Aktuális

Ínyencboltok mustrája – karácsonyi tippekkel

Látványosan fejlődik a magyar delikát kínálat. Emlékszem, hogy annak idején mekkora csodának számított a Vásárcsarnokban az Ázsia bolt. Új színfolt volt, végtelen kincsesbánya mindazok számára, aki otthon szerettek volna elkészíteni egy thai vagy kínai fogást.

Én is elsőként akkor keveredtem arra, amikor a thai csirkéhez keresgettem galangagyökeret, friss gyömbért és jázminrizst.

Ma már viszont könnyű dolgom van, bárminek az elkészítésére is adom a fejem. Budapesten és környékén sok kisebb-nagyobb delikát boltban válogathatok a minőségi alapanyagok közül, és szerezhetem be a barátaimnak, családtagjaimnak a karácsonyi ajándékokat.

Egy nem teljes körkép:

• Dolce Gastronomia •

A Zeneakadémia tövében megbújó delicatesse elsősorban az olasz konyhára helyezi a hangsúlyt. Az olasz alapanyagok mellett egy olasz séf és a tökéletes enteriőr is biztosítja a hely igazi, olaszos atmoszféráját. Gazdag tésztaválasztékkal, különleges lekvárokkal, sokféle sajttal és igen látványos felvágottpulttal csalogat a hely, ahol lehetőség nyílik szakmai segítségkérésre is, hiszen kérésre a séf segít egy-egy vacsora menüjének összeállításában és az alapanyagok összeválogatásában. Ez a szakmai segítség igen jól jöhet, ha különleges és autentikus vacsorát kívánunk adni.
A bolt karácsonyi kínálata is az olaszok ünnepi szokásait tükrözi. Közel negyvenféle panettoni közül lehet választani, valamit a taljánok kedvenc ünnepi csokoládéból is igen sok szemet gyönyörködtető válogatás kínálja magát. De a különféle lekvárok, színes durumtészták és a széles borkínálat lehetőséget biztosít egy személyesebb ajándékkosár összeállításához.

Dolce Gastronomia
Budapest 1077, Király utca 57.
www.dolce.hu/gastronomia.htm

Astoria delikát

A város szívében lévő delikát bolt első pillantásra a csodás török csempéivel vonja magára a figyelmet, aztán ahogy az ember beljebb merészkedik, úgy szívja magával a kínálat. Az eredetileg ázsiai alapanyagokra szakosodó bolt mára már nyitott a többi földrész konyhái felé, így ígéretes kínálattal rendelkezik olasz, angol és spanyol élelmiszerekből. A termékskála igen gazdag, de azért megmaradt az eredeti vonzalom is, így az ázsiai ételek nélkülözhetetlen alapanyagait is megtalálhatjuk.

Az üzlet vacsoraajánlatokkal is készül a vevői számára. Az alapanyagok mellett elhelyezett lapokon nemcsak a receptek szerepelnek, hanem az az összeg is, amelyből az étel elkészíthető. Így könnyen eldönthető, hogy egy kápráztatóbb vacsora technikailag és anyagilag is belefér-e a keretünkbe.
A bolt karácsonyi kínálatában szerepelnek az egyedi összeállítású ajándékkosarak, a minőségi csokoládék, dzsemek, apró konyhai figyelmességek és jó néhány hungarikum.

Astoria Delikát Csemege
Budapest 1052, Károly krt. 8.
www.belvarosicsemege.hu

Édeni

Igazi lokálpatrióta mesekuckó. A már ötéves múltra visszatekintő bolt őriz valamit a gyermekkorok trafikjának hangulatából, miközben a legkifinomultabb igényeknek is könnyedén tesz eleget. Az üzlet számos színes, gyerekszívet melengető csokoládét kínál az adventi naptárakhoz, a nosztalgiázni vágyóknak kézműves-szaloncukrot, az ínyenceknek pedig 100%-os étcsokoládét és ültetvényes csokoládékat. A lelkes háziasszonyok itt megtalálják a süteményekhez való csokoládépasztillákat, a süthető csokoládérudakat és a díszítéshez használható reszelékeket.
A boltban dolgozók szívesen nyújtanak segítséget ajándékvásárlás esetén is. A megajándékozni kívánt személy ízlését ismerve remek kosarakat lehet összeállítani teából, kávéból és persze csokoládéból. Laktózérzékenyek és cukorbetegek számára is található jó pár ínyencség.

 

Édeni Édességek
Szentendre, Dumtsa Jenő utca 9.
www.csokik.hu

• Keserédes

A Szent István park közelében lévő csokoládébolt egyedi kínálatával tartja fogva a törzsvendégeit. Az ültetvényes csokoládék mellett számos kézműves-csokoládét tartanak, valamint olyan limitált szériás prémium csokoládét, amelyből évi 20 000 darab kerül összesen piacra. A csokoládék mellett a kínálatban helyet kaptak a minőségi mézek is, amik között megtalálható az üzlet saját fejlesztésű, gyümölcsteával ízesített akácméze is. Gyerekek, illetve felnőtt csokoládéőrültek számára kapható csokibérlet, amely az üzletben levásárolható, akár pralinénként is.
A jelenleg még magyar beszállítókkal dolgozó üzlet jövőre már maga is belép a csokoládémesterek sorába, saját bonbonokkal.

 

Keserédes Csokibolt
Budapest XIII. ker., Katona József utca 22.
www.keseredes.hu

• Culinaris

A jelenleg már három bolttal üzemelő delikát nagyon gazdag kínálattal várja a vevőit. Megpróbál minden konyhához alapanyagot kínálni, legyen az mediterrán vagy ázsiai.
A közelgő ünnepekre való tekintettel speciális ajándékcsomagokkal készül, hobbimesterszakácsoknak és önmagukat csupán kényeztetni vágyó ínyenceknek, kifejezetten karácsonyi vacsorához, hangulathoz való alapanyagokkal. Kérésre bármilyen koncepció szerint lehet csomagot összeállíttatni vagy konyhabolond barátainknak főzőkurzusra való belépőt vásárolni. A főzni vágyóknak a karácsonyi menühöz kínál friss fűszernövényeket, francia pástétomokat, spanyol halsonkát, túrront (mézes, mandulás édesség).
A Balassi utcai üzlet mostanában gazdagodott egy bisztóval, ahol gyors ebéd mellett lehetőség van a napi kínálatból magunkkal vinni valami léleküdítő finomságot.

Fotó: Kaunitz Tamás
Fotó: Kaunitz Tamás
Fotó: Kaunitz Tamás
Fotó: Kaunitz Tamás

 

Fotó: Kaunitz Tamás
Fotó: Kaunitz Tamás

 

Culinaris
Budapest 1036, Perc utca 8.
Budapest 1067, Hunyadi tér 3.
Budapest 1055, Balassi Bálint utca 7.
www.culinaris.hu

• La Petite Francaise

A francia házaspár által három éve üzemeltetett aprócska bolt igazi zarándokhelye a francia konyhát, a provence-i napsütést imádóknak. A kizárólag francia termékeket árusító boltban megtalálható minden, ami egy igazi gall karácsonyi vacsorához kell. Kandírozott gesztenyét, libamáj, hagymalekvár, sajttálak, csokoládés fondant és a híres La buche-höz (fatörzs) is kapható minden, sőt még receptet is adnak hozzá. Ajándéknak provence-i nugátokat, mandulás calisson-t és csokoládékat csomagoltathatunk a sokféle szép, mulatságos, jópofa szatyorba, kosárkába, táskába, amely szintén a gallok keze munkája.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top