Aktuális

Iskola 15 éves korig?

15 éves korra szállítják le a tankötelezettséget – derül ki a "Széll Kálmán Tervből". A dokumentum szerint ezzel is csökkentjük az államadósságot.
15 éves korra csökkenhet a tankötelezettség Iskolát vagy tanárt választunk? 

Az Orbán-csomag bejelentése alatt szétosztott „Széll Kálmán Terv” szerint az általános tankötelezettséget 15 éves korra szállítják le. „Föl kell kínálni a fiatalok és szüleik számára a lehetőséget, hogy választhassanak, hogy a 15. életévet betöltött fiatal folytatni kívánja-e tanulmányait, avagy munkába áll” – olvasható a dokumentumban. „(…) a gazdaság egyes területein, a kétkezi szakmákban komoly munkaerőhiánnyal küzdenek, feleslegesen hosszan, és sokszor rossz irányba képezzük gyermekeinket: ez is az adósság újratermelődésének egyik oka” – indokol a „Széll Kálmán Terv”, amely minden egyes reformintézkedést, így ezt is az államadósság-csökkentés perspektívájába helyezi – írja az fn.hu.

A Nők Lapja Café fórumában azonnal heves vita alakult ki a tervezettel kapcsolatban.
Fórumozóink véleményei közül válogattunk: 

Iskola 15 éves korig?„Én egyetértek vele. Sokaknak csak kínlódás volt ez a 18 év.”
Ladybird

„Itt, ahol élek, 16 év az iskolakötelesség, de nem sok jelentősége van. Ugyanis ha egy gyerek nem akar járni, nem jár. A hatóságok nem avatkozhatnak közbe, ugyanúgy, mintha egy 12 éves nem akar otthon élni, akkor kerülhet rokonához vagy nevelőszülőhöz a szülők megkérdezése nélkül. Nagy szabadságuk van a gyerekeknek, nem lehet korlátozni őket sem szexben, sem másban. Mégis, aki akar, tanul, nincsenek tömegével az utcán, pedig nem kevés segélyt kaphatnak, ha nem tanulnak, csak azért, hogy ne legyen magas a bűnözés. Ezzel azt akartam mondani, hogy nem a törvények azok, amik iskolapadban tartják a gyereket vagy megakadályozzák abban, hogy 14 évesen anya legyen.
Amarynda

A(z) “15 éves korra csökkentenék a tankötelezettséget. Mi a véleményed?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Nem értek egyet vele


„Azt hiszem, valamit nagyon nem értek. A gyerek 18 éves koráig kiskorú, a szülők felelősek érte. Akkor most mehetnek 15 évesen világgá? Vagy mit tehet egy szülő? Ha iskolába nem tudja elküldeni, hogy küldi munkába? Ki gazdálkodik a gyerek keresetével? Ki tartja el? Valahol nem bánnám, ha az olyan gyerek, aki nem akar iskolába járni, nem járna oda, mert zavarják a tanítást, de a képzésükről, ha az nem is iskolarendszerű lenne, gondoskodni kell valahogy
.”
Anyacuka

„Kisebbik fiam nem volt oda a tanulásért, mondtuk neki: rendben van, nem kell tanulni, lehet dolgozni. 2 év segédmunka után – mert érettségivel másra nemigen jutsz kisvárosban, ha nincs ismeretséged – úgy döntött, felvételezik a Semmelweisre, most másodéves, és kitűnően vizsgázott. Van a munkának egy ilyen oldala is.”
Eira

„Azt hiszem, ez a 15 éves határ azért váltja ki sokak helyeslését, mert általában – de nem kizárólagosan – a  leszakadó társadalmi réteg gyerekei, a nehezen kezelhető gyerekek sokszor akadályozzák a tanulásban, az iskolai létben a többi gyereket, a zavaró, sokszor kifejezetten deviáns magatartásukkal. A rendszerváltás óta eltelt időben az iskolai fegyelem fellazult, és nem sikerül megtalálni a megfelelő fegyelmezési eszközöket. A pedagógusok egyszerűen nem rendelkeznek eszközökkel.”
charity

„Mit gondolok erről? Hogy Krisztike végre kiesik az iskolából, aki 15 éves létére még mindig az 5. osztályban ül! Tavaly év végén minden létező tantárgyból megbukott, kivéve a tornát és az osztályfőnökit… Mindezt röhögve mesélte, amikor sorban álltunk a tankönyvekért augusztusban (amit ő természetesen ingyen kapott). A legjobban azon röhögött, hogy a sok hülye tanár mind bement délelőtt, mert azt hitték, hogy ő meg fog jelenni a pótvizsgán!
Nem kell attól féljek, hogy az én másodikos gyerekeim utolérik őt, és véletlenül osztálytársak lesznek.”

Mozigépész

„Ahelyett, hogy arra törekednének, hogy 18 éves koráig legalább egy szakmunkás-bizonyítványt szerezzenek a gyerekek. Manapság már a tányérmosogatáshoz sem elegendő néhány osztály, meg az, hogy leírja a nevét…”
anci67 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top