Aktuális

Férfi lett a langaléta kamasz

Valami Amerika, Kontroll. Két film, amely megrengette az életét. Az egyik hozta az országos népszerûséget, a másik a szakmai elismerést.






Pindroch Csaba – Kattints ide!
A Vígszínházhoz úgy szerződtették, hogy várjon türelemmel, és egyszer csak valóban jöttek sorban a szerepek. Most is próbáról jön, Örkény István „Pisti a vérzivatarban” című darabjában ő lesz az egyik Pisti. A kimért. Este játszik A revizorban, másnap kettős főszerepet alakít a nemrég bemutatott Tévedések vígjátékában. Tíz kilót fogyott a próbaidőszakban, úgy megnyúlt, hogy nem győzöm tekerni a nyakam: te jó ég, hol végződik ez a hosszú, négy centi híján két méter magas kölyök?!

– Kosarazol?

– Általános iskolás koromban több sportot kipróbáltam, a kosarazás eleve adott volt. Beálltam a hozzám képest mély növésű srácok közé, akik úgy aláztak meg, hogy közelébe sem engedtek a kosárnak. Három-négy edzés után megelégeltem, hogy nem hagynak érvényesülni, de utoljára még vállaltam egy meccset. Összeszokott csapattal mérkőztünk, bemelegítéskor úgy dobálták a hárompontosokat, mint a szél. Járkáltam a pályán – két fejjel voltam magasabb mindenkinél – és elhatároztam, hogy most az egyszer nem hagyom magam. Fogtam egy labdát, meglendítettem, és kosár lett. Azok megálltak egy pillanatra, és csak néztek: mi lesz itt, ha ez játszani fog? Ez volt életem első nagy sikerélménye, és azóta visszatérő álmom, hogy az utolsó másodpercben dobok egy hárompontosat a saját alapvonalamról.







Valami Amerika
– Volt már néhány nagy dobásod.


– Szerencse is kellett hozzá. A Valami Amerikába az utolsó pillanatban ugrottam be, mert kiesett a főszereplő, és kerestek valakit helyette. Herendi Gábor rendező pont azokat kérdezte, akik engem javasoltak, egymástól függetlenül. A film annyira sikeres lett, hogy megijedtünk: túl nagyot dobtunk, ezért nagy árat fogunk fizetni. Így is lett. Öt filmajánlatot kaptam, öt főszerepre, még a Valami Amerika előtt. Mindet visszavették. Még Antal Nimród barátom is gondolkodott rajta, hogy kihagyjon a Kontrollból, pedig rám írta a szerepet.

– Nagy kár lett volna ebből kimaradnod.

– Nekem mondod? Amit Nimród rendez, az mind nyerő. A Kontroll eddig tizenhat nemzetközi díjat nyert, Oscar-díjra is jelölték, szerintem esélyes.

– Nálad az is bejött, amitől sokan elvéreznek. A reklámfilm.

– Azt is Nimród rendezte, és ebben a tényleg fantasztikus sörreklámban új szerepkörben mutatkozhattam. Végre férfi lehettem, nem pedig egy kinőtt nadrágos hülyegyerek. Elég sokáig kellett várnom arra, hogy ismét férfiszerepet kapjak, ezúttal Eszenyi Enikőtől, a Tévedések vígjátékában. Antipholus kettős szerepében azt is eljátszhatom, aki én vagyok, a kinőtt nadrágos és azt is, aki mindig szerettem volna lenni.







Kontroll – Kattints ide!
– Soha nem értek csalódások, bukások?


– Az első rögtön a pályám elején. Negyedikes voltam a főiskolán, és Marton László, az akkori osztályfőnököm – a mostani igazgatóm – Valmont szerepét osztotta rám, a Veszedelmes viszonyokban. Tudtam, hogy ehhez minimum ötvenévesnek kellene lennem, és ezer férfinak meg ezer nőnek egy személyben. Egy pillanatig sem hittem el, hogy Valmont én vagyok, csúnyán meg is buktam a vizsgaelőadáson. Harmincszor láttam a filmet, Malkovich Valmontjáról írtam másodikban a kollokviumot, azt is hármasra osztályozták. Most, hogy a Kontrollal kimentünk Szarajevóba, vetítés után odajött hozzánk egy pasi, és udvariasan bemutatkozott: John Malkovich. Mint egyik kolléga a másiknak. Este együtt vacsoráztunk, óriási buli volt, és amikor hazajöttünk, próbálni kezdtük a Tévedéseket. A legjobbkor jött ez a találkozás, mert felszabadított. Levette rólam azt a tízéves terhet, amitől képtelen voltam férfiként látszani a színpadon.


» Itt következik a II. rész!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top