nlc.hu
Aktuális
Kritikus tömeg – A hazai bringás társadalom számokban

Kritikus tömeg – A hazai bringás társadalom számokban

Friss országos adatok szerint szépen lassan nő azoknak a száma, akik a tömegközlekedési eszközök vagy az autó helyett inkább két keréken jönnek-mennek a munkahelyükre, iskolába vagy túrára.

Tények a hazai bringásokról: Kritikus tömeg - A hazai bringás társadalom számokban

  • Májusban a teljes 15 év feletti magyar lakosság 49%-a használt kerékpárt közlekedésre vagy túrázásra. Ez 9%-kal magasabb arány, mint az előző negyedévben.
  • Közlekedési eszközként a magyar lakosság 47%-a használt kerékpárt országos szinten. Ugyanez az arány Budapesten 18% volt.
  • A budapesti lakosságon belül a 15–29 éves korosztályban volt a legnagyobb a kerékpárral közlekedők aránya (e korosztály 26%-a használta kerékpárját közlekedésre). 
  • A fővárosban egyértelműen a felsőfokú végzettségűek közlekedtek kerékpárral a legnagyobb arányban, s az iskolai végzettség szintjének csökkenésével párhuzamosan csökkent a kerékpáros közlekedési kedv.
  • A vizsgált időszakban a kerékpárt közlekedési eszközként használók 38%-a mindennap közlekedett kerékpárjával, míg a magyar lakosság 12%-a túrázott kerékpárral, Budapesten ugyanez az arány 16% volt.
  • A szabadidős kerékpározás aránya magasabb volt a felsőfokú iskolai végzettségűek és a magas státuszúak között (egyaránt 19%). 

Kritikus tömeg - A hazai bringás társadalom számokban

Még több bringázás

2010 tavaszától a Magyar Kerékpárosklub negyedévente országos reprezentatív adatokat publikál a magyarországi kerékpárhasználat alakulásáról. A most közreadott adatok a kerékpárhasználatra vonatkozó kutatás második hullámának eredményeképp születtek. A kutatás során 1000, 15 éves vagy idősebb magyarországi állandó lakost kérdeztek arról, hogy az adatfelvétel előtti két hétben hány napon használták a kerékpárt közlekedési céllal, és hány napon ültek kerékpárra túrázás/kirándulás céljából. A válaszadók közül azt tekintették kerékpárral közlekedőnek, aki a kutatás előtti 14 nap alatt legalább egyszer használta bringáját a fent említett célokra. 

A kutatás részletes eredményei letölthetők a www.kerekparosklub.hu honlapról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top