Aktuális

Tartsd fiatalon az agyad!

A memória romlása nem csupán a kor előrehaladtával érint bennünket. A rossz pszichés állapot is rontja az emlékezetet. Az éltető kreatív agytorna, a neurobic egy új módszer, amely segít az agy frissességének megőrzésében.

Világszerte számtalan kutató munkálkodott a neurobicgyakorlatok kidolgozásán, hogy azok a kívánt agyterületeket, idegpályákat mozgassák meg. A gyakorlatok egyszerűek, bárki által elvégezhetők, ám ezeket nem kell napi rendszerességgel végezni, mint a hasizomtornát, hanem kúraszerűen, optimizmussal, bízva abban, hogy nemcsak képesek vagyunk megőrizni az agyunk frissességét, hanem fokozni is tudjuk hatékonyságát.

– A neurobic új módszer, mely tudományos alapokra épül – kezdi Merza Péter neuropszichológus. – Alapvető felfedezések izgalmas keveréke, több érzékterületet érintve. Könnyen követhető gyakorlatok, amelyek bármely korban elkezdhetők. Lényegük, hogy időről időre stimuláljunk kevésbé vagy alig használt területeket az idegrendszeren belül.

Nem emlékszünk, hova tettük a lakáskulcsot? Hogy mi volt fölírva az otthon hagyott bevásárlólistára? Kérdés, hova parkoltunk le a zsúfolt belvárosban? Képtelenek vagyunk megérteni az új mobilunk használati utasítását? Netán egy beszélgetés közben, nem jut eszünkbe Brad Pitt neve? Mindegy, hogy hol, miért vettük észre a memóriaromlást, mindegy, hogy harminc- vagy hatvanévesek vagyunk, próbáljuk ki az agytornát!

– Az agy működéséről nem kell sokat tudni, elég, ha azzal tisztában vagyunk, hogy az agykéreg felel az emlékezetért, a nyelv az elvont gondolkozás képességeiért. Az agy a beérkező információkat fogadja, rendezi, megfelelő helyre küldi, így irányítva tetteinket, és a legfontosabb információkat elraktározza. S tudni kell, sok a tartalékunk, agyunkat nem tudjuk határértékéig kiterhelni, csak használnunk kell – mondja Merza Péter.

A szakember szerint nem jó, ha egy rutin szerint élünk, mert a rutin beszűkíti agyunk természetes kreativitásának határait. Ha bárki végiggondolja egy átlagos napját, megérti, miféle rutinra gondolunk. Régen, őseink kiszámíthatatlan világában a rutin a mindennapi betevőt, az éjszakai menedék megtalálását jelentette. Századunkban ennek nem vagyunk kitéve, kiszámíthatóbb minden, ezért több a rutin, az ilyen jellegű cselekedetek végzése viszont az agy kapcsolati rendszereit csak minimálisan veszi igénybe. Az az izom, szerv, idegpálya, agyterület pedig, amelyet nem használnak rendszeresen, egy idő után „berozsdásodik”.

 

A mindennapokban – másként

A gyakorlatok közül válassz ki kettőt, és azt végezd egy héten át naponta! Aztán tarts két-három hét szünetet, és jöhet az újabb tréning. Jó agymunkát!

 

1. Amikor hazatérsz a munkából, vagy esténként, egy órán át használd úgy a bal kezed, mintha az a jobb volna. Emelj, hajtogass ruhát, vajazz meg egy szelet kenyeret, mosogass, csavarozz! Ha olvasol, ballal lapozz, ha tévézel, a távirányítót is ezzel a kezeddel kezeld. Lefekvés előtt bal kézzel moss fogat!

2. Zuhanyozz becsukott szemmel! Így nyisd és zárd el a csapot, így állítsd be a víz hőfokát, így nyúlj a szappanért, a törülközőért. Ha sikerült megtörölközni, még mindig csukott szemmel keresd meg a köntösöd, pizsamád, és öltözz föl. Térbeli érzékelésed, memóriád, tapintásod fejlődik így, agyadnak olyan pontjait aktivizálod, amelyeket alig használsz. (A balesetek elkerülése érdekében lassan cselekedj!)

