Aktuális

Innovációk, amelyek megváltoztatták a nők életét

El tudná képzelni életét melltartó, nylon harisnya vagy automata mosógép nélkül? Ma már nehéz elhinnünk, hogy ezek a tárgyak forradalmi változást hoztak a nők életébe, és hozzájárultak a XXI. századi modern nő megszületéséhez. Az Ariel bemutatja a Nagyszerű innovációk nőknek című köztéri, ingyenesen látogatható kiállítást, amely a nőknek készült újításokat ünnepli. Az élmény valóban óriási!

Időpont: 2010. március 8. – április 8.

Helyszín: Budapest, Gödör (Erzsébet tér)

 

Nagyszerű innovációk, amelyek megváltoztatták a nők életét

Lehet, hogy mi nők, néha bonyolultnak tűnünk. Ez azonban csak a látszat. Valójában imádjuk az egyszerű dolgokat! Minél egyszerűbb egy megoldás, annál valószínűbb, hogy használni is fogjuk. És minél könnyebbé teszi az életünket, annál inkább számítunk rá, hiszen az egyszerű általában jobbat, nagyszerűbbet, könnyebbet és gyorsabbat jelent.

Íme, néhány olyan innováció, amely minden egyes nap jelentősen megkönnyíti a nők életét.

1910-es évek

A modern melltartó

A melltartó feltalálása előtt az „intim” ruhaneműt a szorosra húzott fűző jelentette. A melltartó megjelenésével azonban teljesen átalakult a női alsóneműről való vélekedés. Ettől fogva valóban intim fehérneműről beszélhetünk.

Az amerikai Mary Phelps Jacob az első modern melltartót szobalánya segítségével konstruálta az estélyijéhez, méghozzá két zsebkendő és egy rózsaszín szalag összevarrásával. A 20-as években a vékony csípőjű, kismellű, fiús nők divatja idején a melltartók nem a keblek hangsúlyozását és megemelését szolgálták, sokkal inkább a leszorítását, egészen az évtized végéig, amikor is megjelent az első mellet kiemelő, kosaras, merevített darab, s ezzel párhuzamosan a számozás is. A melltartó napjainkban legalább annyira divatkellék, mint amennyire praktikus ruhanemű.

A nadrágkosztüm

1920-as évek

A női egyenjogúság legmarkánsabb XX. századi szimbóluma. A 20-as évek közepétől már nemcsak sportruházatként viselnek a hölgyek nadrágot, hanem megváltozott társadalmi és gazdasági szerepüket is hangsúlyozzák a férfi ruhatárból kölcsönzött viselettel. A világháború alatt a fronton harcoló férfiakat a nők kényszerültek helyettesíteni korábbi munkájukban, s az új munkakörök kényelmes és praktikus ruhatárat igényeltek. A nadrágkosztümöt először Coco Chanel emelte be a modern nő ruhatárába, számos fiús elemmel együtt. Greta Garbo és Marlene Dietrich stílusával egyenesen összeforrt ez a viselet. A nadrágkosztüm másodvirágzása a 60-as években következett be; Yves Saint Laurent kollekcióiban a férfi öltönyöket imitáló nadrágkosztüm a nők szexuális felszabadulását demonstrálta.

1950-es évek

Innovációk, amelyek megváltoztatták a nők életét Az eldobható pelenka

Miután Marion Donovan egy szép napon megelégelte a piszkos textilpelenkákkal való vesződést, úgy döntött, megtervezi azt a pelenkát, ami majd szárazon tart minden kisbabát. Leült varrógépe elé egy zuhanyfüggönnyel, és jó néhány sikertelen próbálkozás után megalkotta a vízálló pelenkabevonatot. Egyszerű, mégis nagyszerű ötlet volt, amelyet Donovan 1951-ben szabadalmaztatott is. Hála neki, a modern anyukák többsége ma már a piszkos pelenkákkal együtt a pelenkázással járó gondok többségét is kihajíthatja a szemetesbe.

1970-es évek

A gurulós bőrönd

Az utazás mindig is vonzotta a nőket, de az előkészületekkel járó stressz már kevésbé. Az állandó kérdés, hogy mit vigyünk magunkkal, és mi maradjon itthon, a bőrönd mérete miatti folyamatos kompromisszumok, és a gondolat, hogy alig fogjuk tudni elcipelni a liftig… brrrr. A 70-es évek végre meghozta a megoldást az utazó nők számára. Sajnos a feneketlen bőröndöt nem, de a gurulós bőröndöt sikerült feltalálni. Bár abban nem tud segíteni, hogy mit vigyünk magunkkal, de az utazást biztosan megkönnyíti.

A 2010-es év

Vajon milyen újítás könnyíti meg 2010-től a nők életét? Március 8. után kiderül…

 

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top