Aktuális

Van, akinek tilos a napozás?

A napfény egészséges. Javítja a hangulatot, szép barnává varázsolja a bőr színét, és erősíti a csontozatot, hiszen hatására D-vitamin képződik. Ám mindez csak akkor igaz, ha ésszerűen, megfelelő faktorszámú fényvédőkkel, a reggeli és az esti órákban napozunk. A déli napfény azonban veszélyes! És bizonyos esetekben, szigorúan tilos napozni.

A bőrgyógyászok és a napozás ártalmainak kiszűrésére szakosodott kozmetikumokat gyártó cégek évek óta fújják a riadót: a mértéktelen napozás káros, bőrrákot idézhet elő.

– A napra nem szabad kifeküdni délelőtt tíz és délután fél négy között, mert rendkívül veszélyes. Az ózonréteg vékonyodása miatt, olyan szintű a káros sugárzás, amit még az egészséges bőr, az egészséges immunrendszer sem képes kompenzálni – mondja szakértőnk, dr. Szoboszlai Erzsébet bőrgyógyász. – Ezen túl pedig minden bőrgyógyásznak kötelessége elmondani, hogy vannak olyan esetek, amikor szigorúan tilos a napra menni. Teljesen persze kivédhetetlen a sugárzás, hiszen járunk az utcán, óhatatlan, hogy ránk süssön a nap. Ezért nemcsak strandoláskor, hanem minden szabadban töltött időszak előtt ajánlott a fényvédelem.

Van, akinek tilos a napozás?

Tilos napozni!

Bizonyos gyógyszerek szedése esetén

Minden vényre és vény nélkül kapható gyógyszer dobozában ott a betegtájékoztató, amelyet ajánlott elolvasni. Több olyan gyógyszer van forgalomban, amely fényérzékennyé teszi a bőrt. Aki tetránkészítményeket, szulfonamid tartalmú szereket szed, annak nem szabad napozni. Jó esetben ezt a gyógyszert fölíró orvos is elmondja a betegnek. Aki ilyen orvosságot kap, és kimegy a napra, számtalan tünetre számíthat. Bőrpír megjelenése, ödéma, erős viszketés, kiütések megjelenése – mind szóba jöhetnek. Gyorsan alakul ki a súlyos gyulladás. Ha ez bekövetkezik, a gyógyszer alkalmazását azonnal föl kell függeszteni, és antihisztamint tanácsos szedni. Az ilyen hatóanyag tartalmú szerek szedése után még egy hétig nem szabad napozni, ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a szervezetből kiürüljenek.

Kozmetikumokkal kezelt bőrrel

dr. Szoboszlai Erzsébet bőrgyógyász
dr. Szoboszlai Erzsébet bőrgyógyász

A smink, a különféle alapozók, pirosítók fényérzékennyé teszik a bőrt. Sminkelt arccal, nyakkal, dekoltázzsal nem szabad napozni, a bőrt napozás előtt alaposan le kell tisztítani! A kozmetikumokban található bergamott- és egyéb olajok, alapanyagok, napozás után bőrhibákat okozhatnak. Általában az arcon, a nyakon jelennek meg a barna foltok, amitől sok nő kétségbeesik. A nyakra, arcra fújt parfüm olajai is okozhatnak bőrgyulladást, foltosodást. Ma már kaphatók olyan alapozók, amelyek fényvédőt tartalmaznak, ezek kiválóak nyáron, napfényes időben, de csak utcai használatra, nem pedig strandolásra.

Bizonyos betegségek esetén

Számtalan olyan bőrbetegség létezik, amelyek megléte estén nem, vagy csak nagyon magas faktorszámú fényvédelem mellett lehet napra menni. Ilyen az autoimmun-betegség, a lupus-szindróma és a sokak által ismert vitiligo, amikor fehér pigmenthiányos területek, foltok jelennek meg a bőrön.

Herpesszel, rozáceás arcbőrrel – amikor apró piros hajszálérrepedések vannak az orcán – nem tanácsos napfürdőzni, mert nő a bőrtünet mérete.

Daganatos betegeknek, kemoterápia alatt és után tilos, a magas vérnyomásban szenvedőknek pedig csak nagyon óvatosan javasolt.

A terhesség alatt sem szabad túlzásba vinni, hiszen megjelennek az úgynevezett májfoltok, továbbá a napozás növeli a koraszülés esélyét is.

Akinek volt már bőrtünete egy fűben fekve történt napozás után, soha nem felejti el, mi az a dermatitisz striata pratensis, vagyis a vonalas bőrgyulladás. Ezt az elváltozást a fű nedve és a napfény együttesen okozza, és a kép igen riasztó. Előzmény nélkül bármely korban előjöhet, ezért árnyékban se feküdjünk közvetlenül a fűbe!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top