Aktuális

Így tarthatjuk titokban, mit néztünk a neten!

Ha nem akarjuk, hogy más is megnézhesse, mit nézegettünk az interneten, a megoldás: InPrivate böngészés. Csak egy két-kattintás az Internet Explorer 8-ban, és máris biztonságban vagyunk - mi is és az adataink is.

Rengeteg okunk lehet arra, hogy el akarjuk titkolni mások előtt, pontosan mit is böngésztünk az interneten. Ott van mindjárt a “magánszféra” szó, de ha ez nem lenne elég, rengeteg olyan szituáció lehet, amikor kellemetlenséget okoz, ha valaki belenéz az előzményeinkbe. Nem kell semmilyen “aljas, hátsó szándékból elkövetett internetezésre” gondolni, az is elég, ha a férjünk vagy a gyerekünk belefut a weboldalba, ahonnan a meglepetést szereztük be neki a születésnapjára.

Így tarthatjuk titokban, mit néztünk a neten!

 

Titokban, a saját gépünkön

 

Ahhoz, hogy a gépünkön ne maradjon nyoma a netes tevékenységünknek, az úgynevezett InPrivate böngészést kell bekapcsolnunk az Internet Explorer 8-ban. Ehhez csupán a Biztonság (angol böngészőkben Safety) menüpontra kell kattintanunk, és kiválasztanunk az InPrivate Browsing sort. Ha nincs kedvünk kattintgatni, billentyűkkel is elindíthatjuk, méghozzá a Shift, Ctrl és a P gombok egyidejű lenyomásával. Erre felugrik egy új ablak, ahol a weboldalak címének bevitelére szolgáló sor elején máris látható a feltűnő InPrivate megjegyzés. Ez jelzi, hogy sikerült aktiválnunk a “titkos netező” üzemmódot, tehát máris kezdhetjük keresgélni a meglepetés ajándékokat a férjnek-gyereknek. Ha végeztünk titkosügynöki teendőinkkel, csak becsukjuk ezt az ablakot, és senki nem fogja megtudni, miben sántikálunk.

Így tarthatjuk titokban, mit néztünk a neten!

 

Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem célszerű mindig ilyen üzemmódban használni a böngészőt, illetve hogy egyáltalán, miért tárolja el a böngésző a “múltunkat”. Ez alapvetően egy kényelmi funkciónak indult, hogy gyorsabban töltődjenek be az oldalak. Abban is segíthet, hogy könnyen visszakereshessük, milyen weboldalakat is látogattunk, ha időközben kiment a fejünkből a címe. Az ilyesmi hasznos tud lenni – ha nincs éppen titkolni valónk.

Természetesen nem az Internet Explorer 8 az első böngésző, ami képes törölni az előzményeket. Ezt korábban is meg lehetett oldani, csak nehézkesebben ment, mélyebbre kellett “túrni” a menüben, és mindig utólag kellett gondoskodni a “nyomok eltüntetéséről”. Az Internet Explorer InPrivate böngészési módjában ilyesmire nem kell külön odafigyelni utólag, elég, ha az elején elindítjuk.

Így tarthatjuk titokban, mit néztünk a neten!

 

Titokban, a figyelő oldalak előtt

Számos olyan oldal vagy tartalomszolgáltató van, ahol valakik figyelik, mit csinálunk, mit keresünk, miről olvasgatunk. Az ilyen tevékenységet általában észre sem vesszük, egészen addig, amíg nem fogad egy oldal minket azzal a második látogatásunkkor, hogy “szerintem téged érdekel ez meg ez a termékünk, hiszen a múltkor is ilyesmit nézegettél”. Ezek az adatgyűjtő hálózatok sokszor nem is az adott weboldal gazdái, hanem olyan szolgáltatók, akik több weboldalba épülnek be egyszerre. Alapvetően nem ártalmas az ilyen jellegű adatgyűjtés, de alapvetően zavaró lehet, hiszen mi tudjuk, mit keresünk, nem kell, hogy más mondja meg helyettünk.

Ezek ellen is van orvossága az Internet Explorer 8-nak, ez a szolgáltatás InPrivate szűrés névre hallgat. Az InPrivate böngészéshez hasonlóan ezt is a Biztonság menüpontban tudjuk elindítani, ebben az esetben nem indul külön ablak. Itt akár testre is szabhatjuk a szolgáltatást. Például beállíthatjuk, hogy automatikusan működjön, vagy csak az általunk kiválasztott oldalakon tiltsa le a böngészési információink továbbküldését. Ha ezeket beállítgattuk, máris indulhat a nagy ajándékvadászat. Szeretteink előtt nem hull le a lepel a meglepetésekről idő előtt – hacsak mi el nem szóljuk magunkat.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top