent jobban tud másoknál, és persze semmit sem tud a kamaszok szintjén. Jó találkozni olyan emberekkel, akik ezt nem titkolják el. Nem alakítanak ki magukról egy másik képet, nem bújnak védekezésből páncél mögé. Az egyik Tao-mese arról szól – és ezt nem árt tudni –, ha valaki túl sok páncélt vesz magára, akkor előbb-utóbb úgy jár, hogy belül nem marad semmi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top