Aktuális

Közszolgálatért rajong a magyar nő?

Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy az elmúlt héten a 18-49 év közötti tévénéző magyar hölgyek körében a legnézettebb műsor az RTL Klub Fókusz című közszolgálati műsora volt.

Majdnem 45%-os nézettséggel úszott fel az élre, szorosan a nyomában a Barátok közttel, utóbbi is javítva a mostanság gyengélkedő eredményein, bő 43%-ot hozott. De itt van már a trónkövetelő, a mérgezéses-öngyilkosságos balhét pörgető Jóban Rosszban,  ami alig 35%-nyi nézővel is bronzérmes lett ebben a körben. Az az igazi kérdés, hogy hogyan alakul majd ez a csata, ha a tv2 ismertté vált tervei szerint szinte teljesen azonos műfajú versenytársakat uszítanak azonos időben az RTL-es műsorokra.

Abban viszont már semmi meglepetés nincs, hogy a lista további részén jól szétterpeszkednek az RTL-es műsorok: negyedik a vasárnap este nyolckor vetített Fedőneve: takarító című mozifilm, őt a Vacsoracsata követi, majd jön a két új kedvenc, Dr. Csont és A mentalista, mindketten percenkénti 340ezer körüli nézőt szereztek a csoportban. És még mindig RTL, mindig sorozatok: a New Yorki Helyszínelők majdnem 33%-os, míg a Cobra 11 közel 29%-nyi nézettséget hoztak a csatornának. A top10-et a végén menti 8:2-re a tv2: a Napló 28,69%-kal lett a tízedik.

Izgalmas csatákat azonban a lista végén is találunk: a Heti Hetest most megverte a Frizbi, igaz, alig háromezer néző a különbség. Gyenge a Legyen Ön is Milliomos! jelen szériája is, 23. helyre volt jó – ez az igazi dupla vesztes szituáció: Vágónak a tv2-n nem megy, Vágó nélkül meg az RTL nem tud mit kezdeni a formátummal. Ami viszont biztos, hogy döglött hal van a tortán: a tv2 egykori ásza, a celebes főzőműsor immár a 28. helyre szorult, nem is emlékszem ilyen rossz eredményre ettől a műsortól. Pedig a formátummal nincs baj, hisz az RTL-es Vacsoracsata most is rendre az élbolyban végez.

A hét legfontosabb tanulsága azonban most az, hogy a tévénéző érzékeny szeizmográf, és a Fókuszhoz hasonló, naponta új témákkal jelentkező műsorok kapcsán igenis tud differenciálni. Ha aznap érdeklik a kiválasztott hírek, akkor egekbe nyomja a nézettséget, de ha untatják, már nyúl is a távirányító után – és itt nincs egy stabil Berényi Miklós, aki egy „nagyon” őrült telefonhívással a fotelbe szögezi a nézőt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top