Aktuális

A mindent elnyelő lepény

Megint itt a hónap vége, amikor az emberek gyakrabban keresnek olyan recepteket, amelyek nemcsak a gyomrot, de a pénztárcát is kímélik. Tamásnak van ötlete a témára…

A mindent elnyelő lepényLepénnyel ne csak a népmesékben és a halak világában találkozzunk! Tegyük az asztalra bátran, hiszen elkészíteni sem nehéz, és az alapanyagokon kívül a fantáziánkat is használhatjuk hozzá.

Hogy mennyire hasonlít a pizzához? Igen, tényleg hasonlít, sőt, szinte teljesen ugyanaz. Kelt tészta kell hozzá, amelyet praktikusan már előző nap elkészíthetünk, így egy hétvégi kirándulás vagy strand után nagyszerű vacsora lehet a családnak, mert csak rá kell dobni a „kiegészítőket”, és betolni a sütőbe.

Ezek a bizonyos kiegészítők pedig igen változatosak lehetnek. A lepény ugyanis készséggel elnyeli az előző napi sült hús maradékát, ha például ledaráljuk, és egy kis tejföllel összekeverve rakjuk a tetejére. De lehet szalonnával, kolbásszal készíteni, halmozhatunk rá zöldségeket, és ha mégsem annyira takarékos az a hóvége, akár sajtot is reszelhetünk rá. Egy kis langyos teával vagy hűs limonádéval tökéletes vacsora, de nagyobb mennyiségben egy baráti társaság bendőjét is megtömhetjük vele. Olyankor ráadásul több változatban is elkészíthetjük.

Jó étvágyat!

Alaptészta (60 perc+15 perc pihentetés)

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 kk. cukor, 2,5 dkg élesztő, 2 cl olaj, 1 dkg tengeri só.

1,5 dl langyos vízhez adjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, az olajat és az élesztős vizet. Géppel vagy kézzel elkezdjük dagasztani. (Ha azt érezzük, hogy túl száraz a tészta, kisebb adagokban vizet adunk hozzá.) Közepesen kemény, rugalmas tésztát kell kapnunk, melyet lefedve, langyos helyen 15 percig pihentetünk. Ezután lisztezett deszkára borítjuk, és kézzel alaposan átgyúrjuk. Két részre osztjuk, és fóliával letakarva felhasználásig hűtőbe tesszük. Ha maradna belőle, még másnap is felhasználható.

Sütés előtt vékonyra nyújtjuk, akkorára, mint a legnagyobb lapos tepsink, amelyik befér a sütőbe. Kiolajazott tepsibe tesszük a tésztát, és az alábbi feltétek egyikét rátéve 200 °C-ra előmelegített sütőben ropogósra sütjük.

A mindent elnyelő lepény
A mindent elnyelő lepény
A mindent elnyelő lepény

 
A Nők Lapja május 27-én megjelenő, 22. számából megtudhatod, milyen feltétekkel lehet még ízletesebbé tenni a lepényeket…

 

Éljen a 120 éves Fővárosi Nagycirkusz!Még több az e heti Nők Lapjából:

Hernádi Judit: Mindig féltek tőlem a férfiak! »
D. Tóth Kriszta: Legszépebb lettem »
10 dolog, amiért érdemes felnőni… »
Tippek tévézéshez és számítógépes munkához »
Kedvenc mesehősöd majd kihúz a bajból »
Éljen a 120 éves Fővárosi Nagycirkusz! »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top