Aktuális

Rokokó csoportszex

Fülledt budoár, baldachinos ágyon hanyatt fekvõ nõ. Arcán kéjes gyönyör. Kezébõl kihullott a regény, amely felszította vágyait. Rizsparókás férfi figyeli, a kárpit mögé rejtõzve.

Rokokó kukkoló talán, aki leselkedve élvez, vagy egy bizarr aktus előjátékának tanúi vagyunk? A Veszedelmes regény című, gyönyörű rézmetszet szabad utat enged a képzeletnek.

Egyedül abban lehetünk biztosak, hogy a nő kezéből kiejtett könyv egyike, a 18. században kiváltképpen a hölgyeknek tiltott, veszedelmes regényeknek. Különleges kiállítással örvendezteti meg az Országos Széchényi Könyvtár, az erotika pajzán titkaira kíváncsi látogatóit. A Budavári Palota kiállítótermeiben látható könyvritkaságok, illusztrációk egy, nálunk szinte teljesen ismeretlen világba kalauzolnak.

Vissza, az „ész századának” is nevezett 18. századba, a francia felvilágosodás korába, ahol a nagy klasszikusok, Voltaire, Rousseau tudós művei mellett a könnyed, veszedelmesen frivol olvasmányok is megjelentek. Ezeket a tiltott, az ártatlan lányokat úgymond megrontó köteteket csempészek vitték szét egész Európában. Hozzánk is eljutottak, de csak a franciás műveltségű, gazdag műkedvelőkhöz. A kiállítás néhány szép példánya magyar főúri gyűjteményből került az aradi könyvtárba, onnét kaptuk kölcsön. Olvasásuk élvezetéből a hazai nagyközönség ki volt zárva, mert az erős cenzúra miatt 1989-ig nem lehetett lefordítani magyar nyelvre és kinyomtatni, főként nem illusztrálva.







A nap öröme

Mai szemmel érthetetlen, hogy miért kellett száműzni a könyvespolcokról ezeket a gyakran irodalmi értékű, művészi rézmetszetekkel gazdagított könyvecskéket. Valóságos kis ékszerek: lapszélük aranyozott, kötésük bőr vagy selyem. Női kézbe valók, ezért is méretezték kicsire. Ugyanis nők, pazarul berendezett budoárjuk magányában szívesen merültek el az olvasás – és persze az erotika – élvezeteiben. Új szokásukhoz a divat és a divatipar is felzárkózott. Ekkor lett módi az úgynevezett liseuse – olvasóka – nevű, az olvasás kényelmét szolgáló, lenge házi viselet. Hozzá kitalálták az olvasóbútornak a „sezlont”, a hátradöntött támlájú fotelt, a titkos fiókokkal ellátott szekretert, amelyet elneveztek a „nap örömének”. Franciául: „bonheur du jour”. Egyszerre lehetett rajta írni, olvasni és elrejteni benne a szerelmes leveleket.

Elég furcsán hangzik, hogy „gáláns irodalmi műveknek” hívták akkoriban az érzékiséget nemcsak szöveggel, hanem képekkel is felszító könyveket, a kemény pornót is beleértve. Mi egészen mást értünk a „gáláns” kifejezés alatt: udvariasságot, lovagiasságot. A gáláns irodalomhoz tartozik például A karthauzi portás, vagy az 1748-ban megjelent A filozófus Teréz, a nevelésregények paródiája. Ebben Terézt – aki élénken érdeklődik a szex és a filozófia iránt – különféle emberek vezetik be a szeretkezés összes titkaiba. Fantasztikus könyvsikere, mondhatni bestsellere volt ez a 18. századnak. La Fontaine nálunk is ismert állatmeséi szintén hálás témát kínáltak a „gáláns műfajnak”. Rendkívül gáláns, kifejezetten bájos a kiállítás különlegessége, egy porcelán szoborcsoport. Közelebbről megnézve kiderül, hogy a kecses figurák – férfiak, nők – épp egy közös szerelmi aktusra készülődnek. Mi más ez, ha nem rokokó csoportszex? Hiába, nincs új a nap alatt. Még a csoportos szeretkezés ötlete sem a mi fejünkből pattant ki…








Kis könyv – nagy élvezet

Tehát kemény pornó már létezett akkor is. A „szado-mazós” Sade márki – egyebek között – a korbácsoláshoz értett profi módon. Míg a széltében-hosszában közkézen forgó, szerzetescsúfoló A karthauzi portás főleg a szövegében volt trágár. Casanova pedig borzongva élvezte az apácával való bűnös szerelmeskedést. Az óriás fallosz című metszet viszont Gulliverre emlékeztet, a törpék országában. Kiváló grafikai alkotás és akár egy mai hálószobában is jól mutatna.

