Aktuális

Kisgyerek halt meg a német járványban

Egy kétéves gyermek halt bele kedden a hasmenéses járvány súlyos szövődményeibe, ő a járvány első nem felnőtt áldozata. A németek ugyanakkor reménykedhetnek: az új betegek száma fokozatosan csökken.

Az orvosok nem tudtak segíteni azon a kétéves gyermeken, aki a hasmenéses betegség legsúlyosabb tüneteivel küzdött. Az alsó-szászországi kisgyerek halálát vérszegénység és veseelégtelenség okozta. Ezzel a németországi járvány halálos áldozatainak száma 36-ra emelkedett. Eddig a legfiatalabb áldozat 20 éves volt.

A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a kétéves gyermek pontosan hogyan fertőződhetett meg. Édesapja és tízéves testvére szintén elkapta a betegséget, az ő állapotuk azonban javul. Egyes szakértők szerint a történtek megerősíthetik azt a teóriát, hogy a fertőzés emberről emberre is terjed.

Kisgyerek halt meg a német járványban

Németországban közben javul a helyzet: már négy napja a korábbiaknál jóval kevesebb új megbetegedést regisztrálnak. A hatóságok is kedvezően értékelik a tendenciát, de változatlanul elővigyázatosságra szólítanak.

Ilse Aigner, mezőgazdasági miniszter bejelentése szerint a gazdák is hamarosan megkapják az Európai Unió által megítélt kártérítést. A termelők a négy hete tartó járvány miatt több tízmillió eurós veszteséget szenvedtek, mert a hatóságok eltanácsolták a lakosságot a fertőzés terjedéséért felelősnek tartott uborka, paradicsom és saláta fogyasztásától. A gyanú azonban megalapozatlannak bizonyult, a közvetett zárlatot feloldották, és az elmúlt két napban az emberek már ismét bátrabban vásároltak kedvenc zöldségeikből.

A legutolsó vizsgálati eredmények szerint a járványt az alsó-szászországi Bienenbüttel biokertészeti üzeméből származó, mutáns baktériummal fertőzött csíra okozta. Azt nem tudják, hogy a növényi csírát a baktérium miként támadta meg. Az illetékesek mindenesetre továbbra sem ajánlják növényi csírák fogyasztását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top