Aktuális

Könnyedén, kevés kalóriával

A gyomorkímélés folytatódik! Csajok, elfogyott a zserbó és a malac, most már tényleg tegyünk valamit az ünnepek elõtti alakunk visszaszerzéséért – mindjárt itt a báli szezon!

Séfünket, Bereznay Tamást most sem kíméltük, felszólítottuk inkább, hogy kímélje ő a mi gyomrunkat. Köteleztük, hogy olyan kalóriaszegény finomságokat prezentáljon nekünk, de most azonnal, amelyek gyorsan elkészíthetők, akár ebédre, akár vacsorára is megfelelőek, ráadásul tényleg finomak, mert azért a kényeztetéshez hozzá vagyunk szokva az ünnepek miatt… Kedvenc szakácsunknak a szeme sem rebbent, már diktálta is a recepteket, aprította a répát, a zellert, a póréhagymát és a paradicsomot.

– Oké, akkor először egy bazsalikomos zöldséglevest ütünk össze – mondta Tamás, miközben szaporán járt a keze. – Mehet bele szinte bármilyen zöldség, amelyet a kamrában találunk, vagy, amelyért le tudunk ugrani a sarki boltba. Javaslom, hogy a fokhagymát ez alkalommal ne reszelve vagy apróra vágva tegyük bele, hanem egy-egy gerezdet egészben. Így ugyanolyan jó ízű lesz a leves, de ha ráharapunk a nagyobb darabokra, akkor igazi fokhagyma-bummban lesz részünk.





– Ez vacsora esetén kifizetődőbb…

– Egyetértek – helyesbített nevetve. – Második fogásként egy közel ötszáz kalóriás ételre gondoltam: kefires fogasra, pennével.

– Tudtál javítani – de miért pont tésztával?

– Azért, mert laktat, de nem üli meg a gyomrot, és mivel tojás nélkül készült durumtésztát használunk, a diétás menübe is beilleszthető. Aki persze, kifejezetten fogyni szeretne, az eheti salátával vagy rizzsel is.

– Olyan ötleted is van, amelyet mondjuk, magunkkal vihetünk a munkahelyünkre?

– Persze, ez a mai harmadik ételünk, az abszolút nullkalóriás, zöldfűszeres túróval töltött paradicsom. Ehetjük sütve vagy nyers formában is. Levágjuk a paradicsom tetejét, és félretesszük a kalapkáját, hiszen ez még fontos kiegészítője lesz ennek a tízórainak – vagy könnyen szállítható ebédnek. A túrót összedolgozzuk petrezselyemmel, durvára őrölt borssal, tehetünk hozzá akár kakukkfüvet, borsikafüvet, kaprot, bazsalikomot is. Ha sütni akarjuk, akkor nagyon forró sütőbe helyezzük, rövid időre, ha viszont nyersen fogyasztanánk, akkor csak ráillesztjük a kalapját, és már kész is. Műanyag dobozkába téve eljön velünk bárhová.





Zöldfűszeres túróval töltött paradicsom

Hozzávalók:
30 dkg túró, 3 szál újhagyma, 1 cs. petrezselyem, só, őrölt fekete bors 8 közepes méretű paradicsom.
A túrót áttörjük, összekeverjük a finomra vágott újhagymával és a petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk, és krémesre keverjük. A paradicsomokat megmossuk, kalapjukat levágjuk, és kikaparjuk a magházukat. A helyükre betöltjük a túrókrémet, visszatesszük a kalapjukat, és fogyasztásig hűtőbe állítjuk. Pirítóssal fogyasztjuk.
Forrón is tálalhatjuk, ehhez 180 °C-os sütőben 10-15 percig sütjük.

A teljes cikket, két másik recepttel a január 10-én megjelenő 2-es Nők Lapja-számban olvashatjátok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top