Kísérőmet, Kovács Ilonát, a kiállítás szakértőjét, társkurátorát, több tabutémájú francia regény fordítóját kérdezem:


– Igazuk volt, van azoknak, akik a libertinus, a szabadelvű irodalmi termékektől féltették, féltik az erkölcsöket?


– Volt valami hátsó gondolatod, miután megnézted Az óriás falloszt? Ám még a franciákról sem mondható el, hogy széles körben vált volna követendő mintává a bölcselkedő Teréz, vagy a könnyű erkölcsű Felícia életformája. Ugyanakkor a francia, sőt, az európai társalgási kultúra és az életművészet máig sokat köszönhet a libertinusoknak. A szabados irodalom jelentősen kitágította – a nyelv és a képzőművészet eszközeivel – az egyéni szabadság határait, a felvilágosodás filozófiájának főáramlatával összhangban, azzal, hogy az élvezethez való jog mindenkinek kijár. A nagy libertinus szerzők – Marivaux, Sade, Laclos – életműve ezenfelül tökéletesen modellezte ennek az egyéni szabadságnak a korlátait és következményeit, ha ezeket a jogokat mások kárára gyakorolják. Bár a korlátlan szabadság élvezését a körülmények ma sem engedik, az élvezethez való jog képzeletbeli kiélése komoly szellemi izgalmat jelent, és némi erkölcsi aggályok legyőzése árán, kitágítja az egyén játékterét.


– Mindenkit vonz az erotika tiltott világa, viszont egyre többeket taszít a napjainkban túltengő közönséges pornó. Hiányzik belőle a kiállított művek, tárgyak kifinomultsága.


– Ami itt látható, az a libertinus művészet csúcsa. De már abban a korszakban is voltak pornográf, sőt, kifejezetten trágár, obszcén művek, azokra is volt vevő. A filozófus Teréz gyönyörű kis könyvecske, kézzel festett képekkel. Több ilyen értékes, kézi festéses, francia könyvritkaságot kaptunk kölcsön, Tony Fekete magángyűjteményéből. Tony híres erotikagyűjtő, magyar származású, és Angliában él.







Kisasszonyok csecsebecséi





Diderot egyenesen a libertinus irodalom paródiájának szánta Fecsegő csecsebecsék című körképét. Ebben az unatkozó szultán, Mangogul, a Kukufa varázslótól kapott csodagyűrűvel szólásra tudja bírni, sőt, hangszerként működteti a kisasszonyok csecsebecséjét. Vagyis a lenti ajkukat…, ha valaki nem találná ki, miről van szó. Sok ilyen csecsebecsét fedezhetünk fel a tárlaton, vicces vagy élethű ábrázolásban. Nagyon szép metszet a Hölgy kutyával. Bár halványan utal a bestialitásra, még sincs benne semmi, ami sértené a jó ízlést. Csak játszik a kiskutyával, és beindítja a fantáziát…

Amikor már azt hittem, minden láttam, ami páros vagy csoportos pozícióban elképzelhető, még mindig találtam újdonságot. Kerékkel felgyorsított szeretkezést. Az erotika akrobatája az, aki ezt a kerekes menetet megússza kéz- és lábtörés nélkül. Úgy tűnik, a nők régen sem riadtak vissza semmitől. A látottak alapján szexuális élvezetekben és kicsapongásokban már akkor felvették a versenyt a férfiakkal, amikor még hírét sem hallották az emancipációnak. Erről is sokat mesélnek nekünk a női csecsebecsék.

(Az kiállítás 2007. december 16-áig megtekinthető, hétfő kivételével mindennap 10-18 óra között. A kicsiket jobb otthon hagyni. A nagyobbak ne mulasszák el! A Veszedelmes olvasmányok – Erotikus illusztrációk a 18. századi francia irodalomban című tárlat hasznos, tanulságos, kultúrált és szórakoztató.)





Még több az e heti Nők Lapjából:





• Ég veled, kombidressz! »
• Szelíd és laktat: krémleves »
• Dolhai Attila: „Szerelmes dalokat énekelek neked!” »
• „Miért jársz iskolába? Otthon a helyed!” »
• Gyógyító energiák hazánkban »
• Segítek világra hozni a kisbabádat! »
• Segítség hiperaktív gyerekeknek  » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top