Aktuális

Adrienne Vittadini, világhírû divattervezõnõ

Ha itthon marad, soha nem nyeri el a Divatszakma Nemzetközi Díját és még számos rangos kitüntetést, amelyeket tervezõi és vállalkozói sikereinek köszönhet...

Messzire kellett elmenni, hogy találkozzon olasz férjével, megvalósítsa álmait, és most itthon is úgy tekintsenek rá, mint olyan hírességre, akire büszkék lehetünk. Ő Adrienne Vittadini.
Adrienne Győrben született, szüleivel 1956-ban menekültek el az országból, és Amerikában kezdtek új életet. A történtek ellenére erős szálak kötik Magyarországhoz, évente legalább egyszer hazalátogat. Fogalmam nem volt, hogy néz ki, mégis rögtön „beazonosítottam”: ez a magas, jó alakú, nem harsány-amerikásan öltözött, kicsit olaszos kinézetű hölgy, csak ő lehet. Mondtam is neki, és nem lepődött meg.


– Mindenki azt hiszi, olasz vagyok. Már csak a nevem miatt is. Elég szokatlan manapság, hogy valaki a férje nevét használja, de nekem nem tetszett a lánykori vezetéknevem: Tot. Később pedig nem volt értelme a változtatásnak, mert Vittadini néven lettem ismert. Ahányszor megkérdezik, hogy olasz vagyok, mindig az a válaszom: nem vagyok olasz. Magyar vagyok.





– Amikor februárban kitüntettek a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével, Szili Katalin, házelnök azt mondta: „Megmutatta, hogy meg tudott maradni magyarnak. Bennünket ez büszkeséggel tölt el”.

– Engem is az, hogy ilyen magas kitüntetésben részesítettek. Már egy kicsit keresgélnem kell a szavakat – állandóan angolul és olaszul beszélek –, ez nem változtat az érzelmeimen. Kicsit az amerikai és a magyar kultúra közös gyermekének tartom magam, miközben hol New Yorkban élek, hol Milánóban. Ismerem a leghíresebb tervezőket, Armanit, Valentinót, de Párizsban is dolgoztam Louis Féraud divatműhelyében, valamint Fizenzében Emilio Puccinál.

– Hogyan sikerült elérned azt, ami sok fiatal lány számára ma is olyan, akár a tündérmese?

– Erős nők között nőttem fel. Úgy neveltek, hogy bárhová dobnak le a világon, muszáj érvényesülnöm. Amikor kimentünk Amerikába, eleinte nehezen boldogultunk. Édesapám orvosi diplomáját nem ismerték el, újból tanulnia kellett, és kitüntetéssel vizsgázott. Példát mutatott nekem, és éreztem, nekem is tennem kell valamit a családért. Úgy végeztem el Philadelphiában a Moore Művészeti Főiskolát, hogy mellette modellkedtem, ruhákat adtam el több üzletben, rajzolással kerestem pénzt, és ösztöndíjat is kaptam. Keményen megdolgoztam azért, hogy megálljak a lábamon.

– Mi kellett ahhoz, hogy már híres divattervezőként önálló vállalkozásba kezdj?

– Édesapám és a férjem biztatása. Ők akarták, hogy legyen végre saját cégem, és anyagilag is támogattak. Engem ugyanis nem érdekeltek az anyagiak. Gigi, a férjem, eleinte csak a pénzügyeket intézte, később betársult. Az volt a célom, hogy olyan ruhákat gyártsunk, amelyek megkönnyítik a nők öltözködését otthon, az irodában és a szabadidős programokhoz. Ehhez jól illettek az alkalmi, elegáns karrierruházataink, valamint a csinos hétvégi viseletek. Később már ágyneművel, fürdőruhával is kijöttünk, és Amerikán kívül a világ szinte minden részén nyitottunk márkabutikot. Londoni áruházakban, Párizsban, Kanadában, Ausztráliában, Svédországban, Olaszországban. Keresték a márkát, mert minőséget adtunk elérhető áron.

