Aktuális

Bankkártyával könnyebb és szárazabb

Mit teszel, ha a <i>Nagy Karácsonyi Ajándékvásárlás</i> őrületében ellopják a pénztárcád, benne az ajándékokra szánt összes pénzeddel? A-verzió: tehetetlenül magadba roskadsz. B-verzió: megfogadod, hogy mostantól csakis bankkártyával jársz vásárolni.

Bankkártyával könnyebb és szárazabbMert bizony a bankkártya egyik nagy jótéteménye, hogy ha ellopják tőled, egyetlen telefonhívással azonnal letilthatod a bankod éjjel-nappal elérhető ügyfélszolgálatán, így senki nem nyúlhatja le a számládon lévő pénzt. De egy sor más előnye is van ennek az alig tenyérnyi plasztiklapnak.

Gyors, biztonságos és kényelmes

Kovács Szabolcs, a MasterCard Europe bankkártya-szakértője
Kovács Szabolcs,
a MasterCard Europe
bankkártyaszakértője

A bankkártya gyakorlatilag mindazt tudja, amit a készpénz, kiegészítve néhány jelentős plusszal.

Először is akár anélkül vásárolhatsz vele mindenfélét, hogy kitennéd a lábad a lakásodból. Mint Kovács Szabolcs, a MasterCard Europe bankkártyaszakértője elmondta, „egyre többen fizetnek bankkártyával a webáruházakban, hiszen ennek többnyire nincs pluszköltsége, és sokan nem kedvelik az utánvétes fizetést. Az internetes kártyahasználat többnyire hasonlóan biztonságos, mint ha például egy szupermarketben vagy könyvesboltban fizetnénk kártyával, hiszen a fizetés – tehát az adatok megadása – már sosem a webáruházban történik, hanem a kártyát elfogadó bank weboldalán, így nyugodt lehet a vásárló, kártyájának adatai biztonságban vannak”.

Másodszor: ha mégis inkább üzletről üzletre járva szeretnéd megvásárolni a család karácsonyi ajándékait, akkor előfordulhat, hogy a szokásosnál több pénzt kell magadnál tartanod. Ebben az esetben kifejezetten okos döntés készpénz helyett a kártya mellett dönteni, hiszen ha a kártyádat ellopják, az csak egy kis kényelmetlenséggel jár, a pénzed mégis megmarad.

Mire ügyeljünk?

Egy fontos szabályt sose felejtsünk: a négyjegyű PIN kódunkat soha ne adjuk ki idegennek. „A cetlikre felírt PIN kód önmagában is veszélyes, és pláne az, ha ezt a cédulát a kártya közelében tartjuk.  Az a legjobb eljárás, ha azt a számot, amit a banktól kaptunk, ha csak tehetjük, megváltoztatjuk, majd ezt megjegyezzük, és nem áruljuk el senkinek” – ad biztonsági tanácsokat a MasterCard Europe szakértője.

Az pedig (bár banális dolog) igen bosszantó tud lenni, ha vásárláskor szembesülünk azzal, hogy lejárt a kártyánk. Ezért aztán Kovács Szabolcs arra buzdít, hogy „időnként ellenőrizzük a kártya lejárati dátumát, és azt is, hogy mekkora az az összeg, amit egy nap elkölthetünk. Előfordulhat ugyanis, hogy ezt korábban túl alacsony értékre állították be, és csak egy nagyobb bevásárlás alkalmával derül ki, hogy nem elég a napi keret”.

További cikkek a témában: 

www.mindennapipenzugyeink.hu
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top