Aktuális

Túró a tortába!

A legtöbb családban az ünnepet generációk óta hagyományosan ugyanazokkal az ételekkel, ízekkel teszik emlékezetessé. De azért ne vessük el az újítás esélyét sem! Kipróbálhatunk egy újfajta salátát, köretet vagy süteményt… Például egy Tamás-féle túrótortát!

Van-e, ki a túrót nem szereti? Lehet, de akkor ő megérdemli, hogy tovább böjtöljön, mi pedig ismerkedjünk meg séfünk, Tamás három csodás alkotásával!

Az első, a linzertésztával készülő, igaz, nem dobható össze tíz perc alatt, de állítom: megéri az időt és a fáradságot. Linzertésztával készül, ez Tamás egyik kedvence, és ha felidézzük a néhány hónappal ezelőtti almatortáját, akkor mi is emellett törünk lándzsát. De azért nem kell megriadni, hiszen az idő tetemes részét a sütés, illetve a tészta hűtőben töltött jó egy órája teszi ki. Erre azért van szükség, mert gyúrás közben a vaj felolvad, utána tehát szükség van a hűtésre, hogy „visszadermedjen”.

A hamar elkészülő változat a túrótorták sorában a gyümölcsös-joghurtos, amelyet sütni sem kell, tulajdonképpen tökéletes tavaszi-nyári édesség. A húsvét nehezebb ételeit éppen ezért egészíti ki nagyszerűen.

És itt a harmadik, a sós változat. Az újságírót Tamás abban a pillanatban nyerte meg az ügynek, amikor elhúzta orra előtt a kész, illatfelhőt maga után húzó kerekséget. Micsoda illat! Nem beszélve egyéb erényekről. Illetve beszélve, mert ugye ez a feladat. Tehát: egy kiló túró és hét deci joghurt kell hozzá, de a végén senki sem bánja majd, higgyék el! Tamás szerint az általa használt rukolán kívül, a torta készülhet póréhagymával, parajlevéllel, leforrázott brokkolival vagy olívabogyóval. Különösebb díszítést nem igényel, semmi szükség arra, hogy a külcsín elterelje a figyelmet a belbecsről.

Jó húsvéti étvágyat!


Túrókrémtorta


Hozzávalók: 50 dkg túró, 5 dl tejszín, 2,5 dl tejföl, 1 cs. vaníliás cukor, 17,5 dkg cukor, 1 dkg zselatin fél dl langyos vízben feloldva, fél citrom héja és leve; a tésztához: 3 tojás, 6 dkg liszt, 6 dkg kristálycukor, 1 kk. víz; a formához: vaj, liszt.

A tésztához a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a lisztet, végül a vizet. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és a piskótatésztát lazítjuk vele. Kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve megvárjuk, míg kihűl. Közben elkészítjük a túrókrémet. A krémhez a túrót áttörjük, hozzáadjuk a tejfölt, a citrom levét és héját, a kristály- és a vaníliás cukrot. Nagyon alaposan, legalább 10 percig keverjük. Ezután óvatosan – nehogy megtörjön – beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt. (A tejszínből akkor lehet jó habot verni, ha használat előtt minimum 24 óráig lehűtve tartottuk.) Legvégül gyors mozdulatokkal belekeverjük a zselatint. A kész masszát a piskótára, a tortaformába öntjük, és legalább 12 óráig a hűtőben dermesztjük.

 

Tipp: Felszeletelve, friss gyümölccsel kínáljuk.

További két ínycsiklandozó Tamás-receptet (Sült sós túrótorta, Sült édes túrótorta) találsz a Nők Lapja március 19-én megjelenő, 12. számában!

Még több az e heti Nők Lapjából:

Az írófeleség tükörképe az író férjnek »
Családbarát munkahely, részmunkaidő, távmunka »
Írni, olvasni, számolni – Hogyan tanuljanak a kicsik? »
Müller Péter: mi is az az ezotéria? »
Az első híradós ma már mama »
Vigyázat, támadnak a pollenek! »
D. Tóth Kriszta: Férfitársam »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top