Aktuális

Ötcsillagos rakott tészták

A sonkás kockát mindannyian ismerjük, és tudjuk azt is, hogy a mintájára készíthetõ rakott tésztafélék variációi kimeríthetetlenek. Séfünk persze, tud újat mutatni ebben a témában is.

– Sokkolt a kérés? – kérdeztem, amikor elkezdtük a főzőcskézést Tamás bázisán, a Kárpátia étterem színfalai mögött. – A rakott tészta ugyanis nem éppen a szakácsművészet csúcsa…

– Szeretem az egyszerű, de finom ételeket – válaszolt –, úgyhogy számomra nincs olyan fogás, amelyet unnék elkészíteni, vagy, amelynél ne törekednék arra, hogy feldobjam valamivel a szokásos forgatókönyvet.





– Mi az, ami elsőre eszedbe jutott a rakott tészták kapcsán?

– Furcsa, de a canelloni – talán a lasagnéről… Mivel az én canellonimban az a trükk, hogy lasagne-lapokból készítjük, azokat töltjük meg és göngyöljük fel, így jóval egyszerűbb, mintha először kifőznénk a canellonihengereket, és utána kezdenénk el bűvészkedni a töltelékkel. Én egy sonkás-kelbimbós változatot ajánlok most, mert nekem ez az egyik kedvencem, de töltelékként, a besamelmártásba keverve tehetünk bele halat, bármilyen húst, vagy akár csak zöldségeket, például sütőtököt, amelynek egyrészt szezonja van, másrészt nagyon pikáns, különleges fogás lehet téli vacsorára.

– Pikáns – akárcsak hallal kombinálni a rakott tésztát.

– Dorozsmai rakott harcsa – hm… Kóstold meg, isteni! Ez a főtt széles metélt és a magyaros gombaragu találkozásából született. Tészta, ragu, hal, tészta, és a tetejére tejföl: nem túl bonyolult. Csak a neve flancos – dicsekedjünk is el vele, miután tálaltuk!

– Desszertben is tudsz újat mutatni?

– Arra gondoltam, hogy cifrázzuk kicsit a tiramisut, mit szólsz?

– Csak támogatni tudom, főleg, ahogy a hozzávalókat nézem.

– Kókusz, nutella, banán – ütős hármas, kétségtelen. Ezzel arra szeretnék rávilágítani, hogy a babapiskóta-rakottas nemcsak kávéval és mascarponéval működik, hanem akkor is, ha mondjuk, többféle forró pudinggal öntjük le, ha gyümölcsöket (kompótszerűen, picit megfőzve) és gyümölcslikőrt teszünk hozzá. Kipróbálhatják eperrel, almával, körtével, málnával is – a fantáziájukra bízom, aztán írják meg, hogy ízlett!


Harcsaszelet gombás szélesmetélttel
Hozzávalók: 1 kg harcsafilé, 10 dkg kolozsvári szalonna, 25 dkg szélesmetélt, 40 dkg csiperkegomba, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg paradicsom, 2 db tv paprika, 3 dl tejföl, étolaj, 2 dkg liszt, 1 dkg fűszerpaprika





A hagymát finomra, a gombát cikkekre, a paprikát és a paradicsomot kockára vágjuk. A harcsafilét felszeleteljük, enyhén besózzuk, és kevés étolajon mindkét felét elősütjük. A szélesmetéltet sós, forrásban lévő vízben kifőzzük.
A felkockázott szalonna zsírját kipirítjuk, rátesszük a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Megszórjuk fűszerpaprikával, hozzáadjuk a gombát, felengedjük 3 dl húslevessel vagy vízzel. Megsózzuk, és 10 perc főzés után, 1 dl tejfölből és lisztből készült habarással besűrítjük. A legvégén hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, amivel egyszer felforraljuk. Összeforgatjuk a kifőtt metélt tésztával és a felét egy tepsibe, vagy üvegtálba szedjük. Ráfektetjük a harcsaszeleteket, majd a tészta másik felét is. Elosztjuk a tetején a maradék tejfölt. 180 fokos sütőben 30-35 percig sütjük.

A teljes cikket, két másik remek recepttel a 48. héten, november 29-én, szerdán megjelenő Nők Lapjában olvashatod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top