3. Amikor főzöl, zöldségeket, fűszereket aprítasz, ne rutinszerűen tedd. Mindent tapints át mindkét kezed minden ujjával, nézd meg a formákat, szagolj meg mindent, és nyersen (megmosva) kóstold végig, ami az asztalodon van! Az összes érzékszervedért felelős agyrészeket dolgoztasd meg!

4. Itt a nyár; nyaralj másképp, mint azt megszoktad. Ha sokat olvasol, most sétálj. Nézz meg sétád során minden épületet, növényt alaposan, gondolatban kapcsolj hozzájuk hangokat. Ha vízparton szoktál nyaralni, most tervezz aktív pihenést. Kocogj, iktass be egy-két keményebb és hosszabb – félnapos – túrát vagy biciklizést! Ha eddig aktívak voltak a pihenéseid, most kísérelj meg olyan nyaralást, ahol „lógatod a lábad”, fekszel a parton, nézed, figyeled az emberek rezdüléseit. Érezni fogod a különbséget.

5. Játszd azt családoddal egy-egy alkalommal, hogy szinte néma csendben vacsoráztok! Se zene, se tévé, se telefon ne zavarja az étkezést! A verbális kommunikáció hiánya különféle asszociatív késztetéseket hív majd elő. Meglátjátok, különös dolog repetát, sót kérni szavak nélkül. Vacsora után beszéljétek meg, kiben mi zajlott, mi mindenre gondoltatok!

Tartsd fiatalon az agyad!

6. Ugye, a kávé illata megszokott, és a reggelhez kötődik leginkább? Vásárolj egy vanília-, rozmaring- vagy citromillóolajat, és helyezd azt az éjjeliszekrényedre! Reggel, amikor fölébredsz, nyújtózz egy nagyot, majd szagolj bele az üvegcsébe, szippants néhányat, lélegezz jó mélyeket, esetleg néhány cseppet dörzsölj szét a tenyereden! Az új illat új idegpályákat mozgat meg.

7. Időről időre vezesd autódat vastag munkakesztyűben vagy vastag egyujjas kesztyűben! A tapintás mellett a bőrnek hideg- és melegérzékelő, valamint nyomásérző receptorai is vannak. Ha tompítjuk a tapintást, a nyomásérzékelő idegvégződéseket sarkalljuk munkára, és ezáltal új idegpályákat mozgatunk meg. Ezt a gyakorlatot csak jó idő esetén végezzük! A kesztyűben végzett házi- vagy kerti munka is ugyanezt eredményezi. Tartsd szem előtt a KRESZ előírásait, és csak a forgalomtól távol gyakorold ezt a próbát!

8. A szex, azon túl, hogy a testi-lelki egészség elengedhetetlen része, jó hatással van az agyra, az idegrendszerre. Másnaponkénti szeretkezéssel tervezz meg tíz napot! Válassz az alábbi „segítők” közül minimum kettőt, hogy fokozza az élvezetet, és a lehető legtöbb idegpályáját stimulálja. A szakember kínálata az alábbi: zene – komoly- és romantikus könnyűzene –, gyertyafény, levendula-masszázsolaj, jégkocka, citromillóolaj, meleg vízzel telt palack, pezsgő, néhány szál illatos virág, füstölő, méz, néhány apró gyümölcs, félhomályos szoba, forró tea. Amit kiválasztasz, azt az adott napra készítsd a hálószobába! Ne feledd, a variációk száma végtelen, s a módszer a hosszú ideje tartó házasságokban is bevált, hiszen az újdonság erejével hat. Meg fogod tapasztalni, mennyire kellemes, ha szex közben tudatosan megdolgoztatod minden egyes érzékszerved, és nem rutinból látsz, hallasz, tapintasz, szagolsz és ízlelsz.

 

 

Párosítási példák:

levendulaolajos masszázs – vaksötét szobában,

pezsgőzés – füstölőillattal,

komolyzene – jégkockás talp- és tenyérmasszázs – fényár,

forró tea – romantikus könnyűzene – gyöngyvirágok,

gyertyafény – párolgó citromolaj – mézes gyümölcsfalatok,

könnyűzene – tánc – hőkezelés a háton, a meleg vizes palackkal.

(És nem árt kipróbálni úgy sem, hogy éppen nem lát, nem hall, nem tapint, nem szagol és nem ízlel.)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top