nlc.hu
Aktuális
Pereljem be?

Pereljem be?

Ingyenes tanácsadás és ingyenes képviselet. Ezt nyújtotta mûködése négy évében bántalmazott nõknek, anyáknak a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány Nõ- és Gyermekjogi Jogvédõ Programirodája.





A hét témája a Nők Lapjában:
Segítsen már valaki…!!!
Bántalmazás, zaklatás és – tehetetlenség?


Már megint. És még mindig. Mert a családon belüli erőszak mindig aktuális. Csak jönnek a levelek, a telefonok, a történetek, bennük ugyanaz a kérdés: de hát ki tud segíteni nekem?! Tényleg: ki tud segíteni nekik?

További írások:

• „Mintha bűnöző lennék…” »

• Magyar családban nincs erőszak »

• Nem volt más út, csak az anyaotthon »

Az összeállítást készítették:
Hulej Emese, Mihalicz Csilla, Dudics Emese   

– Én személy szerint hozzávetőlegesen kétszázhatvan ügyben jártam el – mondja Dr. Subasicz Éva ügyvéd, aki kolléganőjével, dr. Miklós Katalinnal együtt a programiroda bezárása után is folytatta és befejezte a megkezdett ügyeket. – Rendkívül szoros együttműködésben dolgoztunk az ügyfelekkel, és mindenben intézkedtünk, legyen az anyaotthoni elhelyezés vagy büntető-feljelentés. Volt, akinek az ingyenesség úgy kellett, mint egy falat kenyér, hiszen az iroda a postázás vagy a másolás költségeit is kifizette helyette. Az adatvédelmi szabályok betartásával, tudományos kutatás anyagaként is szolgáltak az esetek.

Az ügyvédnő szerint szükség volna ilyen könnyen elérhető és felkészült szolgáltatásra, ezenkívül felsorolt néhány olyan elemet, melyek megléte segítene a családon belüli erőszak bíróság elé kerülő eseteinek gyorsabb, hatékonyabb megoldásában.

– Fontos volna, hogy minden rendelkezésre álló bizonyítékot, melyekre az eljárás során hivatkozni szeretne az ügyfél – látlelet, környezettanulmány stb. –, már a keresetlevéllel együtt benyújtson. Így időt lehetne spórolni, nem kellene várni ezek utólagos becsatolására. Szükség volna a soronkívüliség biztosítására és az eljárási határidők újragondolására is ezekben az esetekben.







Dr. Subasicz Éva
Ugyancsak az időtényezőhöz kapcsolódik, hogy az ideiglenes intézkedések meghozására ne kelljen akár hónapokig várni, lehessen kérni ezek elbírálását nyolc-tíz nap alatt. További bántalmazás megakadályozásában ez kulcsfontosságú lehet. Fontosnak tartanám egy speciálisan felkészített bírói kör kialakítását is, akik csak ilyen ügyeket tárgyalnának.

Az is tény, hogy egy ügyvéd nem írhatja ki, milyen típusú ügyre specializálódott, így egy családjogban kevésbé gyakorlott jogi képviselő adott esetben nehezebben vagy lassabban boldogulhat ezen a területen, De ezt már nem az ügyvédnő mondja…

A témáról bővebben a Nők Lapja március 8-án megjelenő 10-es számában olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top