Aktuális

Rakott krumpli, az ezerarcú

A többség teljesen rá van állva. Rakott krumpli bármikor jöhet – állítják, és a nõk szívesen is nyúlnak ehhez a recepthez, ha könnyen, gyorsan, szeretnének elõvarázsolni valami finomat.

Mielőtt séfünk, Tamás fogásaira vetném magam, úgy gondoltam, számba veszem, hányféle rakottkrumpli-készítési módot ismerek már én is, mint kezdő szakácsnő. Az alaphozzávalók a következők: krumpli, tojás, kolbász – ez is lehet: lecsókolbász, parasztkolbász, füstölt vagy sem –, tejföl, olaj, só. Kolbász helyett kapásból cifrázhatjuk sonkával vagy gombával. Az egyik barátnőm mindig tesz bele karikára vágott hagymát, a tetejére pedig reszelt sajtot. Egy kolléganőm imádja a vegetáriánus ételeket, így ő kihagyja a húst, és padlizsánt, brokkolit, cukkinit dob bele helyette, plusz a tejfölbe egy kis reszelt sajtot kever – ez az ő specialitása. A vega típus elképzelhető csak paradicsommal és kétféle sajttal, vagy a belga verzió szerint mindössze krumplival, sajttal és vajjal – ehhez azért tálaláskor adjunk ecetes-zöldséges salátát.




Azt is hallottam már, hogy ha a tejfölbe belekeverünk két tojássárgáját, az véd attól, hogy a tejföl eláztassa a burgonyát – persze, van, aki pont azt szereti, ha jól átjárja. Egy másik tipp a szomszéd nénitől: sokkal finomabb a rakott krumpli, ha főtt helyett nyers burgonyát karikázunk fel és teszünk bele, ilyenkor 35-40 percig lefedve kell sütni, majd levenni róla az alufóliát, és úgy folytatni. A legextrémebb változat, amit az interneten szörfözve olvastam: tojás és kolbász helyett szardínia és narancs – hm, pikáns változata ennek az egyszerű ételnek. Ha igazán táplálóra szeretnénk készíteni (bár szerintem, a rakott krumpli legegyszerűbb változata is üt), akkor tehetünk bele csirkemellet és bacont is. Ja, és a csülkös rakott krumpliról még nem is meséltem… Át is adom inkább a szót a Nők Lapja szakácsának, Tamásnak, lássuk, mi újat tud ő mondani!

Fogassal és kaprival rakott burgonya

Hozzávalók:

1,2 kg burgonya, 80 dkg tengerifogas-filé, 6 db tojás, őrölt fehérbors, 2 dl tejszín, 5 dkg vaj, 5 dkg kapribogyó





A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, kihűtjük, és vékony szeletekre vágjuk. A tengeri halat nagyobb szeletekre vágjuk, enyhén megsózzuk és mindkét oldalát kevés vajon elősütjük. A tojásokat kettéválasztjuk, és a sárgáját elkeverjük a tejszínnel. Összekeverjük a burgonyával, a kaprival, megsózzuk, fűszerezzük fehérborssal, és hozzákeverjük a tojásfehérjéből vert kemény habot. Ezután kivajazott, morzsázott tepsibe öntjük a burgonya felét. Ráfektetjük az elősütött halszeleteket, ráöntjük a burgonya másik felét, végül a tetejét megszórjuk zsemlemorzsával. Előmelegített, 160 fokos sütőben 30-35 perc alatt barnára sütjük.

A teljes cikket – két másik remek recepttel – a 46. héten, november 15-én, szerdán megjelenő Nők Lapjában olvashatod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top