nlc.hu
Aktuális
Andy Vajna türelmet és időt kér a filmesektől

Andy Vajna türelmet és időt kér a filmesektől

Még nincs pontos terv a magyar filmes problémák megoldására, jelenleg a csőd szélén álló filmipar helyzetének feltérképezése zajlik. Andy Vajna, a filmszakma megújításáért felelős, frissen kinevezett kormánybiztos azonban három hónapon belül szeretne kész programmal előállni.
Andy Vajna türelmet és időt kér a filmesektőlOlvass tovább!
7+1 kötelező szerelmesfilm

Ezt a Berlini Filmfesztivállal egy időben zajló Cinema Total nevű eseményen mondta el, amelyen a Nők Lapja Cafe is részt vett.

– Azt kérem mindenkitől, hogy adjon nekem időt, és majd akkor ítéljen, ha már látták a kész javaslatot. Én sem mondok kritikát egy filmről anélkül, hogy megnézném – emelte ki a berlini Collegicum Hungaricum által szervezett eseményen a kormánybiztos, aki azon kívül, hogy részt vett a beszélgetésen, nem nagyon válaszolt külön újságírói kérdésekre, így a Nők Lapja Cafénak is azt mondta, hiába vannak további kérdéseink, ő annyit tud mondani, amennyit nem sokkal korábban hallottunk tőle. Így például arra sem kívánt válaszolni, hogy rögtön igent mondott-e a kormánybiztosi felkérésre, vagy azért elgondolkodott rajta. Az Indexnek annyit még elmondott: gratulál Tarr Bélának, hogy A torinói ló című alkotása bejutott a Berlinale versenyprogramjába, reméli, hogy a magyar rendező filmje nyer majd a fesztiválon.

Andy Vajna türelmet és időt kér a filmesektől– A célom az, hogy egy működőképes, jó rendszer tervét dolgozzam ki. Ehhez azonban még időre van szükségem, hiszen három hét kevés volt erre. Jelenleg még vizsgáljuk a helyzetet, de a tervem az, hogy 60–90 nap múlva kész megoldási javaslattal állok elő. Tudom, hogy a filmes szakmában most sokan boldogtalanok és frusztráltak, ráadásul mindenki dolgozna, ezért ígérem, igyekszem gyorsan megoldani a helyzetet – mondta Vajna, akinek kinevezésével kapcsolatban volt olyan, aki szóvá tette: Andy az USA-ban szerzett filmes tapasztalatokat, így nem tudja azt, hogy Európában miként működnek ezek a dolgok.

Vajna azt mondta: a feladat nagy kihívás számára, hiszen soha nem volt kormányzati tapasztalata. Hozzátette azt is: egy évet kapott a terv elkészítésére, de ő ennél jóval hamarabb szeretne megoldást találni a problémákra. Azt ugyan még nem tudni, miután előterjeszti a tervet, őt bízzák-e meg a feladat végrehajtásával.

Andy Vajna többször hangsúlyozta: a magyar filmes szakma anyagilag tönkrement, azonban mindenkit biztosított arról, hogy lesz magyar filmipar.

Az eseményen több európai ország filmes szervezetének képviselője is részt vett, akik elmondták, náluk hogyan finanszírozzák a filmkészítést. A Szarajevói Filmfesztivál képviselője hozzászólásában kifejtette: nem értik, mi történt hazánkban, szerinte az elmúlt években sikeresek voltak a filmjeink, a magyar modellt tartották az európaiak közül a legjobbnak, éppen ezért meglepte őket a magyarországi helyzet. Hasonló véleményen volt egy bolgár és egy román résztvevő is. A román hölgy hozzátette: szerinte vigyáznunk kell, hogy nehogy Románia sorsára jussunk, ahol az elmúlt időszakban nem készültek filmek, így esélyük sem volt részt venni a nemzetközi filmfesztiválokon.

– A magyar filmekre mi is büszkék vagyunk, azonban a rendszerrel probléma van, hiszen csődbe tudott menni a magyar filmipar. Minden véleményt igyekszem meghallgatni. Naponta 3-4 producer jön hozzám az ötleteivel, nyitott vagyok rájuk. A program kidolgozásához természetesen a filmes kollégák véleményét is ki fogom kérni, emellett pedig az európai példákat is figyelembe veszem majd. Fontos, hogy a tehetséges művészeink mihamarabb dolgozzanak, illetve hogy további tehetségeket találjunk, hiszen ők vihetik hírünket nemzetközi szinten, ami az országimázsnak is jót tehet – mondta, miután az esemény több résztvevője is megkérdezte, hogy kinek a segítségével állítja majd össze az ajánlatát.

A kormánybiztos korábban például olyan nemzetközi alkotások producere volt, mint a Terminátor-filmek, az Én, a kém, az Angyalszív, a Die Hard – Az élet mindig drága, az Air America, az Evita és az Oliver Stone rendezte Nixon.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top