Aktuális

Hogyan teremtődik a pénz?

A múlt heti cikkünkből megismerhetted, a pénz kialakulásának történetét, ezen a héten pedig megtudhatod, hogyan is kerül be a pénz a forgalomba - honnan is van a pénz?

A pénz egy olyan csereeszköz, ami hosszú fejlődés folyamán alakult ki, és a gazdasági szereplők között megteremti a kapcsolatot, valamint közvetítő szerepet tölt be a tranzakciók folyamán.

 

5 fontos funkciója van:

Értékmérő – A termékek árát pénzben határozzák meg, ezért a termék értéke megegyezik az árával.

Forgalmi eszköz – Az áruk forgalmát közvetíti, mint csereeszköz.

Fizetési eszköz – Az áru és pénz cseréje a pénz fizikai jelenléte nélkül valósul meg, vagyis adós-hitelezői viszony lép fel.

Felhalmozási funkció – A pénz alkalmas arra, hogy felhalmozzák, és később költsék el, vagy a pénz kamataiból tegyenek szert jövedelemre.

Világpénz funkció – Az előző négy funkciót egyben képes betölteni, mint az euro.

 

Hogyan teremtődik a pénz?

 

Na de lássuk, hogyan teremtődik a pénz?

Azt már előző cikkünkben kifejtettük, hogy a mai modern pénz, hitelpénz, vagyis olyan bankpasszíva, amely képes betölteni a pénz funkcióit.

Hitelnyújtással, értékpapír vásárlással, illetve valuta/deviza vásárlással kerül be a forgalomba.

 

Pénzteremtés hitelnyújtással – Egy vállalkozás kérésére a bank a betétszámlán jóváírja a kért összeget, az ügyfél ezt elköltheti, és kötelezettséget vállal arra, hogy egy későbbi időpontban visszafizeti. Így lesz belőle számlapénz, amit a bank teremtett.

 

A deviza/valuta és értékpapír is számlapénzt teremt. A bank a vállalkozástól megvásárolja a devizát, aminek forintban számolt ellenértékét jóváírja a számláján, az értékpapírnál az értékpapír értékét vásárolja meg a bank, és ezt az összeget írja jóvá a számlán.

 

A pénz forgalomból való kivonása, pedig ennek a folyamatnak a fordítottja, vagyis a hitelek törlesztésével, illetve a valuta és értékpapírok eladásával történik.

 

A bankok által ilyen módon kibocsátott pénz egy része jövedelemmé válik, a mi számunkra. Ez az a pénzt, amit elkölthetünk, amiből adót fizetünk, amiből megtakaríthatunk, befektethetjük, és természetesen ebből törlesztjük a hiteleinket is. A hitel visszafizetésével pedig újra visszajuttatjuk a pénzt a bankba. Ezzel a bank által teremtett pénz kikerül a forgalomból, majd a körforgás újraindul.

 

Ezzel a cikkel végére értünk „száraz” tananyagnak, ami a bevezetőt nyújtja azokhoz a további cikkekhez, amelyekben megtanulunk mindent, a mit a pénzügyekről tudni kell.

 

Előző cikkünket itt olvashatod >>>

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top