– Ezt hogyan lehetett elérni?

– Mi voltunk az elsők, 1968-ban, akik kimentünk Kínába. Így lehetett olcsó konfekciót előállítani a legjobb anyagokból. Óriási sikerünk volt. Elegáns, klasszikus holmikat kínáltunk, nagyon jó áron. Sajnos, azok a régi, egyedi vállalkozások már nem léteznek, a komputerizált nagyipar felfalta a minőségi műhelyeket. Örülök, hogy már nem vagyok a divatszakmában.

– Most mivel foglalkozol?

– Építészettel és luxusingatlanokkal. Jelenleg floridai ingatlanfejlesztésekben és az olasz Alpokban társas építésekben vagyunk érdekeltek. Berendezve adjuk el az épületeket, nagyon magas áron.

– Hogyan fogadtad a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség megkeresését, hogy támogasd törekvésüket, a magyar nők esélyegyenlőségének jobbítására?

– Örömmel. Bár a Magyar Nők Világkonferenciáján valószínűleg nem tudok részt venni – akkor utazom Indiába –, Ferenczi Andreával, a szövetség elnökével megbeszéltem, hogy utána bekapcsolódom a munkájukba. Annál is inkább, mert jövőre Magyar Évadot terveznek Amerikában, és talán lehetőség nyílik arra is, hogy az itteni fiatal divattervezők találkozzanak a kint élőkkel. Szerintem, mi sokkal keményebben dolgozunk a férfiaknál, csak nem mindig tudjuk elérni, hogy ezt elismerjék. Ezért oda kell állnunk a tehetséges nők mellé. Mindenkinek szüksége van a bátorításra.

– Elárulnád, mitől nézel ki ilyen jól?

– Mindennap tornázom. Azzal kezdem a napot. Próbálom megtartani a formámat. Nem kizárólag hiúságból. Korábban nagyon sokat dolgoztam – tíz-tizennégy órákat –, és ez tartotta bennem a lelket. Meg a reggeli torna és a hajmosás. Oldja a feszültséget, egész nap jobb a hangulatom. Most, hogy sokáig voltam itthon, elmaradt a torna, és érzem, hogy minden nadrágom szoros.

– Nálunk nem lehet megállni evés nélkül!

– Nekem mondod? Amikor hazajövök, visszajönnek a régi gyerekkori ízek. Halászlé, rántott hús, tökfőzelék, ahogy a nagyanyám főzte. Egyébként van egy filippínó háziasszonyom, és kiválóan főz „magyarul”. Húslevest, gulyást, még gesztenyepürét is. Megtanulta az édesanyámtól. Úgyhogy New Yorkban is megtartottam a magyar konyhát, felváltva az olasszal.

– Gyereked van?

– Sajnos, nekem nincs, pedig próbálkoztam mindennel, hogy legyen. A férjemnek van egy fia, aki ugyan nem él velünk, de közel állnak egymáshoz. Most is együtt dolgozunk az ingatlanüzletben. Ezenkívül tizenegyszeres keresztmama vagyok. Már képtelen vagyok követni a születésnapokat.

– Innét mit viszel a keresztgyerekeidnek?

– Általában libamájkonzerveket szoktam, vagy huszonötöt, de most nem értem rá vásárolni. Jönnek az aukciók, és érdekel, milyen képek kerülnek árverésre. Magam is szeretek festeni, rajzolni, és imádom a festményeket.

A szép, klasszikus ékszereket is. Keresetlenül egyszerű, sportosan elegáns kabátruhájához nem vett fel mást, csak egy különleges karperecet, nyakláncot és gyűrűt. De azt meg kellett nézni, mindet, egyeként. Nemhiába választották meg Amerikában, a „Nemzetközi legjobban öltözött hírességnek”!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top