Aktuális

25 évet alszunk át

A jó alvás az egészség egyik alapfeltétele. Az álmatlanság és az alvászavarok korunk népbetegségei. Kiszakadtunk a természetes fény vezérelte életritmusból, a napközben begyűjtött stressz, szorongás nem segítik az éjszakai pihenést.

25 évet alszunk átHuszonöt évet alszunk át az életünkből. Éjszaka, mert az ember azt tanulta meg fejlődése során, hogy éjjel van a legkevesebb esélye az élelemszerzésre. Erre jutott az ősember, és így vagyunk ezzel mi is.

Amíg ön pihen, az agya dolgozik!

Ez a huszonöt év – az élet egyharmada – nem elvesztegetett idő. Sokkal inkább létszükséglet, mert bizonyos hormonok – például a növekedési – ilyenkor termelődnek, mások szintje pedig ilyenkor apad. Alváskor csökken a szívfrekvencia, a vérnyomás, létrehozva egy nyugalmi állapotot. Ugyanakkor az agynak bizonyos funkciói ilyenkor aktiválódnak legerősebben, ilyenkor zajlik a helyreállítás, regenerálás, illetve a szelektálás. Az emlékek rögzülnek, a napközben tanultak és az átélt események pedig bevésődnek, raktározódnak, olyan mélyre, amilyen erős érzelmi hatást kiváltottak. (Ebből következik, hogy vizsgaidőszakban sem jó kihagyni az alvást.) Éjjel gyógyulnak a sebek, simul a bőr, nő a haj és a szőrzet. Az alvásnak fontos szerepe van az anyagcserében is, aki alvászavarral küzd, nehezebben fogy le.
Az elalvás pillanata tulajdonképpen érzékelési lyuk az idő folyamatában. Van egy testi tünet, amely egyértelműen jelzi, mégpedig az, hogy azon a ponton van legközelebb egymáshoz a törzs hőmérséklete a végtagokéhoz. Ezért hasznos alváshoz meleg zoknit húzni, vagy előtte meleg fürdőt venni, és az is érthető, hogy sokan miért takaróznak ki már a lefekvés után.

Dr Vida Zsuzsanna
Dr Vida Zsuzsanna

Előbújhatnak a napi gondok

– Az alvászavar népbetegség, van, akinek tartósan, másnak csak bizonyos időszakokban keseríti meg az életét – mondja dr. Vida Zsuzsanna neurológus, a Sleep Center főorvosa. – Egy-egy nehezebb élethelyzetben a felfokozott szorongás idején az ember képtelen szabadulni a gondoktól, sokkal nehezebben ereszti el őket, mint máskor. Vannak, akiknél ez állandósul, és már attól szoronganak, hogy megint nem fogok tudni aludni. Először ettől, az alváshoz kapcsolódó teljesítménykényszertől kell megszabadulni, utána pedig azt elérni, hogy az alváshoz kellemes dolgok társuljanak. Az alvásigény örökletes. Egy átlagos felnőtt hat-hét órát alszik, de van, akinek nyolc-kilenc óra szükséges. Az alvászavarok közül a leggyakoribb az alvásfüggő légzészavar, vagyis a horkolás, de többeknél fordul elő fogcsikorgatás, rémálmok, alvajárás vagy a nyugtalanláb-szindróma.


Miért fontos a nyugodt éjszaka?

A tartós kialvatlanság kimerültséghez, dekoncentráltsághoz, a problémamegoldó képesség csökkenéséhez, depresszióhoz vezet, de van, akit agresszívvá tesz. Délután három körül, ami az elalvási késztetés egyik napi csúcspontja – a másik éjjel háromkor van –, egyértelműen több baleset történik.
Alvási nehézséggel a magyar lakosságnak több mint a fele küzd. Egyre többen fordulnak alváscentrumokhoz,ahol egy alapos kikérdezés után alvásnapló vezetésére kérik őket.

25 évet alszunk át– Előfordul, hogy valakit az első beszélgetés után pszichológushoz vagy más szakorvoshoz irányítunk, az alvásvizsgálatokra pedig természetesen éjszaka kerül sor. A páciens este nyolcra érkezik, lefektetjük, érzékelőket rakunk rá, hogy a légzést, a szívfrekvenciát és az agyi tevékenységeket egyaránt tudjuk vizsgálni. Reggel hat és hét között van az ébresztés, amit az adatok kiértékelése követ.
Egy éjszaka alatt több kilencven perces alvásciklust teljesítünk, ezekben pedig öt alvásstádium van. Az egyik a keresztrejtvényekből is ismert REM (rapid eye movement; gyors szemmozgás). Az öt stádiumban a szendergéstől a mélyalvásig több fokozat van, ám az éjszaka múltával a mélyalvás egyre rövidebb ideig tart. Idős embereknél ez még inkább így van. Az idősek alvásával kapcsolatban tudni kell, hogy a korral pusztulnak az agyban az alvás szabályozásáért felelős neuronok, és az sem mellékes, hogy az idősek kisebb megterhelés alatt állnak, és többet pihennek napközben.

Alváscentrumok Budapesten, Debrecenben, Pécsett, Törökbálinton és Szegeden vannak, Szombathelyen pedig előszűrő állomás várja az alvásproblémával küszködőket. www.alvascentrum.hu

Ettől alszunk jobban

1. Éjjel ne maradjon bekapcsolva a tévé, ne szóljon zene, mert az apró mikroébredések tönkreteszik az alvás minőségét.
2. Este legyenek kellemes, megnyugtató szertartásai: a másnapi ruha kikészítése, meleg fürdő, szellőztetés, de van, akinél az esti ima is része a rítusnak.
3. Ha teheti, mindennap azonos időben feküdjön le. Ha nem tud elaludni, ne kínlódjon az ágyban. Keljen fel, csináljon valamit, várja meg, míg elálmosodik. Esetleg igyon egy kis meleg mézes tejet.
4. A szoba legyen hűvös, a takaró pedig meleg.
5. Lefekvés előtt ne nézzen felzaklató filmet, ne egyen zsíros ételt, ne igyon kakaót, kávét, teát. Hasznosabb, ha inkább relaxál!

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

25 évet alszunk átA legfrissebb szám tartalmából: 

  • Máté Péter dalok mai sztároktól
  • A gyerek csak okozzon problémákat
  • 25 évet alszunk át
  • Üzletanyuk
  • II. Erzsébet 60 éve a trónon
  • 30 perc alatt
  • Dr. Vekerdy Tamás rovata

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top